Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Portfolio of concept work in residential and commercial design

473 views

Published on

Portfolio of concept work in residential and commercial design including hospitality design, retail design and office design

Published in: Design
  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Portfolio of concept work in residential and commercial design

  1. 1. MARTINAHAYES@OUTLOOK.COM.AU PHONE 0434 498 450 PORTFOLIO
  2. 2. CONCEPT: INDIGENOUS TRIBUTE ERNEST PLACE, CROWS NEST CAFE BALAJA HOSPITALITY PROJECT
  3. 3. Martina Hayes Thousands of years ago, the Eora tribe used to live on the northern side of Sydney Harbour where the cafe is located today. The design is supposed to pay tribute to the people once lived on this land. This is what a pedestrian sees walking by the cafe. The curved counter is located opposite the entry attracting by-passers. Stars guided While indigenous people used the stars to navigate their way, today’s patrons are guided into the cafe by a solar powered glow path. It is made from fluorescent paint coated stones embedded in the flooring.ENTRY KITCHEN BATH ROOM COUNTERLOUNGE ‘CAVE’ Displaying today’s specials, the wall behind the counter is painted with chalk paint and hides unsightly dishes in an otherwise open kitchen. Open kitchen Floorplan puts counter in the centre The concept GLOW PATH
  4. 4. Martina Hayes The colour scheme The tonal inversion with three pastels and orange in a full hue gives the traditional indigenous colours a modern twist. Cosy lounge cave The furniture Inspired by indigenous people making caves out of tree branches or bark, the cafe possesses a modern cave. The timber wall and ceiling structure around cosy lounge seating is made out of plywood.
  5. 5. Martina Hayes Sharing stories Indigenous people gathered around the camp fire sharing dreamtime stories with their family and tribe members. Modern camp fire The cafe has its own interpretation of an open fire at its doorstep. Patrons can enjoy drinks after work or catching up with friends around a safe ethanol fire place, lolling on the hammock or sitting on one of the rock stools.
  6. 6. Martina Hayes The sample boards show a selection of fabrics and materials used for Cafe Balaja
  7. 7. RETAIL PROJECT CONCEPT: MAKING A DIFFERENCE CLOTH&CO 396 OXFORD STREET, PADDINGTON
  8. 8. Martina Hayes The brief Design and plan a creative retail space including display systems, visual merchandising and branding. Selling homewares, fashion and accessories that are handmade in India, Cloth & Co’s aim is helping alleviate poverty, fostering women’s empowerment, cultural sustainability and social change. What a difference a purchase can make Getting a hand loomed travel wrap from Cloth & Co in Sydney can act like a stone thrown into the water causing a ripple effect. The purchase provides a fair income for an Indian woman to support herself and her family. This ripple effect drives the design of the retail store. It might enable her to get better education for her children who in turn are able to lead a better life when they are grown up. The design solution to include educational elements and to be communicated by building a 3D model. The company
  9. 9. Martina Hayes The Floorplan Ground floor First floor Ceiling ripples Just like water ripples, the floorplan has a concentric layout that is mirrored in the wall, ceiling and floor structure. Using renewable and natural materials throughout the shop, both wall and ceiling circles have a white washed plywood finish while the floor is made out of Australian Blackbutt timber.
  10. 10. Martina Hayes Shop front The above image of the 3D model shows the shop front with three layers of ripples: clear glass panels, liquid crystal glass panels and a perforated metal screen behind. Liquid crystal glass panels distort the view and therefore attract attention from people walking by the shop. Posters put up in the retail outlet are telling the story of the people who crafted the merchandise. Timber display boxes are suspended from the ceiling using a simple natural rope.
  11. 11. Martina Hayes A Gong makes an audible difference The Video well tells stories Centre piece of the shop is a huge Indian bronze gong. Suspended from the ceiling the gong is placed directly on top of the video well. A hole cut into the slab and secured by a glass balustrade allows shoppers to peak through to the basement onto a video screen. Surrounded by bench seating, shoppers can enjoy a break while being educated about how the garments and homewares in the shop are crafted. Containing the branding and being cladded with dry stone, the point of sale is found in the rear of the shop. Behind its back wall is the change room located.
