Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Οι σημαντικότερες εφευρέσεις του μεσαίωνα

1,204 views

Published on

Οι σημαντικότερες εφευρέσεις του μεσαίωνα
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαυρογιάννη Άρια
Μαθητής: Γιώργος-Δημήτρης Χ. Φασουλάς
Σχολικό έτος:2014-2015

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Οι σημαντικότερες εφευρέσεις του μεσαίωνα

 1. 1. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαυρογιάννη Άρια Μαθητής: Γιώργος-Δημήτρης Χ. Φασουλάς 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Σχολικό έτος:2014-2015
 2. 2. Ένας μύλος παλίρροιας είναι ένας ειδικός τύπος νερόμυλου ο όποιος λειτούργει από την παλιρροϊκή άνοδο και πτώση. Μέσω φράγματος γίνεται επιτρεπτή η είσοδος του νερού κατά την παλίρροια το οποίο αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή η όποια σφραγίζεται αυτόματα όταν η παλίρροια αρχίζει να πέφτει. Τότε το αποθηκευμένο νερό μπορεί να απελευθερωθεί για να κινήσει τον νερόμυλο. Οι πρώτοι τέτοιοι μύλοι χρονολογούνται κατά τον 7οαι.μ.Χ.
 3. 3. Η ακριβής προέλευση της κλεψύδρας δεν είναι σαφής, αλλά είναι γενικά αποδεκτό ότι υιοθετήθηκε ευρέως στην Ευρώπη από το τέλος του Μεσαίωνα (περίπου 1500 μ.Χ.). Η κλεψύδρα ήταν μια δημοφιλής επιλογή για τους ναυτικούς οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν για να σηματοδοτήσει το πέρασμα του χρόνου, η οποία τους επέτρεψε να καθορίσουν το γεωγραφικό μήκος τους. Η κλεψύδρα προτιμήθηκε σε σχέση με παλαιότερες ρολόγια νερού, επειδή η άμμος τους δεν επηρεάστηκαν από την ταλαντευόμενη κίνηση του πλοίου απτήν θάλασσα. Καθώς είχαν χρησιμοποιηθεί στην ξηρά για τη μέτρηση του χρόνου για τις υπηρεσίες εκκλησία, το μαγείρεμα και τα καθήκοντα εργασίας.
 4. 4. Τα πρώτα υψικάμινα εμφανιστήκαν στο δυτικό κόσμο από το 1150 έως το 1350. Οι Κιστερκιανοί μοναχοί ήταν υπεύθυνοι για τη διάδοση της γνώσης πολλών τεχνολογικών εξελίξεων. Οι οποίοι ήταν γνωστοί για την εξειδίκευση τους στην μεταλλουργεία. Μέσα από την χρήση του υψικαμίνου πραγματοποιήθηκε σημαντικών παραγωγών σιδήρου κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
 5. 5. Απόσταξη είναι ο διαχωρισμός των διαφόρων υγρών εντός ενός μίγματος, συνήθως μέσω της εφαρμογής θερμότητας. Είναι μια σημαντική τεχνική που χρησιμοποιείται στον τομέα της επιστήμης και της βιομηχανίας αλλά έχει επίσης δώσει στον κόσμο το οινόπνευμα . Η απόσταξη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Έλληνες και Αιγυπτίους, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή αποσταγμάτων μέχρι 1200 μ.Χ.
 6. 6. Το 1268 ο Ρότζερ Μπέικον έκανε την πρώτη καταγεγραμμένη παρατήρηση σχετικά με τη χρήση των φακών για οπτικούς σκοπούς, ενώ οι μεγεθυντικοί φακοί χρησιμοποιήθηκαν για την ανάγνωση τόσο στην Ευρώπη όσο και η Κίνα εκείνη την εποχή. Στην Ευρώπη τα γυαλιά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ιταλία ,όπου η εφεύρεση τους αποδίδονται στον Alessandro di Spina της Φλωρεντίας. Τα πρώτα γυαλιά είχαν κυρτούς φακούς για να βοηθήσει υπερμετρωπία και έναν κοίλο φακό για μυωπία, η πρώτη τους απεικόνιση έγινε στο πορτρέτο του Πάπα Λέοντα Χ το 1517.
 7. 7. Αν και οι ρίζες του είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Μερικές από τις παλαιότερες παρόμοιες συσκευές πιστεύεται ότι έχουν εφευρεθεί από μοναστήρια, όπου συντόνιζαν τους χτύπους της καμπάνας που τους καλούσε στις προσευχές. Οι πρώτες αναφορές των μηχανικών ρολογιών ήταν εκείνα που είχαν μεγάλου βάρους μηχανές τα οποία τοποθετούνταν σε πύργους. Το ρολόι στον καθεδρικό ναό του Salisbury στην Αγγλία χρονολογείται από το 1386 και πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο ρολόι.
 8. 8. Η ανέμη επινοήθηκε πιθανόν στην Ινδία. Έφτασε στην Ευρώπη μέσω της Μέσης Ανατολής στο Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Αντικατέστησε την παλαιότερη μέθοδο της χειρονακτικής νηματουργίας, ενώ στο οποίο οι μεμονωμένες ίνες ανασύρθηκαν από μια μάζα από μαλλί που στηριζόταν σε ένα ραβδί, ή ρόκα, οι οποίες πλέκονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα συνεχές νήμα, και τυλίγονται σε ένα δεύτερο ραβδί, ή άξονα.
 9. 9. Αν και το χαρτί και το κινητό τυπογραφείο για πρώτη φορά εφευρέθηκε στην Κίνα, η διαδικασία έγινε για πρώτη φορά μηχανοποιημένη και αποδοτική στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Στο 1439, η παλαιότερη αναφορά στο τυπογραφικό πιεστήριο βρίσκεται σε μια δίκη, που αποδίδει την κατασκευή ενός τέτοιου μηχανήματος στο Στρασβούργο από τον Johannes Gutenberg. Το ξύλινο πιεστήριο χρησιμοποιείται ευρέως για πάνω από τρεις αιώνες, και ήταν σε θέση να εκτυπώσετε έως και 250 φύλλα κάθε ώρα κατά τον χρόνο.
 10. 10. Βιβλιογραφία:  http://listverse.com/2007/09/22/top-10-inventions-of-the-middle-ages/  http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/6-important-things-that-were- invented-during-the-middle-ages  http://www.incredulist.com/lists/10-incredibly-important-inventions-of-the-middle- ages#.VL6F3dKsVsI  http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_technology

×