Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Plani i biznesit 2014 librari elektronike

 • Login to see the comments

Plani i biznesit 2014 librari elektronike

 1. 1. UNIVERSITETI I TIRANES FAKULTETI I EKONOMISE DETYRE KURSI LENDA: SIPERMARRJE MANAXHIM BIZNESI VOGEL PUNOI : ERJONA POGA ESJONA DEDJA ENEA QAFA B304
 2. 2.    a) Emri I biznesit: “ For booklovers ‟‟ b) Slogani : „‟ Lexo me shume ,paguaj me pak “ c) Logoja e firmes:
 3. 3.      Erjona Poga – Sipermarrese. Kualifikimi: master e nivelit te dyte ne Manaxhim Bizines Enea Qafa – Kontabilist/Financiar. Kualifikimi: kontabilist I certifikuar. Esjona Dedja – Kordinatore/marrdheniet me publikun. Kualifikimi: master ne shkencat e komunikimit, profili marrdhenie me publikun. SS- Specialist IT – kualifikimi: masteri nivelit te dyte ne web designer. MM- Asistent IT – kualifikimi: Bachelor ne informatike.
 4. 4.    Duke marre parasysh qe zhvillimi teknologjik po perparon me hapa galopante, eshte pare si e nevojshme te ofrohet nje sherbim te cilin ne e mendojme ta ofrojme mbeshtetur ne idene tone kreative , me konkretisht Libratite online, gje qe nuk eshte e perdorshme ne nje mase te gjere dhe te njohur ne shoqerine tone. Duke qene se se gjithnje e me teper verehet perdorimi I tableteve, smartphone-ve dhe laptopeve, kane sjelle reduktimin e leximit te librave. Kompania jone iu ofron mundesine e perdorimit te te dyjava ne te njejten kohe, te teknologjise me te fundit pa iu larguar qoshkut te librave. Strategjia jone e veprimit do jete shume efektive per arsye sepse ne do fokusohemi vec te tjerave ne nje cmim konkurues qe do na lidhe dhe me shume me klientet tane. Kostoja e perdorimt te librarise sone “For Booklovers” do jete e arsyeshme ne raport me benefitet qe do mare lexuesi. Anetaret e ekipit, jane persona qe kane nje kualifikim te larte perkates mbeshtetur ne rezultatet e tyre akademike. Mjetet financiare do jene te kombinuara ku 1/3 e kapitalit financiar do jete investim I themeluesi.1/3 e dy bashkepronareve te tjere dhe 1/3 fond qe do sigurohet nga banka „‟Procredit‟‟. Qellimi I shfrytzimit te kredise eshte qe te arrihet te mbulohen te gjitha shpenzimet fillestare.
 5. 5.              Misioni yne eshte: Te japim kontributin ne aspektin e perfitimit te njohurive Te ofrojme sherbime cilesore dhe me cimim konkurrues per klientet tane Ti afrojme te apasionuarit pas teknologjise ne boten e librave. Vizioni yne: Te jemi me teper sesa thjesht nje librari online. (Te behemi nje nga faktoret kyc te formimit te shoqerise sone, dhe te arrijme qe ndikimi I librave te jete paresor ne zhvillimin e shoqerise.) Objektiva tona : Objektivi operues: ne 6 mujorin e pare te arrijme nr te njejte klientesh sikunderse konkurrentet tane Objektivi financiar: te arrijme 15% te ardhura, nga hyrjet fillestare strategjia e biznesit: udheheqja nepermjet kostos.
 6. 6. Fuqite: Staf I pershtatshem dhe I kualifikuar. Konkurence jo shume e forte. Kosto jo e larte e fillim te biznesit. Ekonomite e shkalles Siguri dhe saktesi Ekologjike Dobesite: Marketingu jo I zhvilluar ne nivel me kerkesat e tregut. Mos njohja e emrit te firmes Jostabiliteti ne furnizim me materiale. Shanset: Mundesi zgjerimi Krijimi I aleancave me shtepi te tjera botuese si dhe me librari te tjera online. Kercenimet: Futja e konkurenteve te rinj Ofrimi I cmimeve me te lira nga konkurenca Perkeqesimi I situates ekonomike.
 7. 7. Letërsi artistike shqipe Letërsi artistike e huaj Fjalorë dhe metoda Filozofi, psikologji, sociologji Politikë, publicistikë Ekonomi Mjekësi Histori Gjeografi Gjuhësi Arkitekturë dhe ndërtim Monografi, kujtime, bibliografi
 8. 8.  a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) Forma e pyetesorit: Gjinia : Mosha: Arsimimi: A do iu interesonte hapja e nje librarie online? Cilin kategori librash do preferonit me teper nqs do iu ofrohej nje sherbim I tille? Sa here ne muaj mendoni, qe do ta vizitonit faqen tone? Sa here ne muaj mendoni se mund te beni nje blerje online te ketij sherbimi? A mendoni qe ky sherbim do te rriste performancen tuaj ne pune apo ne studime? A mendoni se oferta jone eshte me terheqese se librarite e zakonshme? A mendoni se do te kete nje interesim nga rrethi juaj shoqeror apo familjar per nje sherbim te tille? A do deshironit qe pervec librave ne shqip, tiu ofroheshin dhe libra ne gjuhe te huaj.