  12. 12. Martina Hayes BALCONY ACCESS COURTYARD 3 REFLECTED CEILING PLAN GROUND LEVEL PENDANT CEILING LIGHT LED CEILING MOUNTED TRACKLIGHTS (SPOTS) LED RECESSED DOWNLIGHT IN MOVABLE JOINERY LED STRIP LIGHTING LED WALL MOUNTED SPOT LIGHT AFFL 3000 AFFL 2950 AFFL 2900 AFFL 2850 AFFL 2800 AFFL 2750 AFFL 2700 AFFL 2650 AFFL 2550 AFFL 2450 AFFL 2350 AFFL 2700 AFFL 2750 AFFL 2650 AFFL 2800 AFFL 2850 AFFL 2900 TIMBER VENEER BULKHEADS IN CONCENTRIC CIRCLES 100MM / 50MM FROM CEILING HEIGHT 97 1138 1413 1177 1360 940 1232 1532 1983 1948 1485 3361 1193 176 2340 1993 4901 1680 1602 784 4128 743 342 1042 259 3000 MIRROR 115718691125120110 111323571029 17688541875 2243 SMOKE DETECTOR CCTV CAMERA SPEAKER FLOOR LEVEL INDICATORAFFL XXX 8154907008009009611139120013001400 815 490 700 800 961 1139 1200 1300 18887 LED STRIP LIGHTING WITH OPAL ACRYLIC DIFFUSER TO SURROUNDS OF MIRROR. SEE ELEVATION. MARTINA HAYES 30.03.15 A MH IssueDate AmendmentDrawn Client: Title: Project: NORTH Project Manager: Design By: Filename: Drawn By: Date: Scale: Issue: Job No: Drawing No: Reviewed By: Approved By: DesignerNotes APPROX RCP_GROUND_LEVEL RETAIL_SHOP_DESIGNCLOTH&CO_PADDINGTON 6 MH 1:50 MH XX XX XX30_MAR_2015 A REFLECTED CEILING PLAN BASEMENT4 CONTINUED RETAIL SPACE UP LED CEILING MOUNTED TRACKLIGHTS (SPOTS) LED RECESSED DOWNLIGHT IN MOVABLE JOINERY LED WALL MOUNTED SPOT LIGHT CCTV CAMERA SPEAKER FLOOR LEVEL INDICATORAFFL XXX AFFL 2700 VOID AFFL 6000 996 2412 1512 864 1248 168 1032 420 107911391259971 MARTINA HAYES 30.03.15 A MH IssueDate AmendmentDrawn Client: Title: Project: NORTH Project Manager: Design By: Filename: Drawn By: Date: Scale: Issue: Job No: Drawing No: Reviewed By: Approved By: DesignerNotes APPROX RCP_BASEMENT RETAIL_SHOP_DESIGNCLOTH&CO_PADDINGTON 7 MH 1:50 MH XX XX XX30_MAR_2015 A WALLL MOUNTED SPOTLIGHTS Reflected Ceiling Plans for the retail area on ground level and basement
  13. 13. Kitchen Joinery for Office
  14. 14. Martina Hayes Combi Oven 1 Combi Oven 2 DW 2 Fridge 2800 750 650 KITCHEN PLAN01 J1 J4 710 05 20 545 20 6328 02 J2 03 J3 DW 1 Wine Island Seating KITCHEN 400 Void 9744060 400 1550900 04 J4 Project Designer Notes This drawing and the d intent it depicts, remain property of the designe specified otherwise in w All rights reserved Mar Hayes. This drawing represent design intent only. All reasonable care has be taken to ensure accura However, the designer no responsibility for cha conditions or inconsiste Builder to verify all measurements on site construction. MARTINA HAYES KITCHEN DETAIL LEVEL 18, 45 CLAREN SYDNEY NSW 2000 Legend J: Joinery Client AU ARCHITECTURE A Drawing KITCHEN DETAIL Drawing Number / Drawing Issue J1 / A Sheet Scale 1:20 ON A3 Sheet Number 1 OF 4 Date 28 FEBRUARY 2015 INTE- GRATED FRIDGE COMBI OVEN 1 COMBI OVEN 2DW 1 DW 2 BOOSTR HOT WATER UNIT DRAW DRAW DRAW ZIP TAP UNIT DRAW DRAW DRAW 640 2700 100 1100600 40 760 100 KITCHEN ELEVATION02 J2 750 6328 CUPBOARDS AND DRAWERS FINISHED IN POLYURETHANE EXTERNALLY AND BLACK MELAMINE INTERNALLY. FINGER PULL DETAIL AS PER DRAWING 05 ALLOW FOR CUTLERY INSERT TO TOP DRAWER GLASS SPLASH BACK 100 MM HIGH SKIRTING TO MATCH VENEER CAESAR STONE BENCHTOP 'URBAN' ALLOW FOR VENTILATION GRILLS TO UNDERSINK CUPBOARD DOORS DIVIDE INTO 7 EQUAL DOORS ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ ADJ 4012 16 1021 529 Project Designer Notes This drawing and the des intent it depicts, remains property of the designer u specified otherwise in wr All rights reserved Martin Hayes. This drawing represents design intent only. All reasonable care has bee taken to ensure accuracy However, the designer ta no responsibility for chan conditions or inconsisten Builder to verify all measurements on site pr construction. MARTINA HAYES KITCHEN DETAIL LEVEL 18, 45 CLARENC SYDNEY NSW 2000 Legend J: JOINERY Client AU ARCHITECTURE AS Drawing KITCHEN DETAIL Drawing Number / Drawing Issue J1 / A Sheet Scale 1:20 ON A3 Sheet Number 1 OF 4 Date 28 FEBRUARY 2015 ADJ: ADJUSTABLE SHELVING Kitchen Plan Kitchen Elevation
