Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Revolusi perindustrian dan pertanian

14,917 views

Published on

Bab 9 ~ Perkembangan di Eropah, Tingkatan 4

Published in: Education
 • Login to see the comments

Revolusi perindustrian dan pertanian

 1. 1. REVOLUSI PERTANIAN & REVOLUSI PERINDUSTRIAN DI EROPAH Cikgu If dan Cikgu Nadia MRSM Batu Pahat 2014
 2. 2. A) PERKEMBANGAN PERTANIAN SEBELUM REVOLUSI PERTANIAN. 1. Pengeluaran Makanan Secara Kecil – Kecilan. 2. Dua Sistem Pemilikan Tanah Iaitu Tanah Tanah Awam. 3. Tanah Persendirian Adalah Milik Orang Kaya. 4. Tanah Awam Juga Milik Persendirian Tetapi Kebiasaannya Rakyat boleh Bercucuk Tanam Menternak, Memburu Atau Memancing, Amalan Dianggap Salah Sehinggalah Zaman Revolusi
 3. 3. B) PENGENALAN AKTA PEMAGARAN KETIKA REVOLUSI PERTANIAN. 1. Pemagaran Penting Untuk Tujuan Pengeluaran Secara Besar – Besaran Kerana Pertambahan 2. Tuan Tanah Ingin Menjalankan Pertanian Besaran Termasuk Menggunakan Tanah Awam. 3. Harga Gandum Yang Meningkat Menarik Menbuka Ladang. 4. Pengenalan Akta Pemagaran Menyediakan Sangat Luas Untuk Membuka Ladang. 5. Kesan Pemagaran Rakyar Biasa Hilang Punca Terpaksa Menjadi Buruh Ladang Dan Bekerja Kilang Revolusi Industri.
 4. 4. C) KAEDAH DAN CIPTAAN KETIKA REVOLUSI PERTANIAN. 1. Penanaman Bergilir – Peladang Menanam Berbeza Mengikut Musim Sepanjang Tahun. Agar Tanah Dan Tanaman Sentiasa Subur Tanaman Menggunakan Nutrien Tanah Tidak Ada Tanah Yang Dibiarkan Kosong. 2. Tanaman Baru – Seperti Turnip Dan Ubi 3. Peralatan Baru – Seperti Jethro Tull Menggali Dan Menugal Untuk Penanaman Benih. 4. Pertanian Komensial – Kuantiti Hasil Dengan Pengenalan Baja Asli Yang Hasil Pertanian Untuk Tujuan Perdagangan.
 5. 5. A) SUMBANGAN REVOLUSI PERTANIAN KEPADA REVOLUSI PERINDUSTRIAN. 1. Revolusi Pertanian Telah Menyediakan Revolusi Perindustrian. 2. Makanan Pula Mencukupi Untuk Permintaan Pekerja Kilang. 3. Britain Tidak Bergantung Kepada Import Maka Dana Import Dapat Digunakan Untuk Industri.
 6. 6. B) REKAAN SAINS DAN TEKNOLOGI REVOLUSI PERINDUSTRIAN. 1. James Watt – Membaiki Enjin Rekaan Thomas 2. James Watt & Boulton – Mengeluarkan Enjin 3. R.Arkwright – Mencipta Alat Pemintal Benang Berkuasa Wap. 4. J. Hargreaves – Mencipta Mesin Pemintal Benang. 5. Produk Sebelum Revolusi Perindustrian Secara Menggunakan Tenaga Manusia Kemudian Produk Revolusi Industri Kerana Adanya Rekaan Sains.
 7. 7. C) PENGKHUSUSAN PENGELUARAN REVOLUSI PERINDUSTRIAN. 1. Pengkhususan Dibuat Kerana Pemodal Kos. 2. Majikan Dan Pekerja Kian Mahir Dalam Dipilih. 3. Kesannya Kuantiti Dan Kualiti Barang Sehingga Boleh Dipasarkan Ke Luar Britain.
