Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

24 de replici pe care sefii nu ar trebui sa le spuna niciodata subalternilor. Partea II

5,917 views

Published on

O colectie de 24 de replici neconstructive pe care sefii le spun subalternilor si cate o alternativa "sanatoasa" pentru fiecare.
Sa fii leader inseamna mult mai mult decat sa ai instinct. Sa fii leader inseamna sa imbini instinctul cu educatia necesara pentru a putea inspira oamenii pe tremen lung.

Published in: Leadership & Management

24 de replici pe care sefii nu ar trebui sa le spuna niciodata subalternilor. Partea II

 1. 1. 24 de replici pe care sefii nu ar trebui sa le spuna niciodata subalternilor partea 2
 2. 2. Te salut, Saptamana trecuta ti-am prezentat 12 replici neproductive pe care unii sefi le spun angajatilor. Saptamana aceasta continui cu inca 12 din cele 24 pe care eu le-am intalnit pana acum.
 3. 3. 13. “Sunt prea ocupat pentru tine” Ce crezi ca gandeste un angajat cand i se tranteste asta? „Munca pe care o fac nu e importanta” sau „lucrez degeaba.” Ca sa nu mai spun de faptul ca ii hranesti furia si frustrarea. Pe termen lung, nu exista „nu am timp pentru angajatii mei.” Afacerea functioneaza datorita oamenilor din ea. Asa ca „nu am timp pentru angajatii mei” este egal cu „nu am timp pentru clientii mei”. Daca esti, intr-adevar, prea ocupat in acel moment, clarifica: „Acum nu pot, dar te rog sa vii la ora X si voi fi disponibil.”
 4. 4. 14. „Care e ultima barfa?” Cand esti interesat de barfe, le transmiti subalternilor ca este bine sa barfeasca. Sa vorbesti pe la spatele cuiva este nociv. Betrand Russell spunea ca „nimeni nu barfeste despre calitatile oamenilor”. Nu arata interes in discutiile care dauneaza relatiilor din afacere. Nu le promova. Ramai integru.
 5. 5. 15. „Care-i problema ta?” Atunci cand cineva ne incalca o valoare, prima reactie este sa ripostam. Aceasta intrebare taioasa este un astfel de exemplu. Insa din apelul la amenintari rezulta cel putin 3 dezastre: 1. Amenintam cand suntem amenintati. Seful a ripostat. Inseamna ca s-a simtit amenintat. Inseamna ca ii este frica. 2. Relatia cu acel om si relatiile din echipa sufera. 3. Productivitatea echipei scade considerabil. Alternativa? Indiferent de situatie: calm.
 6. 6. 16. “Fa ce nu vreau sa fac eu” Sunt de acord ca sunt lucruri pe care nu iti place sa le faci. Ceea ce vreau sa spun este sa nu transmiti emotii negative atunci cand delegi. E bine ca celor carora le delegi sa le placa sa faca ce le ceri.
 7. 7. 17. “Intotdeauna am facut asa” O teorie de afaceri spune ca daca gasesti ceva care functioneaza, continua sa-l faci. Imi place ideea si o aplic. Dar asta nu inseamna ca lucrurile nu pot sa functioneze si mai bine. De aceea, da mai multa putere subalternilor tai. Cand faci asta, stimulezi increderea si creativitatea. Care pot sa atraga cele mai bune solutii pentru afacerea ta.
 8. 8. 18. “Treaba ta!” E bine sa responsabilizezi oamenii. Insa, aceste cuvinte, de multe ori, vor da alte roade decat te astepti. Responsabilitatea se imparte, dar nu se delega. Daca esti sef si ai delegat problema, nu inseamna ca nu mai este responsabilitatea ta. Imagineaza-ti ca incerci sa explici actionarilor ca fabrica nu a mers 2 zile din cauza portarului.
 9. 9. 19. “Crezi ca tu esti stresat?” Serios acum… Cine are nevoie de competitia “cine-i mai stresat in firma”? Iti recomand sa nu irosesti efortul pe nimic ce contine cuvantul stres.
 10. 10. 20. “Ai noroc ca ai jobul asta” Daca spui asta, exista 2 situatii posibile: 1. Angajatii foarte buni ar putea sa caute alt job si sa plece. 2. Angajatii mai slabi se vor bloca, ingrijorati ca vor fi concediati. De ce sa nu intorci situatia la 180 de grade? Sa spui lucruri constructive, ca “ma bucur ca lucrezi aici” sau “echipa e norocoasa sa te aiba.” Asta motiveaza angajatii sa fie multumiti si stimulati sa progreseze.
 11. 11. 21. “Scuze ca te deranjez in concediu, dar…” Daca spui asta, exista 2 situatii posibile: Brian Tracy spune ca daca nu reusesti sa planifici, planifici sa nu reusesti! Daca ceva nu functioneaza cand un angajat este in vacanta, afacerea… Are nevoie de Business Mastery Glumesc, dar are! Ideal ar fi sa existe un context pre-setat dinainte de plecarea in concediu.
 12. 12. Si ar putea sa fie 2 situatii: 1. Fie persoana a delegat responsabilitatile sale unui coleg care stie tot ce este nevoie sa stie. 2. Fie persoana plecata este de acord sa fie deranjata in concediu. Si atunci seful nu are nevoie sa isi ceara scuze. Dar este responsabilitatea amandurora sa planifice lucrurile.
 13. 13. 23. “Stiam ca o vei da in bara” Daca acel manager stia ca esueaza, de ce i-a mai dat acea sarcina? Ca sa-l faca sa se simta incapabil? E ciudat cum exista o categorie de oameni care gasesc placere sa se autosaboteze. Afirma ca obiectivul lor e sa aiba o afacere de succes. Dar apoi, isi impovareaza subalternii cu sarcini pe care nu le pot rezolva. Si le distrug motivatia. Nu e asta in contradictie cu obiectivul lor? :-)
 14. 14. 24. “Ti-am spus eu” L-ai avertizat ca s-ar putea sa nu functioneze. Si asa s-a si intamplat. Dar sa ii reamintesti sau sa te bucuri de nereusita lui sunt trasaturi ale unui caracter slab. In asemenea situatii, ce face un leader autentic?! Tace. Il ajuta pe cel care a gresit sa iasa din impas, fara gesturi de bunicuta isterica. Iar in urmatoarea situatie similara, sansele ca persoana respectiva sa asculte de indicatiile sefului cresc semnificativ.
 15. 15. Acum e randul tau. Ai o expresie demoralizatoare “preferata”? Scrie-mi-o mai jos. Nu uita, desigur, sa pui si replica pozitiva. Cu bine, Lorand
 16. 16. www.BusinessMastery.ro https://www.facebook.com/LorandSoaresSzasz

×