Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

културна добра

3,467 views

Published on

Угрожавање и заштита културних добара

Published in: Education
 • Be the first to comment

културна добра

 1. 1. КУЛТУРНИХ ДОБАРА
 2. 2. КУЛТУРНА ДОБРА ПРЕДСТАВЉАЈУ МАТЕРИЈАЛНЕ И ДУХОВНЕ ВРЕДНОСТИ СВАКОГ НАРОДА. ОНА ОБУХВАТАЈУ АРХЕОЛОШКА НАЛАЗИШТА И ЗНАЧАЈНЕ ОБЈЕКТЕ, ЗНАМЕНИТА ИСТОРИЈСКА МЕСТА, СПОМЕНИКЕ КУЛТУРЕ, АРХИВСКУ ГРАЂУ, ВРЕДНЕ КЊИГЕ И ДРУГЕ ПРЕДМЕТЕ...
 3. 3.  Културна добра могу бити: 1. НЕПОКРЕТНА – манастири и друге грађевине; 2. ПОКРЕТНА – књиге, уметничка дела, иконе и сл.
 4. 4.  ПРЕМА ЗНАЧАЈУ КУЛТУРНА ДОБРА СЕ ДЕЛЕ НА: 1. Културна добра; 2. Културна добра од великог значаја; 3. Културна добра од изузетног значаја.
 5. 5.  ЗАХВАЉУЈУЋИ КУЛТУРНИМ ДОБРИМА, ЗНАМО КАКО СУ ЉУДИ НЕКАДА ЖИВЕЛИ, КАКО СУ ИЗГЛЕДАЛА ЊИХОВА НАСЕЉА, ЧИМЕ СУ СЕ ХРАНИЛИ, КАКВИ СУ ИМ БИЛИ ХРАМОВИ И ДРУГИ ОБЈЕКТИ.
 6. 6. КУЛТУРНА ДОБРА ПОВЕЗУЈУ САВРЕМЕНЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СА ПРЕЦИМА...
 7. 7.  МАНАСТИР СОПОЋАНИ  Манастир Сопоћани са црквом Свете тројице из 13. века задужбина је цара Уроша и један је од најзначајнијих споменика средњовековне уметности. Налази се у близини Новог Пазара.
 8. 8.  МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ  Манастир Високи Дечани из 14.века задужбина је и гробна црква Стефана Дечанског из династије Немањића.
 9. 9.  МАНАСТИР ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА  Манастир Пећка патријаршија је грађен у 13.веку. Средиште је српских архиепископа и патријарха. Чувен је по богатој ризници икона, златарских радова, веза, звона и других вредности.
 10. 10.  МАНАСТИР ГРАЧАНИЦА  Манастир Грачаница из 14.века задужбина је краља Милутина. У цркви су чувени ликови краља Милутина и краљице Симониде.
 11. 11.
 12. 12.  ПАЛАТА РОМУЛИЈАНА  Претпоставља се да је палату Ромулијана код Гамзиграда својој мајци Ромули у 4.веку подигао римски цар Галерије. Разноврсност мозаика и богатство уметничких предмета говоре о вештини царских мајстора средњег века.
 13. 13.  ФРЕСКА ИЗ МАНАСТИРА БОГОРОДИЦА ЉЕВИШКА  Манастир је у 14.веку подигао краљ Милутин.
 14. 14.  ТВРЂАВА У БАЧУ  Средњовековно утврђење у Војводини. Саграђена је у 14.веку као војно, политичко, културно и црквено седиште. Европска комисија предложила је да се тврђава и фрањевачки самостан у Бачу, као и манастир Бођани и близини, уврсте на листу Светске културнe баштине...
 15. 15.  МАНАСТИР МИЛЕШЕВА  Основан у првој половини 13. века. Подигао га краљ Стефан Владислав као своју задужбину, где је и сахрањен. Најпознатија фреска у њему је Бели Анђео
 16. 16.  МАНАСТИР СТУДЕНИЦА  Манастир Студеница подигнут је пре више од осам векова и задужбина је Стефана Немање. Налази се у близини варошице Ушће.
 17. 17. Културна добра стављају се под заштиту Завода за заштиту културних добара. Добра од изузетног светског значаја уписана су на листу Светске културне баштине UNESCO и под међународном су заштитом .
 18. 18. Културна добра угрожавају: - непознавање и непоштовање закона о заштити културних добара; - изградња објеката који их угрожавају (железничке пруге, путеви); - климатске промене
 19. 19.  Заштита културних добара: - законска заштита (значи да је њихово угрожавање кажњиво); -брига о покретним културним добрима у збиркама музеја, излагање под посебним условима; -одговоран однос према непокретним културним добрима и бригу о околини непокретних културних вредности; -рестаурација и конзервација културних добара (враћање културном добру првобини изглед и заштиту од даљег уништавања).
 20. 20.  СВЕТСКА КУЛТУРНА БАШТИНА
 21. 21. By Владислава Солаковић

×