Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Η βασιλεία του Μιχαήλ Γ και η αυγή της Νέας Εποχής.
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

Share

η εποχή της μεγάλης ακμής του βυζαντίου

Download to read offline

η εποχή της μεγάλης ακμής του βυζαντίου

 1. 1. Η εποχή της μεγάληςακμής του Βυζαντίου Η Μακεδονική Δυναστεία μέσα 9ου-τέλη 11ου αιώνα
 2. 2. Βασίλειος Α’ και Λέων ΣΤ’Ο Βασίλειος Α’ υπήρξε ο ιδρυτής της δυναστείας.Ο Βασίλειος και στη συνέχεια ο γιος του Λέων ΣΤ’εξέδωσαν τρεις σημαντικούς νέους κώδικες:τον Πρόχειρο Νόμοτην Επαναγωγή → ρύθμισε για πρώτη φορά τιςδικαιοδοσίες του αυτοκράτορα και του πατριάρχη, τηςκοσμικής δηλαδή και της εκκλησιαστικής εξουσίας, με βάσητην ισοτιμία.τα Βασιλικά: διαιρεμένα σε 60 βιβλία, είναι το πιο πλήρεςέργο του ελληνορωμαϊκού και βυζαντινού Δικαίου, ισάξιο τουνομοθετικού έργου του Ιουστινιανού
 3. 3. Ο αυτοκράτορας Λέων Στ΄ σε στάση προσκύνησης μπροστά στον ένθρονο Χριστό, ψηφιδωτή παράσταση από το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ύστερος 9ος αι Ο Βασίλειος Α έφιππος εκδικάζει διαφορές μεταξύ στρατιωτικών (μικρογραφία απόχειρόγραφο, Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη).
 4. 4. Νικηφόρος Φωκάς Ο Νικηφόρος Φωκάς υπήρξε λαμπρός στρατηγός και από το 963 αυτοκράτορας του ΒυζαντίουΟι επιτυχίες του εναντίον των Αράβων: ανακατέλαβε: την Κρήτη (961), την οποία οι Άραβες κατείχαν περίπου για 135 χρόνια, την Κύπρο, την Αντιόχεια, ως αυτοκράτορας την Ταρσό Χρυσό νόμισμα με τις μορφές του Νικηφόρου Φωκά και της Παναγίας (Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο).
 5. 5. Ιωάννης ΤσιμισκήςΠώς έγινε αυτοκράτορας ο Ι. Τσιμισκής Η αυτοκράτειρα Θεοφανώ, έχοντας βαρεθεί την αυστηρότητα του Νικηφόρου Φωκά (ο Φωκάς ήταν μορφή αυστηρή και ασκητική και είχε τάσεις να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να μονάσει στο Άγιον Όρος. Τον απέτρεψε η χήρα αυτοκράτειρα Θεοφανώ με το να τον επιλέξει ως σύζυγό της και να τον ανεβάσει στο θρόνο ως επίτροπο των ανήλικων παιδιών της), οργάνωσε τη δολοφονία του, την οποία εκτέλεσε ο ανιψιός του και αρχιστράτηγος της Ανατολής Ιωάννης Τσιμισκής, ο οποίος και τον αντικατέστησε στο θρόνο.
 6. 6. 1. Οι αγώνες των Μακεδόνων εναντίον των Αράβωνo μέσα του 9ου αιώνα: το Βυζάντιο πέρασε στην αντεπίθεση εναντίον των Αράβων.o σκοπός: να ανακτηθούν οι ανατολικές επαρχίες και να αποκατασταθεί η βυζαντινή κυριαρχία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.o πριν από το τέλος του 10ου αιώνα οι Μακεδόνες κατάφεραν να συντρίψουν την αντίσταση των Αράβων και να ανακαταλάβουν ολόκληρη τη Μ. Ασία, τη Συρία, την Άνω Μεσοποταμία και μεγάλο μέρος της Παλαιστίνης.
 7. 7. 2. Οι αγώνες των Μακεδόνων εναντίον των ΣαρακηνώνΟι Σαρακηνοί ως τιςαρχές του 10ου αιώναλυμαίνονταν με τηνπειρατική τους δράση ταβυζαντινά παράλια. Το904 Σαρακηνοί πειρατέςαπό την Κρήτηπολιόρκησαν τηΘεσσαλονίκη και τηνκατέλαβαν. Η λεηλασία,η αιματοχυσία και οισφαγές κράτησαν μιαβδομάδα. Οι επιδρομείςμετέφεραν στην Κρήτηπλούσια λάφυρα και30.000 αιχμαλώτους,έχοντας μετατρέψει τηδεύτερη σε μέγεθος πόλη Οι Σαρακηνοί πολιορκούν τη Θεσσαλονίκητης Αυτοκρατορίας σε (μικρογραφία από χειρόγραφο, Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη).σωρό ερειπίων.
