Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ANDALUSIA : PEMERINTAHAN PUSAT DAN WILAYAH

SEJARAH P2 2018

 • Be the first to comment

ANDALUSIA : PEMERINTAHAN PUSAT DAN WILAYAH

 1. 1. SEJARAH 940/2 PEMERINTAHAN PUSAT DAN WILAYAH DI ANDALUSIA PADA ABAD KE-13
 2. 2. LATAR BELAKANG • Kecemerlangan Andalusia di bawah pemerintahan Islam berlangsung hampir 8 abad • Kejayaannya bermula daripada kejayaan pasukan Tariq Bin Ziyad yang menguasai Andalusia pada 711 Masihi sehingga diakhiri oleh Bani Nasr/Bani Al-Ahmar pada 1492 Masihi • Zaman ini telah membuktikan bahawa kemunculan barat ada kaitan dengan kecemerlangan tamadun Islam
 3. 3. • Dari segi sosial, masyarakat Andalus terdiri daripada golongan: i. Raja ii. Paderi iii. Gereja iv. Tuan tanah v. Bangsawan vi. Rakyat biasa vii. Buruh viii.Hamba abdi
 4. 4. • Kerajaan Bani Umaiyah berakhir pada abad ke-11. • Selepas itu, Andalusia berpecah kepada 30 negara kecil yag berpusat di pelbagai kota. Contohnya, di Cordova, Sevilla, dan Toledo. • Zaman ini dikenali “PEMERINTAHAN KERAJAAN KECIL (AL-MULUK AT-TAWAIF). • Walaupun Andalusia berpecah kepada beberapa kerajaan, terdapat 1 kerajaan yang besar dan kuat serta menguasai wilayah Andalusia, iaitu Kerajaan Murabitun dan Muwahhidun serta munculnya Kerajaan Nasriyyah selepas berakhirnya Muwahhidun.
 5. 5. • Pada abad ke-13, Kerajaan Islam di Andalusia berada dalam keadaan lemah dan mendapat asakan hebat daripada pihak Kristian yang berusaha untuk merebut wilayah2 daripada umat Islam. • Pada abad ini juga, pemerintahan umat Islam dikuasai oleh 2 dinasti: 1) Kerajaan al-Muwahhidun (sehingga 1223m) 2) Kerajaan Bani Nasr (Nasriyyah)
 6. 6. SISTEM PEMERINTAHAN DI ANDALUSIA • Ditadbir oleh ‘AMIR’ / ‘KHALIFAH’. Mereka berkuasa melantik wakil-wakilnya untuk mentadbir wilayah2 di bawah kekuasaannya. • ‘GABENOR JENERAL’ ialah wakil bagi khalifah bertanggungjawab melantik pegawai2 untuk membantunya mengendalikan urusan pentadbiran.
 7. 7. TAHAP PEMERINTAHAN ISLAM DI ANDALUSIA Zaman pemerintahan Gabenor:Bani Umaiyah Damsyik (711- 756 M) Zaman pemerintahan Bani Umaiyah (756-1031 M) Zaman pemerintahan Kerajaan Kecil (1031-1086 M) Zaman Penguasaan Kerajaan Afrika Utara (1086-1143 M) Zaman al- Muwahhid un (1144- 1223 M) Zaman Pemerintahan Bani Nasr/Bani al-Ahmar (1224- 1429M)
 8. 8. KERAJAAN AL-MUWAHHIDUN (1144-1223M)
 9. 9. SEJARAH AWAL PENUBUHAN  Didirikan oleh bangsa “BARBAR ISLAM” (AFRIKA UTARA) iaitu IBNU TUMART (MUHAMMAD BIN TUMART) selepas Kerajaan Murabitun pada 1121M yg berpusat di Maghribi.  Pernah menguasai wilayah di sepanjang pulau2 di Lautan Atlantik – perbatasan Mesir dan Andalusia. Usaha ini merupakan kejayaan terbesar bangsa Barbar Islam selepas Kerajaan Murabitun.
