Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI SEMBRONG 
86000, KLUANG JOHOR 
KERTAS CADANGAN 
PROJEK INOVASI KOKURIKULUM 
2014 
“DAM UL...
Kertas Cadangan Projek Inovasi “Dam Ular Pintar”. 
1.1 Tajuk 
Projek inovasi yang telah dipilih oleh Sekolah Menengah Keba...
1.3 Objektif 
 Dapat menarik minat pelajar untuk mengulangkaji matapelajaran. 
 Dapat memupuk serta meningkat tahap kerj...
1.7 Anggaran kos projek 
BARANG HARGA 
Dam Ular RM 3.00 
Daun Terup RM 3.00 
Kertas Warna RM 10.00 
Gam RM 1.00 
Jumlah RM...
1.9 Kaedah penyelidikan atau metodologi projek 
KAEDAH GAMBARAN 
PEMERHATIAN 
Hasil pemerhatian di sekolah saya mendapati ...
Minggu 2 - Menghasilkan “dam ular pintar” 
1.10 Pelan perancangan projek 
MULA 
PENUBUHAN KUMPULAN 
PEMILIHAN PROJEK 
CADA...
TAMAT 
1.11 Kesimpulan 
Secara keseluruhannya, projek inovasi “Dam Ular Pintar” ini memerlukan kerjasama berpasukan 
dalam...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kertas cadangan projek inovasi dam ular pintar

