Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

La romanització i l'origen de les llengües romàniques

607 views

Published on

Per Enrique Ruà i Guillermo Sanchis, de 1r Batx. A
IES Cid, València

Published in: Education
  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

La romanització i l'origen de les llengües romàniques

  1. 1. LA ROMANITZACIÓ, ARABITZACIOLA ROMANITZACIÓ, ARABITZACIO II ORIGEN DE LES LLENGÜESORIGEN DE LES LLENGÜES ROMÀNIQUESROMÀNIQUES
  2. 2. ROMANITZACIÓROMANITZACIÓ Dominació política i cultural que té lloc per part de Roma i que es troba compresa entre el 218 a. C. fins al segle V, amb la caiguda de l’Imperi Romà.
  3. 3. ROMÀNIAROMÀNIA Romània és el conjunt de terres on es parla una llengua derivada del llatí. L’expressió procedeix d’Urbis romaniso (Imperi romà)
  4. 4. LLENGÜES ROMÀNIQUESLLENGÜES ROMÀNIQUES Els romans, després d´una gran expansió imperialista, van imposar tant la seua llengua com els constums en els territoris ocupats, que integraven el seu imperi.
  5. 5. CAUSES DE LA FRAGMENTACIÓCAUSES DE LA FRAGMENTACIÓ LINGÜÍSTICA DE LA ROMÀNIALINGÜÍSTICA DE LA ROMÀNIA 1: INTENSITAT DE LA ROMANITZACIÓ 2: PROCEDENCIA GEOGRÀFICA I SOCIAL DELS COLONITZADORS 3: QUALITAT DEL LLATÍ VULGAR 4: TENDÈNCIES EVOLUTIVES ESPONTÀNIES 5: LA CRONOLOGIA
  6. 6. ARABITZACIÓARABITZACIÓ Segle VIII: la política expansionista dels àrabs va donar lloc a l´arabització, i això va fer que el llatí vulgar que es parlava a la península va ser desplaçat per la llengua àrab, però això no va ocórrer totalment:
  7. 7. HOMILIES D’ORGANYÀHOMILIES D’ORGANYÀ Són un recull de sermons o homilies en català descobertes al 1904 a Organyà (Alt Urgell), que daten entre el segles XII i els primer anys del segle XIII.
  8. 8. LLIBRE JUTGELLIBRE JUTGE El Llibre Jutge o Llibre dels Judicis és la versió catalana del Liber Iudiciorum o Codi de Recesvint, de la qual es coneixen dos fragments del segle XII que responen a traduccions, cronologia i territori no relacionats.

×