Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Γωγώ Βλάχου
Β1
Λύκειο Άνοιξης
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
 Ευρωπαϊκό, ιδεολογικό, λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό
κίνημα του 15ου και 16ου αιώνα.
 Κύριο χαρακτ...
 Το πνεύμα του ανθρώπου απελευθερώνεται από τη
θρησκευτική μεσαιωνική σκέψη και γίνεται
φιλελεύθερο, δημιουργικό και ερευ...
Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
 Κοιτίδα των πολιτιστικών αυτών αλλαγών είναι οι
πλούσιες πόλεις της Ιταλίας, όπως Φλωρεντία, Βε...
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ
 Ανθρωπισμός ονομάστηκε η στροφή προς τη βαθύτερη
γνώση των ελληνικών και λατινικών γραμμάτων κ...
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ
 Ταξιδεύουν στην Ευρώπη για να διαδώσουν τις ιδέες
τους.
 Έχουν θρησκευτικό αίσθημα.
 Ασκούν κριτική στι...
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ
 Ο Έρασμος: σατιρίζει τις καταχρήσεις της Εκκλησίας,
μάχεται υπέρ μιας ειρηνικής Ευρώπης και απ...
Ο Φρανσουά Ραμπελαί: έργο του το Πανταγκρουέλ.
Τόμας Μορ: στο έργο του Ουτοπία οραματίζεται μια ιδανική
πολιτεία, όπου θ...
Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ
 Οι ανθρωπιστές θεωρούν πως η προσωπικότητα του
ανθρώπου πρέπει να είναι πολύπλευρη και να τον
διακα...
Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
 Οι εκπαιδευτικοί μέθοδοι και τα ιδρύματα βρίσκονται σε
δεσπόζουσα θέση στην αγωγή που οραματίζοντ...
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΙΩΝ
 Ο ανθρωπισμός ενισχύθηκε με την παρουσία των
Ελλήνων λόγιων στη Δύση πριν και μετά την Άλωσ...
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΙΟΙ
Φιλόσοφος Γεμιστός ή Πλήθων
(1355-1456)
Επίσκοπος Νίκαιας Βησσαρίων
(1403-1472)
Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΊΑ ΚΑΙ Η ΔΙΆΔΟΣΗ ΤΗΣ
ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΎ
 Το 1450 ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος από τη Μαγνέτα της
Γερμαν...
 Η αναγέννηση και ο ανθρωπισμός διαδόθηκαν γρήγορα
σε όλη την Ευρώπη.
 Οι συχνές μετακινήσεις λόγιων και καλλιτεχνών
διε...
Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ
ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 Η λογοτεχνία κατά το 16ο ανανεώθηκε με:
• Τη χρήση εθνικών γλωσσών.
• Τη διεύρυνση της θεματολογία...
Η ΤΕΧΝΗ
• Η τέχνη (αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική)
αποτύπωσε με τον πιο εύστοχο τρόπο τις ιδέες της
αναγέννησης.
Η αρχιτεκτονική
 Οι τεχνίτες και οι καλλιτέχνες υιοθετούν
χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά σχέδια και λεπτομέρειες
στη δόμησ...
Ζωγραφική
 Απεικονίζει το ανθρώπινο σώμα, πολλές φορές γυμνό,
και προβάλλει αρχαίους μύθους ταυτόχρονα με
θρησκευτικά στ...
 Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452-1519)
 Ζωγράφος και επιστήμονας.
 Εσναρκώνει τον οικουμενικό άνθρωπο.
 Επηρεάζεται καλλιτε...
 Μιχαήλ Άγγελος (1475-1564)
 Θεωρείται αρχηγός της Φλωρεντινής Σχολής.
 Διέπρεψε ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και...
 Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή El Greco (1545-
1614)
Συνδυάζει:
 Την ιδεολογία της Αναγέννησης ως προς τα θέματα και
την προ...
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
 Νικόλο Μακιαβέλι
 Πρώιμος πολιτικός επιστήμονας.
 Στο έργο του Ηγεμόνας διαφοροποιεί την πολιτικ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