 8. 8. Χάρτης της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης όπου διακρίνονται τα θαλάσσια τείχη από όπου μπήκαν οι Σαρακηνοί
 9. 9. Ο βυζαντινός στόλος κατόρθωσε: να διώξει τους Σαρακηνούς από την Αδριατική και από το Αιγαίο. αποκατέστησε τις κτήσεις του Βυζαντίου στην Ιταλία και στις Δαλματικές ακτές απελευθέρωσε την Κρήτη και την Κύπρο. Αποτέλεσμα: το Βυζάντιο απαλλάχθηκε από την πειρατεία και ανέκτησε τη ναυτική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο
 10. 10. 3.Οι αγώνες των Μακεδόνων εναντίον των ΒουλγάρωνΟι Βούλγαροι, μετά τησυντριβή του Κρούμου(813), εκχριστιανίστηκαναπό τους Βυζαντινούς(864), άρχισαν ναδέχονται σταθερά τονελληνικό πολιτισμό καιμέχρι τα τέλη του 9ουαιώνα είχαν φιλικέςσχέσεις με το Βυζάντιο. Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος. Βουλγαρική εικόνα του 1862. Μουσείο Φιλιππούπολης (Plovdiv).
 11. 11. Ο τσάρος των Βουλγάρων, Συμεών:Όταν, όμως έγινε τσάρος ο Συμεών: παραβίασε την ειρήνη, εισέβαλε στη Θράκη, λεηλάτησε τη Μακεδονία και έφτασε με επιδρομές ως την Πελοπόννησο. απέσπασε την Εκκλησία της Βουλγαρίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανακήρυξε τον αρχιεπίσκοπο της Πατριάρχη, ο ίδιος αυτοτιτλοφορήθηκε Τσάρος των Ρωμαίων και των Βουλγάρων. Ο Συμεών φιλοδοξούσε να υποτάξει το Βυζάντιο και να δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία στα Βαλκάνια. Ο βυζαντινός στρατός ματαίωσε τα επεκτατικά του σχέδια και το βουλγαρικό κράτος περιορίστηκε στα παλαιά του σύνορα. Μετά το θάνατο του Συμεών (927) ακολούθησε περίοδος ειρήνης για σαράντα περίπου χρόνια. Nίκη των Bυζαντινών επί των Bουλγάρων, Mικρογραφία από το Xρονικό του Iωάννη Σκυλίτζη, τέλη 12ου-αρχές 13ου αιώνα.
 12. 12. Νέα προβλήματα με τους Βουλγάρους – ρόλος των ΡώσωνΌταν ήταν αυτοκράτορας ο Ν. Φωκάς, οι Βούλγαροι αμφισβήτησαν πάλι τη βυζαντινή κυριαρχία.Το Βυζάντιο εμπιστεύθηκε την εξουδετέρωση του βουλγαρικού κινδύνου στους συμμάχους του Ρώσους, οι οποίοι κυρίευσαν τη Βουλγαρία, αλλά την οικειοποιήθηκαν.Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής: εκστράτευσε εναντίον τους (971), τους ανάγκασε να φύγουν, υπέταξε τη Βουλγαρία και κατάργησε το Πατριαρχείο της.
 13. 13. Ο τσάρος των Βουλγάρων, ΣαμουήλΟι Βούλγαροιγρήγοραανασυντάχθηκαν.Υπό την ηγεσίατου Σαμουήλδημιούργησαν έναισχυρό κράτος καιμε τιςκαταστροφικέςεπιδρομές τουςμέχρι τηνΠελοπόννησοκατά τα τέλη του10ου αιώνααπείλησαν σοβαράτο Βυζάντιο
