Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Quran Sunnah "adab menjaga orang sakit"

untuk rujukan!

 • Be the first to comment

Quran Sunnah "adab menjaga orang sakit"

 1. 1. Dibentangkan Oleh : Nurul Liyana binti Fadzil Nurul Hanis Syazwani binti Abdul Rahman Siti Nurzahidah binti Safardi
 2. 2.  Menjaga orang sakit merupakan suatu tugas yang mulia  Islam menuntut umatnya membantu orang yang dalam kesusahan seperti sakit atau uzur.  Orang sakit amat memerlukan simpati daripada orang lain.  Oleh itu, menjaga orang sakit menjadi tugas dan tanggungjawab umat islam sama ada pesakit itu daripada ahli keluarga, saudara, jiran atau orang lain.
 3. 3.  Orang sakit sangat memerlukan bantuan dan penjagaan orang lain sama ada dari segi fizikal atau perasaan.  Ahli keluarga, sanak saudara atau jiran sangat dikehendaki membantu bagi meringankan penderitaan yang dialami.  Mereka (ahli keluarga) yang diberi tanggungjawab perlu melaksanakan tugas dengan sabar dan ikhlas agar pesakit berasa selesa dan kurang penderitaan.
 4. 4.  Penjagaan fizikal  Bilik  Menyediakan bilik yang selesa untuk pesakit.  Udara yang bersih dan cahaya matahari yang cukup.  Bersih daripada habuk dan hama (sejenis binatang kecil yang boleh membawa penyakit)  Bilik air yang berhampiran dengan bilik pesakit  Tubuh pesakit  Pesakit hendaklah sentiasa bersih.  Pakaian ditukar dengan yang bersih mengikut keperluan  Mengubah kedudukan pesakit yang tenat atau terlantar  Memandikan pesakit mengikut masa yang ditentukan
 5. 5.  Ubatan  Memberi makan ubat mengikut peraturan yang ditetapkan.  Menjauhkan ubat daripada pesakit  Mengasingkan jenis ubat dalam bekas yang dikhaskan.  Mendapatkan rawatan dan ubat daripada doktor.  Pemakanan  Menyediakan makanan segera dan seimbang.  Makan mengikut masa yang ditetapkan.  Makanan yang berkhasiat bersih dan halal.
 6. 6.  Penjagaan rohani  Ibadah  Menyediakan peralatan solat seperti sejadah  Menyediakan tempat wuduk atau membantunya mengambil wuduk  Hadapkan pesakit ke arah kiblat.  Nasihat  Membimbing pesakit berzikir atau berdoa.  Berdoa untuk pesakit agar segera sembuh.  Beri nasihat kepada pesakit supaya sabar dan tabah.  Mengajar kalimah syahadah kepada pesakit yang nazar.
 7. 7.  Tutur kata  Merendahkan suara ketika bercakap dengan pesakit.  Tidak menceritakan perkara yang bolih menyedihkan pesakit.  Bercakap perkara yang dapat menceriakan pesakit.  Menjawab pertanyaan pesakit dengan sopan dan menyenangkan.  Menjawab  Sentiasa manis muka apabila berhadapan dengan pesakit.  Bersopan ketika melalui disisi pesakit.  Elakkan perlakuan yang boleh menyinggung perasaan pesakit.  Tidak bertengkar di hadapan pesakit.
 8. 8.  Layanan  Ucap salam ketika masuk atau keluar dari bilik pesakit.  Mendoakan kesejahteraan pesakit agar segera sembuh.  Melayani karenah pesakit dengan sabar.  Melayani pesakit dengan mesra dan bertimbang rasa.

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • FaridMerican

  Sep. 1, 2020
 • MeriamIsmail1

  Dec. 1, 2020

untuk rujukan!

Views

Total views

1,592

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

26

Actions

Downloads

26

Shares

0

Comments

0

Likes

2

×