 10. 10. Banyak perubahan telah dilakukan oleh Ibn Tumart. Antaranya, memurnikan ajaran Islam dengan mendirikan pemerintahan Islam berdasarkan kepada prinsip2 ketauhidan. Ini kerana, ajaran Islam yang dibawa oleh Murabitun telah menyimpang daripada prinsip Islam. Oleh itu, gerakan dan pemulihan beliau dikenali “MUWAHHIDUN” dan beliau dikenali “AL- MAHDI”
 11. 11.  Pada peringkat awal penubuhannya, organisasi dan pemerintahan telah membahagikan kepada 5: a) Pengikut Muwahhidun adalah kesatuan sosial yang beriman dengan sebenarnya. Manakala yang bukan adalah kafir dan perlu diperangi. b) Dipimpin oleh Imam. Imam pertama, al-Mahdi dan seterusnya diikuti oleh para khalifah. c) Al-Mahdi dibantu oleh 10 orang yang berfungsi sebagai kabinet pemerintahan (dapat mewakili Imam menjadi ketua tentera serta mewakili dalam mengimami solat – pemilihan adalah ketat)
 12. 12. d) Dewan 50 orang - anggotanya berfungsi sebagai penasihat (terdiri dari orang Barbar dan masyarakat Muwahhidun). e) Dewan 70 orang – bertindak sebagai Majlis Rakyat. • Dalam sejarah kerajaan al-Muwahhidun, kerajaan ini diperintah oleh 13 pemerintah.
 13. 13. KERAJAAN AL-MUWAHHIDUN DI ANDALUSIA Pada 1146m, pemerintah Muwahhidun merebut tanah Andalusia daripada penguasaan kerajaan Murabitun yang semakin lemah. Puak Muwahhidun berjaya membunuh Abu Ishaq Ibrahim bin Tashifin bin Ali bin Yusof sekali gus menamatkan era pemerintahan al- Murabitun.
 14. 14. Pada 555H (1160M), khalifah Muwahhidun 1, Abdul Mukmin bin Ali menyeberang ke Andalus untuk gabung Andalus dengan Maghribi dan berjaya luaskan pemerintahannya di Andalus. Beliau menetap di Sevilla dan menyusun pertahanan Andalus serta meletakkan beberapa ahli keluarganya untuk mentadbir beberapa bandar utama di situ. Beliau juga berjaya menyatukan sebahagian besar bumi Islam di Andalus di bawah penguasaanya seperti Cordova, Almeria, dan Granada.
 15. 15. Kemudian, bermula jihad umat Islam menentang Kristian dan kali ini medannya di sebelah barat Andalus berbanding sebelah timur semasa zaman al-Murabitun. Khalifah Muwahhidun, Abu Yusof bin Yaakub yang bergelar “al-Mansur” ialah pemimpin teragung dalam sejarah Muwahhidun selepas Muhammad bin Tumart dan Abdul Mukmin bin Ali. Beliau telah mengikat perjanjian damai dengan Kristian.
 16. 16. Namun selepas tamat perjanjian pd 590H (1194M), Kristian mula menyerang kembali negara Islam. Lalu, Abu Yusof Yaakub menyeberang ke Andalus bersama sebilangan tentera terpilih. Mereka kemudiannya disertai oleh tentera Andalus. Maka terbentuklah bala tentera yang besar. Alfonso VIII, Raja Qasytalah dan Leon meminta bantuan dari Pope di Rome dan negara Kristian lain. Mereka berjaya mengumpulkan sebilangan tentera yang besar. Mereka berkubu di kubu al-Arak.
 17. 17. Peperangan bermula pada Syaaban 591H (Julai 1195M) yang dimenangi oleh tentera Islam. Kemenangan ini memberi kesan yg penting dalam mengukuhkan kewujudan Islam di Andalus untuk tempoh lebih panjang. Andalus pada zaman ini hanyalah 1 wilayah dalam sebuah negara. Pusat Pemerintahan Kerajaan Muwahhidin adalah di Maghribi.
