Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ce nume sa pui afacerii tale?

5,332 views

Published on

4 strategii si 10 elemente pentru a crea un brand puternic.

Published in: Business
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2ZDZFYj ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Follow the link, new dating source: ❤❤❤ http://bit.ly/2ZDZFYj ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Ce nume sa pui afacerii tale?

 1. 1. CE NUME SA PUN AFACERII MELE? 4 strategii si 10 elemente pentru un nume (brand) puternic
 2. 2. Caleb Bradham era un tanar farmacist din North Carolina. El cauta o reteta pentru o noua bautura racoritoare si, in 1893, a gasit-o. Era un mix de sifon, zahar, vanilie si nuci cola. In mintea lui a aparut intrebarea inevitabila: Ce nume sa pun afacerii mele?
 3. 3. Nasterea unui brand puternic Initial, a numit-o “Brad’s Drink”. Dar, 5 ani mai tarziu, a realizat ca are nevoie de o schimbare. Numele nu era destul de puternic. Unii spun ca tanarul a fost inspirat de biserica Episcopal, de peste drum de magazin. Altii spun ca a ales noul nume dupa sunetul pe care il facea bautura ccaanndd eera deschisa: Pep! Oricum ar fi fost, cert e ca atunci s-a nascut al doilea cel mai recunoscut brand din lume, Pepsi-Cola.
 4. 4. De ce e asta relevant pentru tine? Nu pentru ca as crede ca e indicat sa schimbi numele afacerii tale existente. Nici pentru ca as promova consumul bauturii mentionate. :-) O spun ca sa subliniez ce stii deja: Un brand puternic, conturat si prin nume, poate sa faca diferenta pe piata. Si poti sa faci asta cand lansezi produse noi ssaauu aaffaacceerrii nnooii.. In acest material, vorbesc despre 4 strategii prin care poti sa gasesti un nume puternic. Afli si 10 elemente pe care e bine sa le ai sau sa le eviti cand creezi un brand.
 5. 5. 4 strategii pentru nume puternice in afaceri Ca sa gasesti varianta potrivita de “botezare” a afacerii, poti: 1. Sa apelezi la o firma sau la un consultant profesionist Agentiile de publicitate sunt o optiune de luat in calcul. Pentru ca in publicitate lucreaza unii dintre cei mai creativi oameni. Ei pot sa iti explice de ce este eficient un nume si de ce un altul este oo aalleeggeerree nneeiinnssppiirata.
 6. 6. 2. Sa intrebi publicul tinta Un nume puternic reflecta nevoile si intelegerea clientilor. Asa ca, de ce sa nu vina chiar ei cu ideea? :-) E mai ieftin pentru tine si poti sa fii surprins de cate sugestii primesti. Poti sa intrebi publicul direct, printr-un chestionar sau sa lansezi un concurs.
 7. 7. 3. Sa faci un brainstorming cu echipa sau cu prietenii De la Brian Tracy am invatat tehnica celor 20 de idei. Pentru cand creezi un nume, poti sa alegi un numar chiar mai mare de idei. Mai intai, stabilesti o intalnire si clarifici cerintele. Apoi, notezi toate ideile care vin, fara sa le pui etichete de “buna” sau “rea”. Faci asta pana cand aattiinnggii oobbiieeccttiivvuull (cel putin 20 de idei). La final, faci o lista cu 2-3 criterii importante pentru cel mai bun nume. Si dai un scor fiecarei idei trecute prin filtrul criteriilor.
 8. 8. De exemplu, am aplicat asta recent cu echipa mea. Am urmarit sa gasim cel mai potrivit material pentru o campanie de marketing. Am scris 20 de idei pe tabla. Am ales 3 criterii: - Sa trimita la cartea de pe BusinessMastery.ro - Sa aaiibbaa eeffeecctt ““wwooww!!”” - Sa se incadreze in buget In mai putin de 10 minute am ajuns la cea mai buna varianta.
 9. 9. 4. Sa faci o lista cu valori pe care le aduci pe piata Despre ce va fi afacerea sau noul produs? Iti recomand sa faci o lista cu cat mai multe cuvinte: substantive, adjective, verbe. Scrie din perspectiva ta, dar nu omite ce valori cauta clientul tau. Cauta in dictionar sinonime pentru cuvintele pe care le-ai gasit. E posibil sa gasesti numele potrivit in aceasta lista. Daca nu, cel ppuuttiinn ttee vvaa iinnssppiira sa creezi un derivat puternic. :-)
 10. 10. 1. Un singur cuvant, simplu. Probabil ca stii deja de KISS (keep it short and simple). Cu cat mai scurt, cu atat mai bine. Potrivit unui studiu facut in noiembrie 2010, mintea noastra retine in secvente de 3 sau 4 elemente. Asadar, cuvintele de una sau 2 silabe sunt mai usor de memorat.
 11. 11. Culorile sunt elemente puternice intr-un nume. Astfel, brandul devine memorabil datorita imaginii vizuale pe care o creeaza: Green Lantern, Red Dragon, Black Friday.
