Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

как да отгледате щастливо дете

3,291 views

Published on

Published in: Education
 • Login to see the comments

как да отгледате щастливо дете

 1. 1. Винаги и безусловно.И любовта ти няма нищо общо с неговите постъпки.
 2. 2. Без значение дали е успяло да се справи самичко с нещо или просто е положило усилия. Нека всякопостижение (дори и най-малкото) бъде отбелязано с похвала – така мъничето ще знае към какво да се стреми.
 3. 3. Нека детето знае, че всеки може да направи грешка (дори и големите хора), но допусне ли я, трябва дапоеме отговорност за действията си и да се постарае да я поправи.
 4. 4. Всяко ново умение, което усвоява му дававъзможността да се почувства гордо от това, че се есправило. Нека усеща твоето одобрение и подкрепа, дори ако се притесняваш за него (например припървите му опити да напише домашна работа само).
 5. 5. Без значение дали ще ти разказва поредните приключения на любимия си анимационен герой, или какво е станало днес в училище. Няколко минути на ден са достатъчни, за да усеща детето ти, че уважаваш чувствата му и се интересуваш от всичко,което се случва с него. Децата към които се отнасят с уважение, на свой ред свикват да уважават и зачитат чувствата на хората околните.
 6. 6. Не се вторачвай в поредната беля, която наследникътти е забъркал. Вместо това опитай да го „изловиш“ завсичките му „плюсове“: за това, че се е държал добре на масата, че се е извинил на приятелчето си след бурния им спор в училище и т.н.
 7. 7. Нека помага у дома, когато изяви желание (дори с риск любимият ти сервиз да се окаже на парчета:). Усещането, че прави нещо „като мама и татко“, му помага да изгради нужната доза самоувереност (качество, което ще му помага да преодолява само препятствията в живота).
 8. 8. Нека детето самичко решава коя блузка иска да облече за детското парти: Супермен или Костенурките Нинджа. (Маловажно според нас, но от голямо значение за него :).Покажи му какво чудесно място е светът.
 9. 9. Смейте се, лудувайте винаги, когато има възможност затова. Малките палавници са винаги готови за игри изакачки. Освен радостта от веселбата обаче, игритевсъщност им помагат да опознаят света около себе си.Ние, възрастните лесно причисляваме играта къмграфата „губене на време“. Малкото човече обаче сенуждае именно от това време, в което ще си фантазира,ще експериментира, ще се учи да общува и... да спазва„правилата на играта“.
 10. 10. Тази възраст понякога е доста „срамежлива“. Притечи се на помощ – ако забележиш в класамъниче самотно стоящо встрани, приближете се към него, „представете се“ :) и предложи на хлапетата да поиграят заедно.
 11. 11. Може да ни изглежда странно, но мъничетата иматтехни „истински“ страхове, притеснения и грижи.Бъди на разположение – поговори с дететовнимателно, като покажеш че приемаш сериозновсички негови тревоги.Не му се присмивай!
 12. 12. Малчуганите се нуждаят от нещо много простичко илесно, за да се чувстват в безопасност под грижите на мама и татко. Всичко, което трябва да направиш зацелта, е да изградиш детския режим: хранене, лягане,домашни работи, игра. Рутината помага на детето, като му дава усещане за сигурност и предсказуемост.
 13. 13. Най-хубавият начин да запазиш през годините оназиневероятна близост и привързаност, която се зароди през„бебешките месеци“. По една приказка за лека нощ всякавечер ще развие детското въображение и ще помогне намалкото човече да заобича книгата (особено труднопостижение в днешния свят) .
 14. 14. Малчуганите виждат във всеки миг от живота сивъзможност за забавления и приключения, без значение с какво са се захванали. Опитвай отвреме-навреме да „смениш перспективата“, припомни си безгрижните детски дни и забрави за „майчинските си задължения“. Остави например детето да си поиграе донасита въвваната или на балкона без да мислиш за пръскащата вода,за играта с конструктор или на кукли, пръснати из цялата стая. Създай уют в детската игра!
 15. 15. Децата се нуждаят от ясни граници и правила: каквоможе и какво не е приемливо. Когато поставяшограничения обаче, не го прави ядосан или занаказание. Правилата са в интерес на детето – обясниму добре още отначало защо са нужни и... мусъчувствай, когато неминуемо се сблъскаш с неговотоогорчение.
 16. 16. Повечето поотраснали деца посочват семейнитескандали и лошите отношения у дома като най-неприятни спомени от детството си. Нека домът вибъде за малкото човече място на спокойствие, любов иподкрепа - каквито и бури да бушуват навън.
 17. 17. Ако малчуганът нарисува розово небе например, кажи муче е най-красивото небе, което си виждала някога(вместо да му обясняваш, че е сбъркал цвета напастелите и че небето е синьо). Окуражавай детето даизразява свободно себе си и да мисли творчески – товаще направи чудеса и за неговото самочувствие, освен завъображението му!
 18. 18. И последно .... Приемай детето такова,каквото е и непрестанно му показвай любовта си!
 19. 19. Йорданка ПървановаСОУ “Любен Каравелов”-Димитровград

×