Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Het verschil tussen B2B en B2C in SEO - SEOBenelux Meetup Amsterdam

1,058 views

Published on

Wat zijn de grote verschillen tussen SEO voor B2B en B2C? Hoe doe je aan keyword research in complexe markten? En hoe beïnvloedt de buyer journey je SEO-content?

Published in: Marketing
 • Login to see the comments

Het verschil tussen B2B en B2C in SEO - SEOBenelux Meetup Amsterdam

 1. 1. SEO IN COMPLEXE B2B - NIET VOOR KEYWORD STUFFERS S T E V E N V A N D U Y S E
 2. 2. WHY AM I HERE?
 3. 3. Strategic Director @ Mia Interactive “Mia levert lead & revenue generating strategieën en digital marketing voor B2B bedrijven in complexe markten of met lange sales cycli.” Samengevat: we leveren strategie en uitvoer voor sites, SEO en Marketing Automation en we zijn gespecialiseerd in doodsaaie B2B.
 4. 4. 4 GROTE VERSCHILLEN
 5. 5. SALES CYCLE LENGTH
 6. 6. ✓B2C SEO heeft vaak als hoofddoel om traffic te generen en te voorzien in instant gratification: meteen producten en diensten verkopen, of zo snel mogelijk de nodige info vinden.
 7. 7. ✓B2C SEO heeft vaak als hoofddoel om traffic te generen en te voorzien in instant gratification: meteen producten en diensten verkopen, of zo snel mogelijk de nodige info vinden. ✓Omdat het bezoek in veel gevallen moet geconverteerd worden naar een instant sale én er veel concurrenten zijn, is het absoluut noodzakelijk om het bezoek van de potentiële consument probleemloos en onvergetelijk te maken en een kwaliteitsproduct te garanderen tegen een concurrerende prijs.
 8. 8. ✓B2C SEO heeft vaak als hoofddoel om traffic te generen en te voorzien in instant gratification: meteen producten en diensten verkopen, of zo snel mogelijk de nodige info vinden. ✓Omdat het bezoek in veel gevallen moet geconverteerd worden naar een instant sale én er veel concurrenten zijn, is het absoluut noodzakelijk om het bezoek van de potentiële consument probleemloos en onvergetelijk te maken en een kwaliteitsproduct te garanderen tegen een concurrerende prijs. ✓Korte termijn en instant results zorgen ook voor meer focus op moeilijker te manipuleren factoren als prijs, brand identity en ‘aanvoelen’.
 9. 9. ✓B2C SEO heeft vaak als hoofddoel om traffic te generen en te voorzien in instant gratification: meteen producten en diensten verkopen, of zo snel mogelijk de nodige info vinden. ✓Omdat het bezoek in veel gevallen moet geconverteerd worden naar een instant sale én er veel concurrenten zijn, is het absoluut noodzakelijk om het bezoek van de potentiële consument probleemloos en onvergetelijk te maken en een kwaliteitsproduct te garanderen tegen een concurrerende prijs. ✓Korte termijn en instant results zorgen ook voor meer focus op moeilijker te manipuleren factoren als prijs, brand identity en ‘aanvoelen’. ✓Een hoogstaande user experience is in B2C nog belangrijker. Als een koper iets niet kan vinden of moeite heeft om door de website te navigeren, is dat vaak einde verhaal voor jou.
 10. 10. ✓B2B SEO heeft vooral het doel om jezelf als bedrijf als ervaren thought leader op de markt te zetten. Zorgen dat, wanneer mensen gelijk welke vraag/probleem/nood hebben waar jij als bedrijf een oplossing voor hebt, je altijd opduikt in die zoekresultaten.
 11. 11. ✓B2B SEO heeft vooral het doel om jezelf als bedrijf als ervaren thought leader op de markt te zetten. Zorgen dat, wanneer mensen gelijk welke vraag/probleem/nood hebben waar jij als bedrijf een oplossing voor hebt, je altijd opduikt in die zoekresultaten. ✓Prijs, design en branding zijn veel minder een factor dan in B2C. Veel belangrijker is dat je als bedrijf aangeeft het probleem van de bezoeker te begrijpen, er een oplossing voor te hebben én voldoende bewijs te hebben dat je voor ‘hun specifieke bedrijf/sector/situatie’ (die vaak niet zo uniek is) ervaring en kennis hebt.
 12. 12. ✓B2B SEO heeft vooral het doel om jezelf als bedrijf als ervaren thought leader op de markt te zetten. Zorgen dat, wanneer mensen gelijk welke vraag/probleem/nood hebben waar jij als bedrijf een oplossing voor hebt, je altijd opduikt in die zoekresultaten. ✓Prijs, design en branding zijn veel minder een factor dan in B2C. Veel belangrijker is dat je als bedrijf aangeeft het probleem van de bezoeker te begrijpen, er een oplossing voor te hebben én voldoende bewijs te hebben dat je voor ‘hun specifieke bedrijf/sector/situatie’ (die vaak niet zo uniek is) ervaring en kennis hebt. ✓Duidelijk in kaart brengen van de buyer journey en de verschillende persona’s is dan ook essentieel, omdat er veel meer probleem-gericht dan product-gericht wordt gezocht. En de mogelijke hoeveelheid gebruikte keywords is daardoor ook veel groter.
 13. 13. ✓Instant selling is ondergeschikt aan het opbouwen van een relatie. ‘SEO-copy’ mag dus hier zeker niet in functie van zoekmachines worden geschreven, maar moet vol relevantie en advies zitten.
 14. 14. DECISION POWER