 12. 12. 3. Un cuvant nou. Poti sa creezi un cuvant nou daca sudezi 2 sau mai multe cuvinte existente. Cred ca Microsoft (micro + soft) e cel mai cunoscut exemplu. Astfel, chiar numele poate sa clarifice cu ce se ocupa afacerea. Ai si varianta de a crea un nume in totalitate nou. Doar sa ai grija sa fie relevant pentru activitatea companiei. Un cuvant nou pozitioneaza afacerea ca noua, tanara si actuala.
 13. 13. 4. Un termen care creeaza emotii pozitive. Numele unei afaceri este puternic cand ilustreaza domeniul sau si cand creeaza o emotie. De exemplu, daca vorbim de o florarie, se pot folosi cuvinte ca: mireasma, liliac, crin etc. Este important ca aceste cuvinte sa activeze unul din cele 5 simturi umane. Asta e sugestia mea. Sa creezi un nume cu o imagine vizuala, auditiva, oollffaaccttiivvaa,, gustativa sau kinestezica.
 14. 14. 5. Un joc de cuvinte. Probabil stii mai bine ca mine cat de important e sa fii creativ. De aceea, iti prezint aici doar 3 sugestii pentru jocuri de cuvinte. Dar te invit sa nu te opresti la atat. Poti sa creezi un nume cu o litera care se repeta: Peter Pan, Coca Cola, Cruise Control. Poti sa construiesti un nume care rimeaza: Mesele Vesele. Poti sa elimini sau sa adaugi o litera sau o silaba. Doar sa ai in vedere sa fie clar pentru clienti. Un joc de cuvinte este placut pentru auz si e mai usor de memorat.
 15. 15. 5 elemente de evitat cand creezi un nume 1. Cuvinte greu de pronuntat sau de silabisit. Ai auzit de “Jerry’s Guide to the World Wide Web”? Dar de “Yahoo”? De curand am aflat si eu ca sunt unul si acelasi lucru. :-) Este evident de ce au ales sa isi schimbe numele. Cuvintele lungi si complicate atrag confuzii. Si potentialii clienti nnuu ttee ggaasseesscc (online sau offline) pentru ca nu stiu clar cine esti.
 16. 16. 2. O incadrare geografica locala. Am intalnit des afaceri care specifica orasul in nume. Dar ce faci daca afacerea creste si devine nationala sau internationala? Prospectii tai pot crede ca serviciile tale nu li se adreseaza. Pentru ca numele tau spune ca activezi (doar) in Bucuresti, Cluj etc. Aici exista si o exceptie: Cand brandul local e unul puternic (de exemplu, Transylvania), el poate fi util.
 17. 17. 3. Prefixe si sufixe comune. Ma refer la nume care contin: “impex”, “ultra”, “super” etc. Astfel de nume lasa impresia de lipsa de personalitate si imaginatie. Un prieten imi spunea ca a mers la Registrul Comertului sa inregistreze o firma. Doamna de la ghiseu, plictisita, i-a spus: “Va rog, fara impex, holding si alte minuni. SSuunntt pprreeaa mmuullttee.” Eu cred ca tu nu vrei sa ai o afacerea anonima, intre “cele multe”. :-)
 18. 18. 4. Nume proprii. In unele culturi, ca cea americana, se practica pentru majoritatea afacerilor familiale. Numele proprii se folosesc si in Romania in domeniul restaurantelor. Dar si in consultanta, finante, justitie. La fel si in cazul produselor care au ca oferta unica locatia: Borsec, Dorna etc. Daca nu esti intr-un astfel de domeniu, eessttee mmaaii iinnddiiccaatt sa nu folosesti un nume propriu. Pentru ca sugereaza ca ai o afacere mica si limitata. Si numele proprii nu reflecta viziunea unei afaceri.
 19. 19. 5. Cuvinte cu mai multe intelesuri. De exemplu, cuvantul “ordine” se potriveste si pentru servicii de paza, dar si de curatenie. Daca numele afacerii trimite la domenii multiple, risti sa pierzi clienti. Odata ce aud numele tau, au tendinta sa renunte. Pentru ca pot avea impresia ca te ocupi de cu totul altceva. Si ca nu raspunzi nevoii lor.
 20. 20. Cum alegi sa promovezi un brand poate fi chiar mai important de cum il numesti. Am vazut asta chiar in exemplul personal. Coaching4You este un nume simplu si sugestiv. Lorand Soares Szasz (pune in spate link-ul de Fb) este un nume lung si greu de pronuntat. Totusi, dupa 2 ani pe piata, cel de-al doilea brand s-a dovedit mai puternic. De ce? :-) Pentru ca l-am promovat mai mult.
 21. 21. Indiferent de ce nume alegi, testeaza-l. Pentru ca s-ar putea ca tu sa fii impresionat. Dar clientilor tai sa nu le placa. Sau s-ar putea sa nu poti decide intre 2-3 variante. Intreaba-ti clientii si alege-l pe cel mai votat. :-)
 22. 22. Ce alt element e important cand alegi un nume? Te invit sa imi scrii intr-un comentariu mai jos. Cu bine, Lorand

×