  15. 15. Martina Hayes ISLAND BENCH ELEVATION FRONT WINE FRIDGE PULL OUT BIN 900 J4 04 2700 1006001200100800 KITCHEN SECTION05 J4 40100 2800 40 531 531 531 527 599 40 20 30 320 3016 360 900 20 40 320 30 360 2010030 650 400 4030 FINGERPULL DETAIL 156 650 1550 900 900 ISLAND BENCH ELEVATION BACK 100 03 40 J3 40 40 2800 2720 Project Designer Notes This drawing and the d intent it depicts, remain property of the designe specified otherwise in w All rights reserved Mart Hayes. This drawing represent design intent only. All reasonable care has be taken to ensure accura However, the designer no responsibility for cha conditions or inconsiste Builder to verify all measurements on site p construction. MARTINA HAYES KITCHEN DETAIL LEVEL 18, 45 CLAREN SYDNEY NSW 2000 Legend J: Joinery Client AU ARCHITECTURE A Drawing KITCHEN DETAIL Drawing Number / Drawing Issue J1 / A Sheet Scale 1:20 ON A3 Sheet Number 1 OF 4 Date 28 FEBRUARY 2015 ISLAND BENCH ELEVATION FRONT WINE FRIDGE PULL OUT BIN 900 J4 04 2700 1006001200100800 KITCHEN SECTION05 J4 40100 2800 40 531 531 531 527 599 40 20 30 320 3016 360 900 20 40 320 30 360 2010030 650 400 4030 FINGERPULL DETAIL 156 650 1550 900 Project Designer Notes This drawing and the intent it depicts, rem property of the desig specified otherwise i All rights reserved M Hayes. This drawing represe design intent only. A reasonable care has taken to ensure accu However, the design no responsibility for conditions or incons Builder to verify all measurements on si construction. MARTINA HAYES KITCHEN DETAIL LEVEL 18, 45 CLAR SYDNEY NSW 2000 Legend J: Joinery Client AU ARCHITECTUR Drawing KITCHEN DETAIL Drawing Number / Drawing Issue J1 / A Sheet Scale 1:20 ON A3 Sheet Number 1 OF 4 Date 28 FEBRUARY 2015 Island Bench Elevations Section and Finger Pull Detail
  16. 16. Residential - Major Renovation Family Home Mosman
  17. 17. Martina Hayes The brief A family with 2 young kids bought a home in the prestigous suburb of Mosman in Sydney. Built in the late 1950’s they asked to reconfigure their new home to make it work for them and to update the existing bathroom and kitchen. Their wish list included open plan living with plenty of space for indoor and outdoor entertaining. The family’s requirements 3 bedrooms, extra study, seperate lounge, ensuite with double shower in the master bedroom, butler’s pantry and the external laundry to be integrated into the floor space while keeping the original footprint. House facade prior to renovation New Floorplan set up in Sketchup Outdoor Entertaining Parents Retreat Kitchen / Dining Master Bed Ensuite Robe Robe Pantry Main Bath Study Family and TV Lounge Kid’s Bed 1 Kid’s Bed 2 Front PorchEntry Hall Storage N Storage Storage Storage Storage
  18. 18. Martina Hayes Entertainer’s delight The room divider between dining room and the family/TV area allows open plan living while providing additional storage space for the family. Smart kitchen The butler’s panty with extra sink and dish washer is located behind the timber and polyurethane finished galley kitchen. It flows seemlessly to the outdoors into to barbeque area. The dining room seats 8 people with large bifold doors connecting the indoors to the outdoor entertaining area. Storage necessary
  19. 19. Martina Hayes Ensuite with a view The formal lounge posesses large sliding doors to the front porch with a glimpse to Balmoral Beach and a cosy fire place for chilly Winter nights. Sun salutations A place to revive Separate lounge Master bed room with direct access to the outdoor parents retreat facing the Morning sun. The outdoor parents retreat with deckchairs and a nice view to the back yard. While having a shower in the spacious double shower, the owners can look into the leafy backyard. Concrete tiles are combined with a timber partition wall to soften the appearance.