 15. 15. B2C Als je geluk hebt, moet je in B2C maar van maximaal 2 personen goedkeuring hebben voor een aankoop of beslissing.
 16. 16. B2B In B2B is de kans dat je maar 1 of 2 beslissingsnemers of influencers hebt, een pak kleiner. Meestal zit je met heel wat meer mensen die allemaal hun mening moeten/willen geven.
 17. 17. SALES MANAGER ✓Wat is de meerwaarde? ✓Hoe kan dit ons proces verbeteren? ✓Helpt dit mij tijd besparen? ✓Helpt dit mij beter verkopen? ✓Hoeveel werk moet mijn team hierin steken om dit te leren?
 18. 18. IT MANAGER ✓Hoe kunnen we dit connecteren met bestaande tools? ✓Hoe migreren we ons oude systeem? ✓Hoeveel extra werk brengt dit met zich mee? ✓Hoe moet ik dit systeem onder de knie krijgen? ✓Hoe breng ik de meerkost over naar C-Level?
 19. 19. CEO ✓Wat kost het? ✓Wat levert het ons op? ✓Wat is de impact op de werking? ✓Hoe helpt het ons naar de toekomst?
 20. 20. B2B Het gevolg is dat je veel gerichter onderzoek moet doen naar de noden en behoeften van je potentiële bezoekers. Ze hebben allemaal verschillende vragen, die idealiter allemaal beantwoord moeten worden. En dat betekent dat je veel meer content zal moeten voorzien.
 21. 21. KEYWORD DATA & SEARCH VOLUME
 22. 22. B2B SEO KWR staat garant voor minder data én minder volume. Dat resulteert in een meer complexe zoekwoordstrategie, gericht op de behoeften van zeer specifieke soorten bedrijven en verschillende delen van de buyer journey. Omdat de meeste van deze kopers iets specifieks zoeken om een probleem op te lossen of een leemte in hun organisatie op te vullen, zijn trefwoorden zowel informatief als actie-gericht. De terminologie is meestal technischer en bestaat vaak uit long-tail zoektermen. Dat zorgt voor een totaal andere manier van KWR.
 23. 23. ✓Customer interviews ✓Deep persona research ✓Competitor analysis ✓Zorg dat je jargon goed zit ✓Scrape the serps voor 'People also search for’
 24. 24. LINK BUILDING
 25. 25. B2B ‘Hallo. Ik ben op zoek naar linkruilmogelijkheden voor onderwerpen als reiniging van industriële installaties, verhuur van kranen voor institutionele bouwprojecten en inseminatie van renpaarden. Iemand die kan helpen?’
 26. 26. ✓Zorg dat je partners (software vendors, afnemers, filialen…) minstens naar je linken, en idealiter zelfs nog via een use case
 27. 27. ✓Zorg dat je partners (software vendors, afnemers, filialen…) minstens naar je linken, en idealiter zelfs nog via een use case ✓PR richting niche-magazines of sectorbladen kan high authority links genereren, aangezien daar meer vraag naar aangeleverde content is én ze vaker nog effectief linken
 28. 28. ✓Zorg dat je partners (software vendors, afnemers, filialen…) minstens naar je linken, en idealiter zelfs nog via een use case ✓PR richting niche-magazines of sectorbladen kan high authority links genereren, aangezien daar meer vraag naar aangeleverde content is én ze vaker nog effectief linken ✓Zorg voor kwalitatief advies op fora, maar let op met branded approaches & links => Je wordt snel geband
 29. 29. ✓Zorg dat je partners (software vendors, afnemers, filialen…) minstens naar je linken, en idealiter zelfs nog via een use case ✓PR richting niche-magazines of sectorbladen kan high authority links genereren, aangezien daar meer vraag naar aangeleverde content is én ze vaker nog effectief linken ✓Zorg voor kwalitatief advies op fora, maar let op met branded approaches & links => Je wordt snel geband ✓Expert round-up articles: zet concullega’s en partners samen voor overkoepelend advies en content
 30. 30. ✓Zorg dat je partners (software vendors, afnemers, filialen…) minstens naar je linken, en idealiter zelfs nog via een use case ✓PR richting niche-magazines of sectorbladen kan high authority links genereren, aangezien daar meer vraag naar aangeleverde content is én ze vaker nog effectief linken ✓Zorg voor kwalitatief advies op fora, maar let op met branded approaches & links => Je wordt snel geband ✓Expert round-up articles: zet concullega’s en partners samen voor overkoepelend advies en content ✓Guest blogging bij partners, bladen, sector-sites…
 31. 31. ✓Zorg dat je partners (software vendors, afnemers, filialen…) minstens naar je linken, en idealiter zelfs nog via een use case ✓PR richting niche-magazines of sectorbladen kan high authority links genereren, aangezien daar meer vraag naar aangeleverde content is én ze vaker nog effectief linken ✓Zorg voor kwalitatief advies op fora, maar let op met branded approaches & links => Je wordt snel geband ✓Expert round-up articles: zet concullega’s en partners samen voor overkoepelend advies en content ✓Guest blogging bij partners, bladen, sector-sites… ✓Conference sponsorships: betalende links, maar meestal met degelijke value en visibiliteit, en bij recurring events vaak ook met hoge autoriteit.
 32. 32. DON’T BE
 33. 33. Steven Van Duyse Strategic Director steven.vanduyse@mia.be T +32 3 242 92 55 www.mia.be

×