Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Acordarea primului ajutor medical

4,405 views

Published on

prezentare cu scopul de a ghida in acordarea primului ajutor medical

Published in: Health & Medicine
  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Acordarea primului ajutor medical

  1. 1. Acordarea primului ajutor medical REALIZAT DE CALANCEA LAURENTIU
  2. 2. Criterii generale Accidentele pot aparea oriunde. Acasa, pe strada, in caz de avarii si calamitati. Deseori moartea traumatului survine nu din cauza gravitatii traumatizmului, ci din lipsa cunostintelor elementare de acordare a primului ajutor medical a celor din jur, rudelor, cunoscutilor sau prietenilor. Principiile generale de acordare a primului ajutor medical. Scopul principal este salvarea vietii omului, eliminarea factorului de agresiune si evacuarea rapida sinistratului din zona afectata. Termenul optimal de acordare a primului ajutor medical e pina la 30 min., dupa primirea traumei, si pina la 10 min. in caz de otravire. Lipsa ajutorului medical timp de 1 ora dupa traumatizm mareste numarul de cazuri de deces la pacientii grav afectati cu 30 %; pina la 3 ore cu 60%; pina la 6 ore cu 90%. Timpul din momentul traumatizmului pina la acordarea primului ajutor trebuie maximal scurtat. Primordial este necesar de eliminat factorul agresiv: de a evacua sinistratul de sub darimaturi, din apa, de scos din incapere arzinda sau din zona afectata de substante otravitoare, de scos din automobil etc. este necesar de a aprecia repede si corect starea sinistratului. In timpul examinarii este necesar de apreciat este viu sau mort, apoi de determinat gradul de traumatizare, continua hemoragia sau nu.
  3. 3. Etape ale primului ajutor: ABC-ul resuscitarii: Respectati etapele de actiune in evaluarea functiilor vitale: - A. Airway – Eliberarea cailor aeriene: mentinand deschise si libere caile aeriene se permite circulatia aerului intre organism si mediul inconjurator. - B. Breathing – Respiratia: procesul prin care patrunde aerul in plamani si se elibereaza dioxidul de carbon in aerul atmosferic. - C. Circulation. - Circulatia: circulatia sangelui prin organism
  4. 4. Primul ajutor in caz de inec. Inecul este o varianta a asfixiei, cauzata de implerea cailor respiratorii cu apa sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispozitie cel mult 4-5 minute. In acest timp victima trebuie scoasa din apa, trebuie eliberate caile respiratorii de apa si de inceput respiratia artificiala. Mecanismul decesului la inec poate fi diferit. - Inecul adevarat (propriu-zis) – are loc din cauza implerii cailor respiratorii cu apa. La scoatere tegumentele sint cianotice, din gura se elimina lichid spumos. - Inecul sincopal – oprirea respiratiei si inimii are loc concomitent, in mod reflector, in rezultatul scufundarii bruste in apa rece. La scoatere – in caile respiratorii nu este nici o picatura de apa. Tegumentele sint palide – „moartea alba”. Salvatorul se apropie din spate, apuca victima de par sau de sub mina, tinand-o cu fata in sus, deasupra apei. Daca victima se agata de salvator, incurcandu-i miscarile – cea mai buna metoda de eliberare este scufundarea sub apa pentru citeva secunde. - Daca victima este fara cunostinta respiratia artificiala se incepe deja in apa. - Dupa scoaterea din apa se elibereaza caile respiratorii, daca e necesar se face reanimare. - Daca respiratia este prezenta, victima se sterge cu ceva uscat, se incalzeste si i se da de baut lichid fierbinte.
  5. 5. Tehnica ventilatiei artificiale Ingenuncheati langa pacient. Cu capul victimei in hiperextensie se mentine gura usor intredeschisa cu o mana, in timp ce cu cealalta se sustine fruntea si se penseaza nasul. Inspirati profund aer, aseaza-ti etans gura pe gura victimei, si insuflati aer timp de 2-3 secunde. In acelasi timp se verifica daca toracele se ridica atunci cand noi insuflam . Fiecare respiratie trebuie sa fie suficient de puternica astfel incat toracele sa se ridice. Tineti capul in hiperextensie cu barbia ridicata indepartand gura de la gura victimei si lasati ca toracele pacientului sa revina. Volumul de aer pe care il insuflam este mai important decat ritmul in care il administram. Daca victima respira si are puls, dar este inconstienta o vom aseza in pozitia laterala de siguranta. Ingenunchind langa victima vom elibera caile aeriene prin hiperextensia capului si ridicarea barbiei. Anuntam la 961 solicitand ajutor medical calificat. Ne reintoarcem apoi la victima, reevaluam situatia si supraveghem pacientul pana la sosirea echipajului medical.

×