 18. 18. 5 Amir/Khalifah yang memerintah Kerajaan al- Muwahhidun: i. ABDUL MUKMIN (1130M) ii. ABU YAAKUB YUSUF I (1163M) iii. ABU YUSUF YAAKUB AL-MANSUR iv. (1182M) v. MUHAMMAD AL-NASIR (1199M) vi. ABU YAAKUB YUSUF II (1213-1223M) Khalifah dilantik secara warisan(monarki)
 19. 19. Sistem pentadbiran adalah teratur termasuklah sistem pengurusan kewangan, perbendaharaan, dan kehakiman. Undang2 yang diguna pakai adalah berdasarkan apa yang diturunkan Allah SWT. Mencapai tahap tinggi dari segi peperangan, politik, dan tamadun sehingga rombongan negara luar sering datang untuk mengadakan hubungan diplomasi. Pada akhir pemerintahan, sebuah kementerian diwujudkan bagi menguruskan hal ehwal para penyair.
 20. 20. Dari segi keselamatan dalam dan luar negeri, perhatian yang serius diberikan kepada pertahanan dan penambahbaikan angkatan tentera terutamanya armada laut. Dalam merancang strategi ketenteraan, sebuah majlis tentera telah ditubuhkan bagi merancang strategi ketenteraan dan menyelia hal ehwal tentera. Rakyat hidup aman denga kemajuan pesat dicapai dalam pelbagai sektor ekonomi seperti perindustrian, pertanian, dan perniagaan.
 21. 21. KERAJAAN NASRIYYAH (NEGARA BANI NASR/ BANI AL-AHMAR) DI GRANADA (1238-1492M)
 22. 22. PENGENALAN GRANADA  Kerajaan Nasriyyah berpusat di Granada yang terletak di tenggara Semenanjung Iberia. Turut dikenali sebagai “Ighranatah / Aghranatah”.  Pada peringkat awal ketibaan Islam di Andalus, Granada hanya sebuah bandar kecil dalam wilayah Elvira dan kemudian berkembang pesat menjadi sebuah bandar yang memainkan peranan dlam pergolakan umat Islam di Andalus.
 23. 23.  Dari sebuah bandar, Granada mengambil alih dan kemudiannya menjadi sebuah wilayah yang menggantikan Elvira. Kota Granada terletak di tenggara Semenanjung Iberia.  Bandar Jiayn, Baeza, dan Ubeda sering menjdi perebutan kuasa antara pihak Kristian dan Islam.  Antara bandar di bawah pemerintahan Nasr ialah Loja, Priego, Guadix, Juliana, Almunecar, Baza, Malaga, Ronda.  Lebih dikenal sebagai sebuah kawasan subur yang dipenuhi pelbagai jenis tanaman dan tumbuhan. Sebanyak 36 sungai telah mengairi Granada.
 24. 24. PENUBUHAN KERAJAAN NASRIYYAH DI GRANADA  Selepas kekalahan teruk kerajaan al- Muwahhidun dalam perang al-Iqab / Las Navas de Tolosa pada 1212, keadaan di Andalus menjadi bertambah buruk.  Satu demi satu kotanya jatuh ke tangan musuh. Sebahagiannya dikuasai oleh pemberontak Ibn Hud dan sebahagian lain oleh orang Kristian.
 25. 25.  Kebanyakan orang Islam di Sepanyol berpindah ke Granada akibat serangan tentera Kristian. Ketika itu, muncul Muhammad bin Yusof bin Nasr bin Ibn al-Ahmar yang bergelar “AL-GHALIB”. Disebabkan keberanian dan kewibawaannya, orang ramai melantiknya sebagai pemimpin di Arjunah pada 26 Ramadan 629H (1232M).  Penguasaan Ibn al-Ahmar bukan bermula di Granada tetapi di Arjunah, iaitu sebuah pekan terpencil. Arjunah merupakan kubu pertahanan bagi Kota Cordova di sebelah timur.
 26. 26.  Dari Arjunah, Ibn Ahmar berjaya meluaskan kuasa ke kawasan2 selatan Andalusia seperti Kota Jiyan, guadix, dan Baeza kerana kedudukanya berdekatan dengan Arjunah dan jauh daripada serangan musuh Kristian.  Ibn Ahmar telah mengisytiharkan dirinya sebagai amir dan memilih Granada sebagai pusat pemerintahannya.  Kemudian, beliau berpindah ke Granada dan sedikit demi sedikit beliau meluaskan sempadannya, sehingga menjadi negara yang mengandungi 3 wilayah besar; GRANADA, ALMERIA, dan MALAGA. Granada sebagai ibu negara.
