Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Banks and SSC Direction Sense

190 views

Published on

Direction Sense

Published in: Education
  • Login to see the comments

Banks and SSC Direction Sense

  1. 1. Direction Sense 1 www.georgeprep.com
  2. 2. Directions Direction sense questions asked in the exam are based on two concepts - Distance and Direction You might be asked to calculate the distance or the direction. The first thing that we have to learn is to draw basic direction map. www.georgeprep.com 2
  3. 3. Pythagorean Theorem In a right angled triangle, the square of the hypotenuse is equal to the sum of the squares of the other two sides. AB = a, BC= b, and CA= c Angle B is 90 degrees a2 + b2 = c2 Note: Triplets – 3,4,5; 5,12,13; and all other multiples of such triplets. www.georgeprep.com 3
  4. 4. Examples A person starts from position A. He goes towards the east and then takes a right turn. Again the person takes a left turn and moves and then again he moves 45 degrees right. In which direction he is from the starting position? Answer: SE direction from the starting point. www.georgeprep.com 4
  5. 5. Examples Y is in the East of X which is in the North of Z. If P is in the South of Z, then in which direction of Y, is P? Hint: Answer: P is in South West of Y www.georgeprep.com 5
  6. 6. Examples A man is facing north. He turns 45 degree in the clockwise direction and then another 180 degree in the same direction and then 45 degree in the anticlockwise direction and then 225 degrees clockwise. Find which direction he is facing now ? Answer: North East Hint: +45+180-45+225= 405(360+45) = So, 45 clockwise from the initial position www.georgeprep.com 6
  7. 7. Examples A man is facing west. He turns 45 degree in the clockwise direction and then another 180 degree in the same direction and then 270 degree in the anticlockwise direction. Find which direction he is facing now ? a) South-West b) West c) South d) East-South Answer : South West Hint: +45+180-270= -45, which implies 45 degrees anticlockwise is net rotation www.georgeprep.com 7
  8. 8. Example If South-East becomes North, North-East becomes West and so on. What will West become? Answer: West will become South East Hint: As South East becomes North, Rotate the figure by 135 degrees anti clockwise and compare the new figure with the original direction map. www.georgeprep.com 8
  9. 9. Examples One evening, Raja started to walk toward the Sun. After walking a while, he turned to his right and again to his right. After walking a while, he again turned right. In which direction is he facing? (SSC CGL 2011) (a) South (b) East (c) West (d) North Answer: South www.georgeprep.com 9
  10. 10. Examples One morning, Udai and Vishal were talking to each other face to face at a crossing. If Vishal’s shadow was exactly to the left of Udai, which direction was Udai facing? Answer: North www.georgeprep.com 10
  11. 11. Examples If I move 4 km towards east and then I travel 3 km towards the north. What is my distance from the starting point? Answer: 5 KM from the starting point. Hint: 32 + 42 = c2 => c = 5 www.georgeprep.com 11
  12. 12. Examples Rohit walked 25 metres towards South. Then he turned to his left and walked 20 metres. He then turned to his left and walked 25 metres. He again turned to his right and walked 15 metres. At what distance is he from the starting point and in which direction ? a. 35 metre, North b. 30 metre, South c. 35 metre, East d. 30 metre, North Answer: Rohit's distance from the starting point A will = 20 + 15 = 35 metre And direction with reference to the starting point is east. www.georgeprep.com 12
  13. 13. Examples From his house, Lokesh went 15 kms to the North. Then he turned West and covered 10 kms. Then he turned South and covered 5 kms. Finally, turning to East, he covered 10 kms. How far and which direction is he from his house ? Answer: North, 10 KM distance. www.georgeprep.com 13
  14. 14. Examples Saurav walks 10 km towards North. From there he walks 6 Km towards South. Then, he walks 3 Km towards east. How far and in which direction is he with reference to his starting point ? Answer: 5KM, North East www.georgeprep.com 14
  15. 15. Examples Kiran walks 20 metres towards North. He then turns left and walks 40 metres. He again turns left and walks 20 metres. Further, he moves 20 metres after turning to the right. How far is he from his original position and which direction is he facing? Answer: 60m, West. www.georgeprep.com 15
  16. 16. Examples One day, Raviraj left home and cycled 20 Km southwards, turned right and cycled 10 km and turned right and cycled 20 Km and turned left and cycled 20 Km. How many kilometres will he have to cycle to reach his home straight ? a) 50 Km b) 30 Km c) 40 Km d) 60 Km Answer: 30KM www.georgeprep.com 16
  17. 17. Examples A dog runs 20 metres towards East and turns Right, runs 10 metre and turns to right, runs 12 metres and again turns to left, runs 5 metre and then turns to left, runs 12 metre. Now which direction dog is facing and what distance is it from the starting point? Answer: East and 25 meters. www.georgeprep.com 17
  18. 18. Examples A child is looking for his father. He went 90 metres in the East before turning to his right. He went 20 meters before turning to his right again to look for his father at his uncle’s place 30 metres from this point. His father was not there. From here he went 100 metres to the North before meeting his father in a street. What is the smallest distance between the starting point and his father’s position? 1. 80 metres 2. 100 metres 3. 140 metres 4. 260 metres Answer: 100 meters Hint: 602 +802 = c2 => c=100 www.georgeprep.com 18
  19. 19. Examples B is 7 metres away in the north of A. A moves 9 metres towards east from the starting point, takes a right turn and walks 2 metres, then takes a left turn and moves 1 metre and finally he takes a left turn and moves 9 metres. Now, how far and in which direction is A from the B? (SBI SO 2014) (a) 5 metres, East (b) 10 metres, West (c) 5 metres, West (d) 10 metres, East (e) None of these Answer: 10 meters, East www.georgeprep.com 19

×