Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Okoshonlaptrening

515 views

Published on

  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Okoshonlaptrening

  1. 1. Dr. Farkas Anikó Összeállítás az Okos Honlap Tréningre Mik azok a jelek a weboldalakon? Talán emlékszel még, ha neteztél a 90-es évek végén, hogy a weboldalakon többnyire az oda – és visszafelé mutató nyíl jelentette az egyetlen navigációs lehetőséget, mígnem felkerültek az aloldalakhoz vezető linkek is, és talán a lap alján találtunk egy elérhetőséget. Mindenki felhasználóként kezdte Ki hitte volna?:) A web fejlődésével ezeknek a statikus oldalaknak az ideje lejárt (bár még lehet találkozni ilyenekkel is). Mind a weboldal - tulajdonosok, mind pedig az olvasók részéről egyre nagyobb igény mutatkozott a kommunikációra. Már nem elégedtek meg egy telefonszámmal, vagy e-mail cím elérésével! A fórumok és blogok, az üzenőfalak mind-mind a kölcsönös kérdés- felelet, a véleménynyilvánítás, és az információ átadásának újabb lehetőségét jelentették. • Mert a weboldalak megszaporodásával a felhasználó azt az oldalt, azt a vállalkozást kereste, ami számára a lehető legjobb megoldást nyújtotta. • Ahol problémáira elérhető módon talált gyógyírt, ahol kérdéseit megértően fogadták és segítőkészen álltak hozzá akkor is, ha nem értett mindent elsőre. • Az olvasók már nem elégedtek meg azzal, hogy „Cégünk1975 óta van piacon....” A blogokon túl egyre több jó minőségű, és hasznos tartalommal bíró szakértői oldal is megjelent, ahol fontos szerepet kap az információcsere, a vélemények ütköztetése. Bizonyára te is díjazod, mosollyal az arcodon nyugtázod, ha egy olyan oldalra találsz böngészés közben, ahol a számodra érdekes és hasznos információkat megtalálod. Ahol hozzád, rólad szólnak.
  2. 2. Dr. Farkas Anikó Összeállítás az Okos Honlap Tréningre Mi a helyzet ma? Ha ma ránézel egy jól összerakott, az alapelveknek (felhasználóbarát felépítés, releváns és érthető tartalom, online marketing és kommunikáció) eleget tévő, és fejlődő honlapra, blogra, előfordulhat, hogy zavarba jössz (tán első meglepetésedben még gyorsan el is menekülsz:)). Mert nem csak az oldalon elhelyezett tartalom linkjeit, az archívumot, a hozzászólási lehetőséget és a kapcsolati információkat találod rajta. Olybá tűnik, mintha az az oldal vagy blog tele lenne számodra, az információt kereső felhasználó számára érthetetlen jelekkel, ábrákkal. Ezeket a jeleket a honlaptulajdonosok egyáltalán nem azért rakták fel az oldalra, hogy a Te dolgod megnehezítsék! Ugye veled is előfordult már, hogy az információt levélben, vagy más módon megosztottad barátoddal, ismerősöddel? Tudtad, hogy vannak más lehetőségeid is? Haladó felhasználó vagy már? A technika fejlődésével újabb és újabb eszközök, alkalmazások jelennek meg a neten, melyek használatához, a hozzáféréshez megszülettek azok kis ikonok, képecskék is, amelyek láttán felvonhatod szemöldököd, pánikba eshetsz, vagy veszed a bátorságot, és kipróbálod őket! A weboldalhoz saját favicon tartozhat, feliratkozhatsz az RSS csatornára, tovacsiripelheted a híreket... Megjelenhet gravatarod a hozzászólásoknál, különböző közösségekhez csatlakozhatsz.. A jelek, a különböző panelek tehát mind egy-egy lehetőséget rejtenek számodra akkor is, ha csak felhasználóként látogatsz egy oldalra. Alkalmazásuk nem kötelező, használatuk viszont megkönnyíti életed! Nézzünk néhány lehetőséget!
  3. 3. Dr. Farkas Anikó Összeállítás az Okos Honlap Tréningre • Mentsd el egyszerűen a linkeket, hogy ne kelljen később sem keresgélni! • Oszd meg kedvenc videóid, képeid! • Juss hozzá minél egyszerűbben az értékes információkhoz! • Légy hasznos tagja egy-egy közösségnek! … Az ikonokat, paneleket (a mögöttük rejlő alkalmazásokat) nem azért találták ki, hogy szándékosan megnehezítsék a dolgod. Épp ellenkezőleg! Azért vannak, hogy neked segítsenek! Igen, akkor is, ha blogod, honlapod van, online vállalkozásban gondolkodsz! Ezek az eszközök egy jól felépített oldalon a weboldal és tulajdonosa céljainak szolgálatában állnak! Képzeld el, hogy látsz egy jó videót pl. a youtube-on. Máris elmentheted a kedvenceid közé, felteheted saját csatornádra, a linkjét megoszthatod közösségi oldalakon... Abban a pillanatban, amikor felhasználóként továbbadjuk az oldal linkjét, elérhetővé tesszük mások számára, akkor máris reklámoztuk az adott oldalt Igen. Mint amikor elmondod a barátnődnek, milyen finom sonkát vettél Józsi bácsinál. Vagy hogy a legújabb xxx telefonod megérte az árát. Vagy csak megírod e-mailben, vagy a Facebookon üzenetben, hogy „Megyek erre a tréningre. Gyere te is!” Ugyanígy a felhasználók a Te linkjeidet, blogod cikkeit, a legsikerültebb fotóidat tovább adhatják! Egy-egy vicces írásod akár vírusként terjedhet. Megnövekszik oldalad látogatottsága, ezzel nagyobb esélyed van a bevételre!
  4. 4. Dr. Farkas Anikó Összeállítás az Okos Honlap Tréningre Most itt az alkalom, hogy megismerkedj a gombokkal, jelekkel feltérképezd használhatóságukat, hasznosságukat betekints titkaikba és fordítsd a javadra ezeket a lehetőségeket! Fejtsük meg együtt a jeleket! • Tedd lehetővé, hogy bejegyzéseidet megoszthassák! • Tartsd a kapcsolatot a lehető legtöbb módon! • Tedd könnyűvé a feliratkozást, vásárlást! • Legyél egy-egy közösség hasznos tagja! Tarts velem az Okos Honlap Tréningen! www.OkosHonlap.Com Miről fogok beszélni? Erről és egy kicsit még többről is:) www.OkosHonlap.Com ©Dr.Farkas Anikó, 2010

×