Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Adhd pupa

1,096 views

Published on

 • Login to see the comments

Adhd pupa

 1. 1. ADHD Attention deficit hyperactivity disorder Ç’është ADHD ? Shenjat dhe simptomat Shkaqet Trajtimi
 2. 2. Ç’është ADHD ?  ADHD eshte nje çrregullim mendor.  Sipas manualit diagnostikor dhe statistikor te çrregullimeve mendore (DSM-IV-TR) simptomat shfaqen perpara moshes 7-vjecare.ADHD ka tre nentipe te çrregullimit I cili perbehet nga te qenit  1)Kryesisht te pavemendshem (ADHD-I);  2)Kryesisht hiperaktive-impulsive (ADHD-HI);  3)Ose te dyja te kombinuara (ADHD-C).  ADHD prek femijet e moshes para shkollore dhe jep nervozizem,veprojne menjehere dhe kane munges ne fokusim te cilat demtojne aftesine e tyre per te mesuar sic duhet.  Femijet me ADHD kane veshtiresi akademike.  ADHD eshte nje crregullim kronik,rreth 30-50% e personave te cilet jane diagnostikuar ne femijeri vazhdojne te kene simptoma edhe ne moshen e rritur.
 3. 3.  Adoleshentet dhe te rriturit me ADHD kane tendence per te zhvilluar mekanizma perballuese per te kompesuar disa ose te gjitha demtimet e tyre.  Sipas studimeve te bera rreth 4.7% e amerikaneve jetojne me ADHD dhe ky eshte nje çrregullim I cili eshte diagnostikuar 2-4 here me shume te meshkujt sesa te femrat
 4. 4. Shenj at dhe simpt omat  Simptomat e ADHD jane te veshtira per tu percaktuar sepse sindroma nuk shfaqet kudo e njejte ,veshtiresite nuk shfaqen ne menyre konstante.  Per te qene te diagnostikuar me ADHD simptomat duhet te jene te vezhguara per gjashte muaj ose me shume.  Siç thame pak me lart kemi tre nentipe te ketij çrregullimi,tani le te flasim per simptomat e seciles:
 5. 5. MUNGESA E VEMENDJES  Perqendrim per nje kohe te shkurter  U mungojne detajet  Femijet nuk çojne asgje deri ne fund  Kalojne shpesh nga nje aktivitet te nje tjeter  Enderrojne me sy hapur  Hutohen shpejt dhe levizin ngadale  Kane veshtiresi per tu perqendruar ne organizimin dhe perfundimin e nje detyre,ose per te mesuar diçka te re  Humbin shpesh sende te nevojshme  Nxenesit duhet ta lexojne disa here nje tekst qe ta kuptojne  Kane veshtiresi ne perpunimin e informacionit shpejt dhe me saktesi si te tjeret  E kane te veshtire per te ndjekur udhezime
 6. 6. HI PERAKTI VE- I MPULSI VE  Vrull levizjesh te teperuar,shpesh te pa orientuara  Nuk mund te rrine ulur ne qetesi  Prekin dhe luajne me çdo gje qe ju kap shikimi  E kane te veshtire te bejne detyra ose aktivitete ne qetesi  Jane shume te paduruar  Kane nevoje te larte per tu shprehur  Kane nevoje te kufizuar per gjume  Nuk presin dot ose nuk durojne dot shtyrjet per me vone  Sillen spontanisht dhe pa u menduar  Nuk e vlersojne aq sa duhet rrezikun
 7. 7. Te femijet me sindromen ADHD jane te pranishme edhe ; • Veshtiresia ne te shkruar • Vonesat ne te folur dhe vonesat e gjuhes • Vonesa e zhvillimit motorik
