Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

La persistència de la memòria, Dalí

654 views

Published on

Treball sobre l'obre

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

La persistència de la memòria, Dalí

 1. 1. 1 LA PERSISTÈNCIA DE LA MEMÒRIA Nom: Joana Trveria Roca
 2. 2. 2 ÍNDEX: Variacions……………………………………………………………………....-3- Documentació General……………………………………………….......-13- Anàlisis Formal………………………………………………………………-14- Interpretació………………………………………………………………….-16-
 3. 3. 3 Variacions:
 4. 4. 4
 5. 5. 5
 6. 6. 6
 7. 7. 7
 8. 8. 8
 9. 9. 9
 10. 10. 10
 11. 11. 11
 12. 12. 12
 13. 13. 13 Documentació general: A.Què és? Nom del quadre. Una pintura, La persistència de la memòria B.Què s’hi veu? És un paisatge auster, al fons a la dreta s’hi veuen uns penyassegats damunt del mar i que aquest s’ajunta amb el cel, a l’esquerra hi ha una superficie rectangular blava. Al davant a l’esquerra hi ha una superficie més alta amb un arbre que sembla mort i té un rellotge doblegat damunt la seva única branca, la superficie també hi ha un rellotge doblegat i un altre que no ho està i està boca avall amb formigues damunt. A la dreta hi ha una forma grisa indefinida. C. Quan es va fer? Cronologia Es va fer el 1931. D. Qui en va ser l’autor? L’autor va ser en Salvador Dalí E. On es troba o on es trobava? Es troba en el Museum of Modern Art (MoMa), a Nova York. F. Quin era el context polític, econòmic, cultural, etc…, el moment? A conteixements importants: 12 d'abril, Espanya: les forces republicanes i d'esquerres guanyen les eleccions municipals a les principals capitals. 9 de desembre, Madrid, Espanya: les Corts aproven la nova Constitució. Ernst Ruska construí el primer microscopi electrònic de transmissió a la Universitat de Berlín.
 14. 14. 14 3 de juny: Espanya: es declara monument historicoartístic al palau dels marquesos d'Ayerbe. 5 de desembre: La catedral de Crist Salvador de Moscou va ser destruïda per una comanda de Iósif Stalin. 7 de juliol: a Kebili (Tunísia) es registra la temperatura més alta en la Història d'aquest país (i de tot el continent africà): 50,0 ° C 18 de febrer: a Espanya, l'almirall Aznar forma nou Govern per encàrrec del rei Alfons XIII. 21 de febrer: a Espanya, el nombre d'obrers aturats ascendeix a uns 150.000. Anàlisi formal: A.Com és la pintura? Al oli sobre llenç. B. Aspectes diversos.Descripció El paisatge és simple; apareix el mar al fons i una petita formació rocosa a la dreta de manera insòlita. En primer pla a l'esquerra, s'observa un bloc probablement de cartró teixit a mà, que fa les funcions d'una taula, sobre el qual es disposen dos rellotges i un arbre incomplet, amb una sola branca i sense fulles. El rellotge més gran és tou, té una mosca sobre ell i cau, escorrent per la vora de la taula. El petit, sembla un rellotge de butxaca tancat i les formigues es mouen sobre ell. Penja del arbre un tercer rellotge, també tou. Al centre de l'obra apareix una estranya figura que simula un cap tova, el coll es dilueix en la foscor. Crida l'atenció l'enorme nas, la mena de llengua que surt d'ella i l'ull tancat amb llargues pestanyes. La figura sembla dormir sobre la sorra. L'artista ha col·locat sobre aquesta figura un quart rellotge, igualment tou i que també sembla fondre o escórrer. Els elements anteriorment descrits s'adaptan en el que
 15. 15. 15 sembla una platja deserta, amb el mar i una cala envoltada de penya- segats al fons. El cel i el mar es confonen. C.Suport utilitzat? El suport és de llenç D.Tècnica pictórica? Pintura a l’oli E.Composició El conjunt és pintat sobre un paisatge de Portlligat a l'albada. El tons marrons, ocres i negres de la platja dominen el fons de l'obra i, al marge superior, s'hi pot veure el mar d'un to blau cel i el cel groc que es torna blau a mesura que s'arriba al marge superior. Sobre aquest paisatge hi ha quatre rellotges: un rellotge de butxaca i tres de tous que sembla que es fonguin. Al centre hi ha un "monstre tou", motiu recurrent en l'obra de Dalí, i sobre aquest monstre tou, s'hi acobla un dels rellotges que es fon amb aquest. A l'esquerra del quadre, sorgeixen dues cares d'un polígon unides per un angle recte. Sobre el pla horitzontal, hi ha un arbre sense fulles amb una branca sobre la qual hi ha un dels altres rellotges tous. El darrer rellotge tou, aquest de carcassa daurada mentre que els altres dos són de carcassa platejada, fa la impressió d'estar a cavall de l'aresta escolant-se cap avall per sobre del pla vertical del polígon. Sobre aquest rellotge hi ha una poc aparent mosca morta. El quart rellotge, el més proper a l'espectador i l'únic que és "sòlid", es troba igualment a sobre el polígon al marge de la imatge. Aquest, al contrari que els altres, és un rellotge de butxaca amb la tapa closa d'un color roig, sobre el qual hi ha una dotzena llarga de formigues negres, tema repetitiu també en l'obra de Dalí F.Com és la iluminació? I el color? Hi han moltes sombres però el fons és lluminós i la llum sembla que vingui del sol a la dreta. Els colors són terrosos i el cel molt clar. G.Expressa repòs, moviment, força? On?
 16. 16. 16 Expressa repòs i tranquil·litat. En els rellotges, l’element del mig i en l’arbre mort. H.Hi ha text inclòs? No. I.Hi ha semblances amb altres obres del mateix autor? Si, en que algunes coses es desfan i també apareix la mitja cara deformada en alguna altra obra, també apareixen petites pedres blanques o ous en altres obres. Interpretació: A.Quin tema? Estil? El tema és els somnis i l’estil és subrrealisme. B.Amb quina finalitat es va pintar? Parlar sobre el pas del temps que és rapid i ens preocupa a tots, la memoria i els records. C.Qui encarrega l’obra? No va ser un encàrrec. D.A qui s’adreça l’obra? A l’esser huma en general que es preocupa pel pas del temps i l’unic que els hi queda són els records. E.Símbols? La forma adormida del centre de l'obra podria ser l'autoretrat de Dalí.
 17. 17. 17 Les muntanyes podrien ser el paisatge del Cap de Creus. La mosca sobre el vidre del rellotge i les formigues sobre el rellotge dur són símbols de putrefacció. Els rellotges signifiquen el pas del temps. F.Quines influències arístiques s’hi poden observar? En aquesta obra hi ha una voluntat de seguir els pintors detallistes, quasi miniaturistes als que els pintors surrealistes admiren com Hieronymus Bosch, Brueguel el vell, Arcimboldo i Francisco de Goya. També rep influències en les seves primeres obres del Cubisme, del Noucentisme i de la pintura Metafísica de De Chirico. Dalí també es relaciona amb Magritte, Ernst i Delvaux que utilitzen una tècnica quasi fotogràfica per imitar la realitat. G.Obra figurativa o no? No figurativa H.Comunica sensació de força, seguretat, dinamisme; estabilitat? D’estabilitat però també és una sensació extranya dificil de explicar,com de tranquil·litat. I.Si hi ha text, quina és la seva funciói? Quina la seva relació amb la imatge? A la obra de la Persistència de la Memòria no hi ha text.

×