55,091 views

Published on

koku

Published in: Education
  • Login to see the comments

Kertas cadangan projek inovasi dam ular pintar

  1. 1. SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI SEMBRONG 86000, KLUANG JOHOR KERTAS CADANGAN PROJEK INOVASI KOKURIKULUM 2014 “DAM ULAR PINTAR” TARIKH: 06 OGOS 2014
  2. 2. Kertas Cadangan Projek Inovasi “Dam Ular Pintar”. 1.1 Tajuk Projek inovasi yang telah dipilih oleh Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Sembrong ialah bertajuk “Dam Ular Pintar”. Dam ular pintar ini adalah hasil inovasi dalam cara permainannya. Projek ini dipilih berdasarkan perbincangan yang melibatkan beberapa orang pelajar bersama guru penasihat, guru penolong kanan kokurikulum dan setiausaha kokurikulum. 1.2 Pengenalan Dam Ular adalah permainan yang diperkenalkan dan dimain oleh orang-orang India sejak dahulu kala. Di India, Dam Ular popular dengan nama MOKSHA PATAMU yang diberikan oleh Guru Spiritual Hindu. Permainan ini disebut "Leela" dan mencerminkan kehidupan Hindu di mengharungi kehidupan sehari-hari. Nama lainnya adalah "Tangga Keselamatan" yang telah dibawa ke Victoria Inggris di mana versi baru telah dibuat dan diperkenalkan oleh John Jacques di tahun 1892. Selepas itu, Dam Ular dibawa ke Amerika oleh seorang pembuat mainan bernama Milton Bradley di tahun 1943 dan telah diberi nama "Snakes n Ladder" yang bermaksud "Tangga Ular". Moksha Patam dikaitkan dengan Falsafah Tradisional Hindu bererti: "Karma dan Kama" atau yang bermaksud dengan "Takdir dan Keinginan". Permainan ini juga berkaitankan dengan Pembelajaran Kesan dari Perbuatan Baik Melawan Perbuatan Buruk. Tangga mewakili kebaikan seperti kemurahan hati , iman , dan kerendahan hati (diri). Ular mewakili keburukan dan kejahatan seperti nafsu, kemarahan, pembunuhan, dan kecurian. Moral pengajaran daripada permainan ini adalah Moksh, seseorang dapat mencapai keselamatan melalui berbuat baik. Sementara itu, dengan melakukan sesuatu yang jahat akan mengalami kelahiran semula ke bentuk kehidupan yang rendah. Jumlah tangga kurang daripada jumlah ular sebagai peringatam bahawa jalan ke arah kebaikan adalah jauh lebih sukar daripada berbanding dengan jalan dosa. Biasanya angka "100" diwakili Moksha (keselamatan). Di Andhra Pradesh, Dam Ular dimainkan dalam nama Vaikuntapali. Justeru, diharap agar inovasi dalam permainan dam ular ini dapat membantu proses pembelajaran dan pengajaran (pdp) yang lebih menarik.
  3. 3. 1.3 Objektif  Dapat menarik minat pelajar untuk mengulangkaji matapelajaran.  Dapat memupuk serta meningkat tahap kerjasama diantara pelajar-pelajar.  Dapat menyelesaikan masalah-masalah proses p dan p yang membosankan.  Dapat mengcungkil bakat untuk menghasilkan daya kreativiti dan inovasi pelajar. 1.4 Rasional projek Rasional projek inovasi ini dijalankan adalah untuk membantu proses pengajaran di dalam dan di luar kelas. Projek ini adalah satu projek yang dapat menarik minat pelajar terhadap permainan dan seterusnya memberi pengetahuan tentang sesuatu subjek. Pelajar-pelajar mendapat ilmu pengetahuan sambil bermain dam ular yang diminati oleh pelajar. Projek ini juga dapat mempelbagaikan teknik p dan p yang boleh digunakan oleh guru-guru di dalam kelas. 1.5 Skop dan limitasi projek Skop projek “Dam Ular Pintar” ini adalah untuk kegunaan guru mengajar di dalam kelas, mengisi masa lapang ketika ketiadaan guru, semasa mengisi kegiatan kokurikulum sekolah dan boleh dijadikan set permainan di rumah. Terdapat beberapa perkara yang telah membataskan projek “Dam Ular Pintar” ini ialah semasa penyediaan kad pintar. Bagi menghasilkan kad pintar yang unik dan pelbagai, pelajar memerlukan masa untuk menghasilkan set permainan yang banyak. 1.6 Kepentingan dan Impak projek Permainan dam ular tradisional hanyalah satu permainan yang mendatangkan keseronokan semata-mata dan membuang masa sedangkan “Dam Ular Pintar” pula mampu memberikan keseronokan disamping menambah ilmu pengetahuan kepada pelajar. Proses p dan p yang tradisional seperti sistem “kuliah” dan “chalk and talk” membosankan pelajar dalam kelas. Manakala proses p dan p akan lebih berkesan dan menarik minat pelajar dengan penggunaan “Dam Ular Pintar” ini dalam kelas. Pelajar-pelajar akan mudah tertarik kepada proses pembelajaran dan pengajaran kerana proses untuk mengingat fakta melibatkan tiga deria iaitu penglihatan, pendengaran dan perbuatan.
  4. 4. 1.7 Anggaran kos projek BARANG HARGA Dam Ular RM 3.00 Daun Terup RM 3.00 Kertas Warna RM 10.00 Gam RM 1.00 Jumlah RM 17.00 1.8 Tinjauan / Kajian literature Projek Dam Huruf, kajian daripada Emir Din B Baharudin Muhamad Fadheruhisham B. Daud Asmaa' Bt Mohd Sobri Pismp Pendidikan Khas Sem 4. Dam huruf ini merupakan gabungan elemen permainan dan pengintegrasian pembelajaran dalam permainan. Bermatlamatkan mengenali huruf konsonan dan vokal dengan lebih baik lagi atau melahirkan murid mahir pra-bacaan, dam huruf ini cuba menampilkan kelainan. Saiz huruf yang besar dan boleh dipijak akan menimbulkan rasa keseronokan dalam diri murid, buktinya, kanak-kanak memang akan teruja dengan bahan yang mempunyai adaptasi saiz , perubahan saiz dam huruf daripada saiz dam ular biasa akan menjadi daya penarik kepada murid. Namun begitu, permainan ini tidak berlalu sekadar permainan biasa, menggunakan dadu gergasi yang telah dibina khas, murid dikehendaki untuk melambung dadu dan setelah mendapat bilangan langkah yang perlu dilalui, murid akan memijak dam huruf sambil menyebut huruf yang dipijak, contohnya : dadu menunjukkan angka 3, murid mengira sampai tiga agar dia tahu destinasinya di mana, setelah itu, murid memijak huruf sambil menyebut huruf yang dipijak, guru dikehendaki membantu murid dalam proses menyebut huruf samada vokal atau konsonan, setelah sampai ke destinasi, guru boleh meletakkan penanda sebagai tanda murid tersebut berhenti di situ. Untuk mengelakkan kekeliruan dan menambah daya penarik, dam huruf ini membezakan cara penzahiran huruf konsonan dan vokal, huruf konsonan berada dalam keadaan biasa, namun, huruf vocal pula dibuat pop-up agar murid dapat membezakan huruf konsonan dan vokal.
  5. 5. 1.9 Kaedah penyelidikan atau metodologi projek KAEDAH GAMBARAN PEMERHATIAN Hasil pemerhatian di sekolah saya mendapati pelajar-pelajarnya gemar bermain dam ular tradisional pada masa lapang. Hasil pemerhatian mendapati bahawa pelajar lebih tertarik kepada dam yang berwarna cantik dan bersaiz besar. LAKARAN KONSEP Konsep untuk alat ini, diadaptasi daripada reka bentuk dam ular yang tradisional. Konsep permainan “Dam Ular Pintar” ialah ; 1. Pemain akan membaling dadu dan akan menjalankan chip mengikut angka pada dadu. 2. Jika pemain terkena pada nombor yang mempunyai tangga, pemain perlu mencabut satu kad pintar yang mengandungi soalan. 3. Jika pemain berjaya menjawab soalan tersebut, maka ganjaran untuk menaiki tangga akan diberikan, jika gagal pemain tidak dibenarkan untuk menaiki tangga. 4. Manakala jika pemain terkena pada nombor yang mempunyai ular, pemain perlu mencabut satu kad pintar yang mengandungi soalan. 5. Jika pemain berjaya menjawab soalan tersebut, maka pemain dapat mengelak dari dimakan ular. 6. Sesiapa yang sampai paling awal diisytiharkan pemenang. PROSES PERLAKSANAAN Minggu 1 – Proses perbincangan dan lakaran. Minggu 2 -Membeli peralatan yang diperlukan. Dam Ular Kad Pintar
  6. 6. Minggu 2 - Menghasilkan “dam ular pintar” 1.10 Pelan perancangan projek MULA PENUBUHAN KUMPULAN PEMILIHAN PROJEK CADANGAN / PENYELIDIKAN PERINGKAT UJIKAJI HASIL UJIAN BERJAYA ATAU TIDAK PELAKSANAAN PENILAIAN / TINDAKAN SUSULAN ANALISA KAJI SELIDIK PENYERAGAMAN ANALISIS KELEMAHAN A B PENAMBAHBAIKAN
  7. 7. TAMAT 1.11 Kesimpulan Secara keseluruhannya, projek inovasi “Dam Ular Pintar” ini memerlukan kerjasama berpasukan dalam kalangan pelajar. Pelajar-pelajar dapat berbincang dan mengemukakan idea-idea yang kreatif untuk menjayakan projek ini. Perbincangan dengan guru penasihat memantapkan lagi pengembangan idea yang kreatif. Bantuan daripada semua pihak akan menjadikan projek ini dapat mencapai sasarannya. Sesungguhnya, untuk menterjemahkan sesuatu idea yang kreatif dan inovatif itu memerlukan usaha yang jitu daripada semua pihak.

×