 9. 9. a. Gjinia 45% 55% meshkuj femra
 10. 10. b. Mosha 29% 39% nen 20 vjec 20-35 vjec 32% mbi 35 vjec
 11. 11. c. Arsimimi 47% 53% I mesem I larte
 12. 12. d. A do iu interesonte hapja e nje librarie online? 20% ju intereson shume 45% ndoshta do ju 35% interesonte nuk ju intereson
 13. 13. e. Cilin kategori librash do preferonit me teper nqs do iu ofrohej nje sherbim I tille? fjalore dhe metoda 10% letersi artistike e 5% 40% 10% huaj ekonomi 15% 20% psikologji/filozofi libra te tjere
 14. 14. f. Sa here ne muaj mendoni se do e vizitonit faqen tone? 15 here ne muaj 25% 45% 10 here ne muaj 30% me pak se 10 here ne muaj
 15. 15. g. Sa here ne muaj mendoni se mund te beni nje blerje online te ketij sherbime? 10% 20% 3 here ne muaj 2 here ne muaj 40% 30% 1 here ne muaj me pak se 1 here
 16. 16. h. A mendoni qe ky sherbim do te rriste performancen tuaj ne pune apo studime? 10% po 30% 60% jo nuk e di
 17. 17. i. A mendoni se sherbimi jone eshte me terheqes se librarite e tradicionale? 36% po 64% nuk benin dot diferencimin
 18. 18. j. A mendoni se do te kete ndonje interesim nga rrethi juaj shoqeror apo familjar per nje sherbim te tille? 30% 45% po jo 25% nuk e di
 19. 19. k. A do te deshironit qe pervec librave ne shqip, tiu ofroheshin dhe libra ne gjuhe te huaj? 45% 55% po jo
 20. 20.  Libraria jone do te perfshije kategori libra per te gjitha moshat, nga librat per femije, librat artistike, profesionale deri tek ata shkencore dhe enciklopedike, por ne synojme qe bleresit tone potenciale te jene me se shumti njerez te arsimuar qe e duan boten e librit dhe nuk bejne dot pa te. Kryesisht I perkasin moshes deri ne 35 vjet. Analiza e konkurenteve
 21. 21. Emir I kompanise Vendodhja 1) Librari Albania Rr. Sami Frashëri (pranë shkollës Edith Durham, ish shkolla 11 Janari) Tiranë P.O Box. 213/1 Libraria ShtepiaeLibrit.co m Qendra Tregtare Olympia, Pas postës nr. 8 te Tirana e Re, Tiranë, Shqipëri. 2 )Shtepiaelibrit.com (libraria ime) Avantazhet ka krijuar klientelen e saj ka krijuar emrin Nuk eshte vetem nje librari elektronike por edhe nje library fizike Ka krijuar klientelen e saj Eshte disi e njohur per publikun Disavantazhet nuk eshte aspak e njohur si librari online operon me cmime shume te larta ne treg. Blerjet mund te behen vetem me valute te huaj Ofron vetem porositjen e librave online, jo blerjen e ebookve.
 22. 22. 3) Librari elektronike.com Adresa: Ulpiana D3 H1 Prishtinë, 10000 Kosovë Koordinatoret operojne si ne kosove ashtu edhe ne shqiperi, rrjedhimisht ka me shume njohje, dhe lidhje me autore apo shtepi botuese te ndryshme. Librat jane te aksesueshem falas. Ka nje numer shume te kufizuar librash Pjesa me e madhe jane nga autore te rinj qe thjeshte kerkojne te njihen per publikun e gjere 4) Librari.com 123 V. Hugo Lyon Ofron nje game te gjere librash Faqja e ndertuar ne nje menyre qe le shume per te deshiruar. Nuk eshte percaktuar qarte gjuha, lexuesit e kane shume te veshtire te orientohen. Cmimet nuk jane te sakte ne valuten vendase. 5) Librarite tradicionale Kudo ne cdo qytet te shqiperise Sherbim I drejtperdrejte Besueshmeri e klienteve Akses te nje numri te kufizuar librash
 23. 23.      Shperndarja e fletepalosjeve rreth dy jave perpara hapjes, kryesisht ne afersi te gjimnazeve dhe fakulteteve. Berja e nje fushate publicitare ne nje television local, mendojme te zgjedhim Agon channel duke qe I ri ne treg normalisht dhe tarifat nuk jane aq te larta te krahesuara me fushatat ne kanale me te konsoliduara. Publicitet ne rrjetet sociale. Si dhe sponsorizimi I nje konkursi letrar ne gjimnazet e qytetit. Gjithashtu klientet e rregullt pas 8 blerjesh ne muaj do perfitojne nje falas.