 14. 14. Την αντεπίθεση κατά του Σαμουήλ ανέλαβε ο Βασίλειος Β‘ ο Βουλγαροκτόνος Σημαντικές μάχες:  Μάχη του Σπερχειού ποταμού (997): ο βουλγαρικός στρατός, επιστρέφοντας από λεηλασία στην Πελοπόννησο, εξοντώθηκε.  Μάχη στο Κλειδί (1014): Οι Βούλγαροι κατατροπώθηκαν, ο στρατός τους διαλύθηκε και οι χώρες που εξουσίαζε ο Σαμουήλ προσαρτήθηκαν σύντομα στην αυτοκρατορία και αποτέλεσαν δύο βυζαντινά θέματα. Η νίκη των Βυζαντινών κατά τωνΓια τα επόμενα 170 χρόνια Βουλγάρων στη Μάχη του Κλειδίουβουλγαρικό κράτος έπαψε να υπάρχει. και ο θάνατος του Σαμουήλ
 15. 15. Η αποκατάσταση της κοινωνικήςισορροπίας• Οι Μακεδόνες αυτοκράτορες έδωσαν αποφασιστικό αγώνα κατά των δυνατών, των βυζαντινών δηλαδή μεγαλογαιοκτημόνων που διέθεταν δύναμη και πλούτο.• Γιατί; →οι δυνατοί απειλούσαν τόσο την αυτοκρατορική εξουσία όσο και την ύπαρξη των ελεύθερων αγροτών, οι οποίοι αποτελούσαν τη βάση του στρατού και της οικονομίας του Η χήρα Λανιηλίς ταξιδεύει (μικρογραφία από Βυζαντίου. χειρόγραφο, Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη). Η χήρα Αανιηλίς ταξίδεψε, πάνω σε φορείο που μετέφεραν τριακόσιοι νέοι δούλοι, από την Πάτρα στην Κωνσταντινούπολη, για να επισκεφθεί τον Βασίλειο Α μετά τη στέψη του. Η περίπτωση της είναι ενδεικτική της οικονομικής δύναμης που διέθεταν οι δυνατοί των επαρχιών. Η περιουσία της περιλάμβανε μεγάλες εκτάσεις γης, ολόκληρα χωριά και κωμοπόλεις, Θυμάστε ποιος αυτοκράτορας πρώτος εργαστήρια μεταξωτών και λινών υφασμάτων, εργαστήρια ταπητουργίας καθώς και 3.000 δούλους. έλαβε μέτρα κατά των δυνατών ; Τα υπάρχοντα της αυτά κληροδότησε αργότερα στον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ
 16. 16. Ο αγώνας των Μακεδόνων κατά των δυνατώνΜε μια σειρά νόμων οι Μακεδόνες αυτοκράτορες προσπάθησαν να περιορίσουν την απληστία των δυνατών:1. τους απαγόρευσαν να αποκτούν κτήματα μικροϊδιοκτητών,2. τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν, χωρίς αποζημίωση, όσα είχαν ως τότε αγοράσει3. έδωσαν στους μικροκαλλιεργητές προτεραιότητα στην αγορά γης.Τα πιο αυστηρά μέτρα θέσπισε ο Βασίλειος Β, ο οποίος αντιμετώπισε και στρατιωτικά τους ισχυρούς μεγαλογαιοκτήμονες, που επιχείρησαν με τους ιδιωτικούς στρατούς τους να τον εκθρονίσουν. Το 1002 καθιέρωσε το αλληλέγγνον, σύμφωνα με το οποίο οι πλούσιοι αναλάμβαναν τις φορολογικές υποχρεώσεις των ταπεινών, δηλαδή των φτωχών, που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους φόρους τους.
 17. 17. Αποτελέσματα της εσωτερικής πολιτικής των Μακεδόνων• Με την αντιαριστοκρατική πολιτική τους οι αυτοκράτορες της Μακεδόνικης δυναστείας και κυρίως ο Βασίλειος Β διέσωσαν τους ελεύθερους καλλιεργητές, συγκράτησαν τις επεκτατικές τάσεις των δυνατών εξασφάλισαν την κοινωνική ισορροπία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της κεντρικής εξουσίας και προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον.
 18. 18. δικτυογραφίαhttp://egpaid.blogspot.comhttp://el.wikipedia.orghttp://1dimplagiarist.blogspot.grhttp://constantinople.ehw.gr/forms/fLem maBodyExtended.aspx?lemmaID=10927
 • ssuser55494a

  Jan. 28, 2014

Views

Total views

3,018

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

15

Actions

Downloads

65

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×