 8. 8. Sindroma ADHD ne grupmosha te ndryshme: Mosha foshnjore  Ekstremisht I shqetesuar  Probleme gjumi,te ushqyeri dhe tretje  Te bertitura te shpeshta Mosha e kopshtit  Shqetesime motorike  Nuk njohin rregullat dhe kufijte  Nuk I ndjekin dot udhezimet  Shpeshhere shperthejne nga inati  Nuk luajne me nje loje per nje kohe te gjate
 9. 9. Mosha shkollore  Nga nevoja e madhe per pershtatje, qetesi dhe perqendrim ne moshen 7-8 vjeç nuk lihen me pa u vene re problemet qe ka nje femije, ata kane sjellje agresive dhe josociale me shoket,rezultate jo te mira ne shkolle.
 10. 10. Tiparet pozitive te femijeve me ADHD  Terheqes  Optimist  Kreativ dhe me fantazi  I ndjeshem  Ndjenje e theksuar per drejtesi  I kendshem dhe me humor
 11. 11. Shkaqet  Shkaqet specifike te ADHD jane te panjohura. Megjithate ka nje numer faktoresh qe mund te kontribuojne ose perkeqesojne ADHD. Keta faktore perfshijne: 1. Faktoret gjenetike 2. Faktoret mjedisore  Studiuesit kane gjetur zona te caktuara te trurit te cilat jane 5-10% me te vogla ne madhesi te femijet me ADHD, gjithashtu jane gjetur edhe ndryshime kimike ne tru.  Kerkime te bera per shkaqet e ADHD tregojne se ndikojne edhe duhanpirja gjate shtatezanise dhe pesha shume e ulet e lindjes.  Disa studiues e lidhin zhvillimin e ADHD edhe me shikimin e tepert te televizorit ne moshe te hershme, gje qe sjell mungese te vemendjes me vone.
 12. 12. Faktoret gjenetike  Nje studim i bere ne dy binjake tregon se ky çrregullim(ADHD) eshte tejet i trashegueshem dhe se faktoret gjenetike ndikojne ne rreth 75% te te gjitha rasteve. Gjithashtu edhe hiperaktiviteti duket se eshte kryesisht nje kusht gjenetik.  Shkencetaret tregojne se nje pjese e madhe e personave lindin me ADHD nga nje kombinim jo i sakte i gjeneve te ndryshme, shume prej te cileve ndikojne ne trasportin e dopamines.  Gjenet kandidate perfshijne receptorin alfa2 adrenergic,transportuesin dopamine, receptoret dopamine D2/D3, dopamine beta-hydroxylase monoamine oxidase A, cetocholamine metal transferaza, transportuesi nxites serotonin.  Nje variant i perbashket i nje gjeni i quajtur LPHN3 vleresohet te jete pergjegjes per rreth 9% te rasteve me ADHD
 13. 13. Trajtimi  ADHD nuk mund te sherohet por mund te menaxhohet me sukses.  Mjeku duhet te punoje me nenen e femijes per te zhvilluar nje plan individual afat gjate.  Qellimi eshte qe te ndihmoje femijen te kontrolloje sjelljen e tij apo te saj dhe per te ndihmuar qe ne familje te kete nje atmosfere te kendshme.  Ne shumicen e rasteve ADHD eshte trajtuar me mire me nje kombinim midis barnave dhe terapive te sjelljes
 14. 14. Barnat  Disa lloje te ndryshme barnash mund te perdoren per te trajtuar ADHD.  Stimuluesit: jane trajtime te mirenjohura, ato kane qene te perdorura ne me shume se 50 vjet ne trajtimin e ADHD.  Jostimuluesit : jane te perdorur ne trajtimin e ADHD dhe kane me pak efekte anesore se stimuluesit.  Antidepresivet : jane nganjehere nje opsion trajtimi.  Barnat mund te ndikojne ne menyra te ndryshme ne femije te ndryshem,dhe nje femije mund te pergjigjet mire ndaj nje ilaçi por ndaj nje tjetri jo.
 15. 15. Ju faleminderit ! Punoi : Nxhiko BELLOJ

×