 24. 24. Pershkrimi I procesit: Lenda e pare e nevojshme:  Godina/zyra  Kompjuter, laptope  Paisjet e zyres (karrige, tavolina, kondicioneri etj)
 25. 25. Emri I Kosto Shuma kostos/shpenzimit fixe/variabil ne e Lek/ne vit 1. Kostoja e variabile 2000 letres 2. Amortizimi I variabile 12000 kompjuterit Shenime shtese 3. Paga vjetore e fikse kontabilistit 480000 40000X12 muaj 4. Paga vjetore e fikse koordinatorit 480000 5. Paga vjetore e fikse sipermarresit 480000 6. Paga vjetore e fikse IT 420000 80000 investim fillestar X 15% Part time 35000X12muaj
 26. 26. 7. Paga vjetore e fikse asistenit te IT 300000 25000X12muaj 8. Shp energjie variabile 45000 3800X12muaj 9. Shpenzime Uji fikse 12000 1000X12muaj 10.Shpenzime telefoni variabile 72000 1500X4=6000 6000X12muaj 11.Shpenzime internet fikse 24000 2000X12muaj 12. Shpenzime te variabile paparashikuar 10000
 27. 27. 13. licensa 14. Takse ndertese 15. takse pastrimi 16 .takse ambjenti 17. Sig shoq/shend fikse fikse fikse fikse fikse 200 3520 3000 500 283200 18 .Paisje zyre fikse 48000 19. Krijimi I faqes fikse Web 40000 20. Kostoja e blerjes variabile se librave 21.Shpenzimet marketingut e variabel Kostot totale gjate nje viti 222000 60000 2997420 5900X4=23600 23600X12 7X4000 + 2X10000 Perfshihet kostoja e krijimit te faqes, si dhe shpenzimet per blerjen e domain-it dhe host-it. Muaji I pare(15X1500+20X100+50X400 +50X300+5X700+10X900)+(220X60 0) per gjate muajve te tj te vitit
 28. 28. Analiza e pikes kritike Parashikimi I shitjeve per muajin e pare sherbimi PXQ kosto Shitje librash 1200x30=36000 90000 1000X30=30000 Fitim/ humbja -24000 Parashikimi I shitjeve per muajin e dyte sherbimi PXQ kosto Fitim/humbja Shitje librash 1500X15 1200X25 800X47 700X50 1000X15 900X25 500X47 400X50 12510081000=44100
 29. 29. Grafiku i pikes kritike TR TR E 388680 TC FC 0 Q*= 3239 Q
 30. 30.  Analiza e pikes kritike konsiston ne ate nivel te sasise se njesive te sherbyera ne te cilen barazohen te ardhurat totale me koston totale, Ky parashikim ne kete rast eshte 1 vjetor. Kostot fikse i marrim nga tabela e kostove me lart dhe jane te barabarta me 2591200, kostot variable per njesi te mesatarizuara I kemi perllogaritur 400L/liber cmimin mesatar I shitjes se librave e kemi vendosur 1200l dhe sipas formules ku Q=FC/P-VC na doli qe sasi e librave te shitur per te cilen barazohen kostot me te ardhurat totale eshte 3239 libra.
 31. 31.  Firma jone do filloje aktivitetin e saj duke shfrytezuar burime te kombinuara te financimit perkatesisht 1000,000L nga sipermarresi dhe 500,000 nga secili nga ortaket 1000,000L do jete kredia e kerkuar bankare .
 32. 32. Propozim/kerkesa per kredi a) Kerkesa Me kete kerkese ju drejtohem auteritetit te bankes “Procredit “ te marre parasysh kerkesen per miratimin e kredise ne vlere 1000.000 leke . b) Qellimi dhe shfrytezimi I mjeteve /parave Qellimi kryesor I kerkeses eshte themelimi dhe fillimi I suksesshem I biznesit te prezantuar ne planin e biznesit. Parate do na mundesonin mbulimin e shpenzime te nevojshme,ne vecanti per vitin e pare . c) Pagesa e kredise Pasi kredia eshte 1 vjecare. Me nje norme interesi prej 9.6 % ne vit qe do te thote qe shuma totale e kredise per tu paguar ne vit eshte 1.000.000 + 96000 interesi I pagueshem ,kthimi I kresdise do behet ne kete menyre : Kesti per nje muaj 8000 Pasi pronari ka perllogaritur dhe nje page personale qe kap vleren prej 40.000, nga keto do te zbritet per 1 vite te tere, kesti per cdo muaj .
 33. 33. Pasqyra e te ardhurave dhe shpenzimeve per nje vit Shpenzimet 1.Shpenzime page 2.Shpenzime energjie 3.Shpenzime telefoni 4.Shpenzime interneti 5.Shpenzime te paparashikuar 6.Shpenzime amortizime 7.Shpenzim marketingu 8.Shpenzime licence Shuma 2130000 45000 72000 24000 10000 12000 60000 200 Te ardhurat Shuma Te ardhura nga 2.913.200 shitja e sherbimeve
 34. 34. 9. Shpenzime paisje zyre 10. Shpenzime letre 48000 2000 11. Shpenzime 283200 sigurime 12. Shpenzime 40000 krijimi I faqes web 13. Totali I 2.726.400 shpezimeve per 1 vit Totali I te ardhurave 2.913.200 Fitimi per nje vit 186.800

×