  20. 20. Exterior Colour Scheme Caringbah South Exterior Colour Scheme Family Home Caringbah South Real Project
  21. 21. Martina Hayes The job The client asked for an exterior colour scheme for their new to be built family home in Caringbah South (near Cronulla). The brief MARTINA HAYES INTERIOR DESIGN COLOUR CONSULTING MARTINA.HAYES@OPTUSNET.COM.AU MOBILE 0434 498 450 8 March 2015 Exterior Colour Specification Area of House Paint Colour Finish Blocks Rendering Ground Floor Dulux Weathershield Colour to be matched with aluminium window frame colour. Window frames are powder coated with Dulux Charcoal Satin 27288351. Matt Acrylic Light Weight Cladding First Floor Dulux Weathershield Dulux Whisper White B18 Matt Acrylic Colorbond Roof Dulux Colorbond Dulux Colorbond Surfmist W BC1 ----------------- Fascia, Downpipes and Gutters Dulux Weathershield Dulux Whisper White B18 Matt Acrylic Eaves Dulux Weathershield Dulux Whisper White B18 Matt Acrylic Area on top of Entry Door Dulux Weathershield Dulux Whisper White B18 Matt Acrylic Garage Door (metal roller door) To be matched with Dulux powder coat colour Charcoal Satin 27288351. Feature Wall Dry Stone Cladding ‘Alpine’ Entry Door Timber (stained to match hue within Dry Stone Cladding) Pathway and Steps to Entry Door Timber (stained to match hue within Dry Stone Cladding) Use a charcoal coloured aluminium window frame in combination with a light render colour creating a strong tonal contrast. Paint Specifications Table
  22. 22. COMMERCIAL PROJECT CONCEPT: DROOG - JUST ADD WATER OFFICE SPACE FOR DROOG
  23. 23. Martina Hayes Droog is a conceptual Dutch design company situated in Amsterdam, Netherlands. Droog works with independent designers to design and realise products such as furniture and lightings, but they also design exhibitions and events. The company The brief Develop and design Droog’s new office in Sydney in a team of 3 designers. The requirement is to accomodate 53 staff members in the space KITCHEN GREENHOUSE The concept As Droog means ‘dry’ in English, the concept ‘Droog - just add water’ is about the interplay between dry and wet. Dry stands for reason and intelligence, whereas wet represents imagination and creativity. In nature, the best outcome is reached when dry and wet are in perfect harmony. This is also true for the design process; the perfect balance between reason and creatitivy achieves the most amazing design results. Desk Lift Pure by Bene is height adjustable allowing to work seated or while standing.
  24. 24. Martina Hayes Branding written in water Coming out of the lift, the first thing a visitor will see is a water fountain that displays the company’s name with drops of water just like in the image on the left. The pendant light ‘85 lamps’ by Droog illuminates the entry space suspended from the top of the reception desk. ‘Rag’ waiting chair by Droog for the reception area. Coming as flexible concrete on a roll, concrete canvas just needs water to be wrapped around the reception desk. Once dry, this finish forms a thin and water proof concrete layer.
  25. 25. Martina Hayes Greenhouse for recreation and events Located in the heart of the office space is a greenhouse that represents the ‘wet’ area where staff can have have their lunch or just a break to fuel their creativity. Body movements get the creative juices flowing. The swing by Droog is an essential part of the greenhouse recreation area. Shady Lace Parasol by Droog Rock cushions for casual seating. Lounge of Layers by Droog. Tablo lunch table by Droog.

×