Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

l'edat antiga

3,234 views

Published on

Published in: Spiritual
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

l'edat antiga

 1. 1. EDAT ANTIGAFet per:Paula.M,Lucia,Yasmin I Manuel.
 2. 2. INTRODUCCIÓLedat Antiga va ser el període de la históriaentre el naiximent de lescriptura i la caiguda delimperi romà.
 3. 3. Començament i final de letapaPiràmide dEgipte Stongenge(Regne Unit)LEdat Antiga va començar a lany 3000aC i va acabar al segle V(476dC). Va des de linvenció i ús de lescriptura fins la caiguda de limperi romà.
 4. 4. CARACTERISTIQUESDaquesta etapa tenim molta informació sobre els humans i el seu món, a diferència de la prehistòria.Es comencen a formar els estats: un territori, unaorganització política, una organització social, una llengua,... També sorgeixen els primers alfabets i les primeres monedes. Alguns daquests grups humans van ser: lestat egipci, els fenicis, els grecs, els cartaginesos,...
 5. 5. ÍBERS I CELTES A ledat antiga la península ibèrica estavahabitada pels íbers i els celtes. Aquests es van unir i van formar els celtíbers. Les principals activitats dels íbers eren lagricultura i la ramaderia. Van ser bons escultors. Els celtes es van dedicar principalment a laramaderia però també van cultivar cereals. Van ser bons en la metal.lúrgia ( fabricaven armes, eines,... de bronze i de ferro).
 6. 6. FENICIS, GRECS I CARTAGINESOS A partir de lany 1.000 a.C. Comencen a arribaraltres grups com els fenicis (de Fenícia); els grecs (de Grècia), i els cartaginesos (de Cartago). Eren comerciants.
 7. 7. ELS ROMANS Un altre estat molt important de ledat Antiga vaser lestat romà. Habitaven a la península Itàlica i la capital era Roma. Eren un poble guerrer i volien formar un gran imperi i van anar per tot laMediterrània. Van arribar a la península Ibèrica alsegle III a.C i van imposar la seva cultura, el seu idioma (llatí) i els seus costums. Van fundar moltes ciutats per tot el territori anomenat Hispània. Van construir teatres, circs, temples, aqüeductes,... Van costruir carreteres. Vandesenvolupar el comerç. I van dur la seva religió.
 8. 8. CONSTRUCCIONS ROMANES Teatre romà de Mèrida,a ExtremaduraAqüeducte de Segòvia,a Castella i Lleó. (Veure fotografies)
 9. 9. EL PARTHENONEs troba a Grècia
 10. 10. Etapes:Mesopotamia:(terra entre dos riusÉs lantiga denominacio de laregió situada entre els dos riusEufrates i Tigris.Estava dividida en 2 parts:Baixa Mesopotamia (Sud) i AltaMesopotamia (Nord).El períodemés important és del 3.100 al 538a.C. Durant el qual hi va haver 3
 11. 11. civilitzacions:sumèria, babilònica i assíria.Mesopotamia sempre va ser desitjada pelsnómades degut a la seva bona posició geogràfica iper la seva riquesa agrícola.
 12. 12. LANTIC EGIPTELantic egipte fou una civilització del Nord-estdAfrica que es devenvolupà al voltant del cursmitja. Limperi Romà, successor de la repúblicromana, va controlar el món mediterrani i bona partde lEuropa occidental a partir del segle I
 13. 13. HISTORIA DE MENORCA A LEDAT ANTIGA Els grecs van donar el nom de ”Meloússa” i ”Kromioússa” A Menorca i Mallorca,pero no se sap quin nom li correspon a cada una. Durant la segona guerra púnica va ser ocupada pels cartaginesos pero lany 123 a.C va ser conquistada pels romans que van anomenar a Menorca ”Balear Petita” don deriva el seu nom. Quan els romans es van instal.lar a lilla van crear tres ciutats: Magó(Maó),Ciutadella i Sa Nitja. Els romans van ser molts dels poblats Talaiòtis. Finalment quan limperi roma va finatza, Menorca va ser invaida pels vandals 424 d.C més tard també va ser invaida pels bintzantins a lany 524 d.C fins linvació islamica
 14. 14. BIBLIOGRAFIA Viquipèdia, el llibre de medi i altres llibres.

×