 8. 8. Digunakan. 2. Pengenalan Mesin Berkuasa Wap Menghasilkan Dan Murah Serta Mudah Ke Pasaran Luar. 3. Kemasukan Ke Pasaran Antarabangsa Akan Keuntungan Ini Akan Digunakan Untuk Mempertingkatkan Lagi Perdagangan. 4. Penghasilan Tenaga Wap Melalui Proses Pembakaran Amat Beruntung Kerana Mempunyai Arang Batu Yang Banyak. 5. Newcomen Telah Mencipta Mesin Berkuasa Wap Yang Perlombongan Arang Batu. 6. Kuasa Wap Daripada Arang Batu Juga Digunakan Dalam Pengangkutan Seperti
 9. 9. Kesan Revolusi Pertanian Dan Revolusi Perindustrian. a) Pertanian sebagai punca ekonomi. 1. Wujud pertanian komensial – gandum, rye, jagung. 2. Peladang menjadi pedagang antarabangsa dengan mengeksport hasil lebihan ke luar negara. 3. Revolusi pertanian menyediakan makanan kepada buruh kilang industri. 4. Kemajuan perindustrian menyebabkan petani menjadi buruh kilang dan pengusaha kilang menjadi tokoh ekonomi menggantikan pengusaha ladang.
 10. 10. B) PENINGKATAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA. 1. Britain Amat Mudah Memperdagangkan Lebihan Hasil Pertanian Dan Industrinya Kerana Mereka Penjajah. 2. Britain Juga Memerlukan Bahan Mentah Untuk Mengembangkan Perindustriannya Daripada Tanah Jajahan Seperti Getah, Bijih Timah. 3. Britain Turut Mengembangkan Kapal Laut Untuk berdagang. 4. Britain Juga Mengeksport Modal Ke Seberang Laut.
 11. 11. C) KEMAJUAN PENGANGKUTAN. 1. Pada Mulanya Britain Menggunakan Kereta Kuda Dan Baj. 2. Kemudian Jalan Raya Dibina Dan Kereta Api Dipekenalkan. 3. Pada Mulanya Rel Kereta Api Diperbuat Daripada Kayu Kemudian Daripada Besi Dan Keluli. 4. Pengangkutan Laut Pula Melibatkan Pengenalan Kapal Laut Berkuasa Wap
 12. 12. 1. Ekonomi Skala Besar Menyebabkan Munculnya Golongan Kilang. 2. Penggunaan Mesin Memerlukan Kilang Seperti Kilang 3. Peringkat Awal Revolusi Pertanian Dan Perindustrian Para Dengan Baik. 4. Kemahiran Mereka Juga Tidak Diperlukan Selepas Seperti Ciptaan Mesin Membuat Stokin, Pakaian, Yang Menyebabkan Penenun Tradisional Tidak Diperlukan. 5. Pekerja Mahir ( Penenun Dan Tukang Jahit ) Memprotes Dan Mesin – Mesin, Contohnya Pergerakan Luddite.
 13. 13. 6. Akta Antipenggabungan Diperkenalkan Untuk Melarang Pekerja Bergabung Bagi endapatkan Gaji Dan Layanan Baik Daripada Majikan. 7. Larangan Ini Menyukarkan Pekerja Kerana Tidak Semua Majikan Bertimbang Rasa Kepada Pekerja. 8. Kanak – Kanak Bawah Usia 10 Tahun Pada Masa Ini Dieksploitasi Bekerja Sebagai Pelombong Arang Batu Dan Di Kilang Tekstil. Masa Bekerja Mereka Pula Lebih 10 Jam Sehari. 9. Pada Masa Ini Amalan Ekonomi Bebas Amat Berpengaruh, Bagi Mereka Gaji Pekerja Ditentukan Oleh Pasaran Dan Campur Tangan Kerajaan Perlu Dihindarkan. 10. Tetapi Kemudiannya Akta Antipenggabungan Telah Dimansuhkan Dan Kesatuan Sekerja Ditubuhkan. 11. Akta Baru Diluluskan Untuk Membela Nasib Pekerja.
 14. 14. SEKIAN….. A+ FOR SEJARAH..

×