 27. 27.  Penguasaan terhadap Almeria dan Malaga memperkukuh kedudukan negara kerana kedua-dua bandar tersebut memainkan peranan penting dalam perdagangan dan marin.  Ibn Ahmar telah mengamalkan dasar berbaik- baik dengan kerajaan Kristian bagi memastikan keamanan dan kestabilan pemerintahannya.  Beliau berjaya menguasai Granada sepenuhnya pada 1237M dan secara rasminya menjadikan- nya sebagai ibu negara pada 635H/ 1238M.
 28. 28.  Kerajaan Bani Nasr diperintah oleh sebanyak 22 orang sultan bermula dari 1232M – 1429M. Pada peringkat awal, sultan2 kerajaan Nasr berusaha bersungguh-sungguh untuk menstabilkan kedudkan olitik dan pentadbiran negara.  Setelah kedudukan negara dan kerajaaan terjamin aman dan stabil, usha pengukuhan dan pemantapan dilaksana agar kerajaan bertambah kuat dan utuh.  Pada zaman ini, kerajaan Nasr mencapai era kecemerlangan dalam tamadun dunia dan telah memberi impak positif kepada perubahan tamadun Eropah selepasnya, terutamanya perkembangan keseniann dan seni bin Barat.
 29. 29.  Namun, beberapa elemen negatif mula menular dalam kalangan sultan, pemimpin negara, pentadbir, dan tentera serta faktor luaran seperti keganasan kuasa Kristian.  Kesemua perkara tersebut telah menyumbang kepada kemerosotan dan kejatuhan kerajaan Nasr di Andalus, sebagai sebuah kerajaan berdaulat.  Bilangan penduduk di Granada bertambah ekoran ketibaan para penghijrah dari bandar2 lain dan penghijrahan golongan Madjanin. Mereka berhijrah kerana para ulama berfatwa bahawa wajib meninggalkan negeri yang jatuh ke tangan Kristian. Oleh itu, ramai ulama, sasterawan dan orang awam berhijrah ke Granada.
 30. 30.  Selain itu, kedatangan orang Barbar menambahkan lagi bilangan penduduk Granada. Mereka datang membantu kerajaan Granada berperang menentang Kristian malah ada yang turut menyertai bala tentera jihad yang terdiri orang Sudan dari luar Maliqah dan orang sufi dari India, Khurasan, dan Parsi.  Selain itu, mereka turut dibantu oleh orang hitam Afrika yang menyeberang ke Andalus sejak awal pembukaan lagi. Orang Andalus suka menisbahkan diri mereka kepada keturunan Arab. Bani Ahmar pemerintah Granada menisbahkan diri mereka kepada Saad bin Ubadah, pemimpin Khazraj dan ketua pihak Ansar.
 31. 31. KESAN PEMERINTAHAN KERAJAAN NASR o Istana al-Hamra’ atau Alhambra adalah salah satu kesan sejarah Andalus yang agung kerana keindahan dan keunikan seni binanya. o Ketika Muhammad bin al-Ahmar memasuki Granada pada 653H (1238M), beliau menemui al-Hamra’ di timur laut Granada. Di tempt tinggi ini, beliau meletakkan asas kubu baharunya, iaitu istana al-Hamra’.
 32. 32. o Pelbagai jenis industri telah berkembang maju di sini. Antaranya, industri pembuatan kapal dan fabrik tenun. o Kilang2 fabrik di Almeria dan Malaga mengeluarkan kain bersulam emas manakala fabrik2 lain dihasilkan di Granada dan Bastah. o Selain itu, Granada juga dikenali dengan perusahaan celup, penghasilan barangan kulit, dan barang kemas. Bani Nasr amat prihatin terhadap bidang pertanian serta yang berkaitan dengannya seperti sistem pengairan dan jenis tanaman.
 33. 33. o Bagi mengukuhkan kedudukan ekonomi, Granada mengeksport keluarannya ke beberapa buah negara luar termasuklah Eropah. o Bandar Granada pada ketika itu adalah bandar terindah di dunia dengan kemudahan jalan raya, dataran, taman, dan segala kemudahan yang lain.
 34. 34. TAMAT

×