αναγέννηση

μαθητική εργασία

 • Be the first to comment

αναγέννηση

 1. 1. Γωγώ Βλάχου Β1 Λύκειο Άνοιξης
 2. 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  Ευρωπαϊκό, ιδεολογικό, λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κίνημα του 15ου και 16ου αιώνα.  Κύριο χαρακτηριστικό της η αναβίωση των αξιών της κλασικής αρχαιότητας με σκοπό τη θεμελίωση ενός νέου κόσμου.
 3. 3.  Το πνεύμα του ανθρώπου απελευθερώνεται από τη θρησκευτική μεσαιωνική σκέψη και γίνεται φιλελεύθερο, δημιουργικό και ερευνητικό.  Το κίνημα επέφερε άνθηση της λογοτεχνίας, της επιστήμης, της τέχνης, της θρησκείας και της πολιτικής επιστήμης, καθώς και την αναβίωση της μελέτης κλασικών συγγραφέων, την ανάπτυξη της γραμμικής προοπτικής στη ζωγραφική και τη σταδιακή μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.
 4. 4. Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  Κοιτίδα των πολιτιστικών αυτών αλλαγών είναι οι πλούσιες πόλεις της Ιταλίας, όπως Φλωρεντία, Βενετία και Ρώμη.  Οι εύρωστοι ηγεμόνες και αστοί των πόλεων υποστήριξαν την πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα.
 5. 5. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ  Ανθρωπισμός ονομάστηκε η στροφή προς τη βαθύτερη γνώση των ελληνικών και λατινικών γραμμάτων και της αρχαιότητας γενικότερα.  Ο άνθρωπος αντλεί αναγκαίο πνευματικό εξοπλισμό.  Μελετά, μεταφράζει και σχολιάζει συστηματικά τους αρχαίους συγγραφείς.
 6. 6. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ  Ταξιδεύουν στην Ευρώπη για να διαδώσουν τις ιδέες τους.  Έχουν θρησκευτικό αίσθημα.  Ασκούν κριτική στις μεσαιωνικές αντιλήψεις.  Αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία.  Γράφουν στη λατινική, η οποία παραμένει η κοινή γλώσσα των ανθρώπων των γραμμάτων και της Εκκλησίας.  Υπερασπίζονται τις εθνικές γλώσσες, στις οποίες συνθέτουν πολλά από τα έργα τους.
 7. 7. ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ  Ο Έρασμος: σατιρίζει τις καταχρήσεις της Εκκλησίας, μάχεται υπέρ μιας ειρηνικής Ευρώπης και αποδίδει εξαιρετική σημασία στην παιδεία. Κορυφαίο έργο του το Μωρίας Εγκώμιον.
 8. 8. Ο Φρανσουά Ραμπελαί: έργο του το Πανταγκρουέλ. Τόμας Μορ: στο έργο του Ουτοπία οραματίζεται μια ιδανική πολιτεία, όπου θα βασιλεύουν η ειρήνη, η ισότητα και η ανεκτικότητα. Τόμας Μορ
 9. 9. Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ  Οι ανθρωπιστές θεωρούν πως η προσωπικότητα του ανθρώπου πρέπει να είναι πολύπλευρη και να τον διακατέχουν ψυχικά, πνευματικά και σωματικά χαρίσματα.  Ο νέος τύπος ανθρώπου είναι δημιουργός πολιτισμού και υπεύθυνος για τη μοίρα του.
 10. 10. Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ  Οι εκπαιδευτικοί μέθοδοι και τα ιδρύματα βρίσκονται σε δεσπόζουσα θέση στην αγωγή που οραματίζονται οι ανθρωπιστές.  Ιδρύονται πολλά νέα σχολεία και πανεπιστήμια που συντελούν στη διάδοση των ιδεών.  Τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν πλέον ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων με σκοπό τη συνολική μόρφωση των μαθητών.
 11. 11. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΙΩΝ  Ο ανθρωπισμός ενισχύθηκε με την παρουσία των Ελλήνων λόγιων στη Δύση πριν και μετά την Άλωση της Πόλης.  Πρόβαλαν τα ελληνικά γράμματα μέσω του διδακτικού και εκδοτικού τους έργο.  Δημιούργησαν έντονο ενδιαφέρον για την έκδοση και συλλογή αρχαίων ελληνικών κειμένων.
 12. 12. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΙΟΙ Φιλόσοφος Γεμιστός ή Πλήθων (1355-1456) Επίσκοπος Νίκαιας Βησσαρίων (1403-1472)
 13. 13. Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΊΑ ΚΑΙ Η ΔΙΆΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΎ  Το 1450 ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος από τη Μαγνέτα της Γερμανίας χρησιμοποίησε κινητά μεταλλικά στοιχεία για την εκτύπωση βιβλίων.  Το 15ο αι. εκδόθηκαν 30-35 χιλιάδες βιβλία ενώ το 16ο αι. 150-200.
 14. 14.  Η αναγέννηση και ο ανθρωπισμός διαδόθηκαν γρήγορα σε όλη την Ευρώπη.  Οι συχνές μετακινήσεις λόγιων και καλλιτεχνών διευκόλυναν τη γνωστοποίηση των νέων ιδεών.  Η εφεύρεση της τυπογραφίας συνέβαλλε αποφασιστικά.  Τα τυπωμένα βιβλία, αν και χωρίς όγκο, μόνο οι άνθρωποι των πόλεων μπορούσαν να τα διαβάσουν.  Η πλειονότητα των ανθρώπων ήταν αμέτοχη στις εξελίξεις, λόγω του αναλφαβητισμού.  Ωστόσο, οι άνθρωποι προσπαθούσαν ολοένα και περισσότερο να βελτιώσουν τη κοινωνική τους θέση.
 15. 15. Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
 16. 16. ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ  Η λογοτεχνία κατά το 16ο ανανεώθηκε με: • Τη χρήση εθνικών γλωσσών. • Τη διεύρυνση της θεματολογίας.
 17. 17. Η ΤΕΧΝΗ • Η τέχνη (αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική) αποτύπωσε με τον πιο εύστοχο τρόπο τις ιδέες της αναγέννησης.
 18. 18. Η αρχιτεκτονική  Οι τεχνίτες και οι καλλιτέχνες υιοθετούν χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά σχέδια και λεπτομέρειες στη δόμηση και διακόσμηση κτηρίων, τα οποία εμπνέονται από την κλασική αρχαιότητα.  Η γλυπτική  Το γυμνό σώμα αποτελεί βασική θεματολογία την εποχή της Αναγέννησης.
 19. 19. Ζωγραφική  Απεικονίζει το ανθρώπινο σώμα, πολλές φορές γυμνό, και προβάλλει αρχαίους μύθους ταυτόχρονα με θρησκευτικά στοιχεία.  Δημιουργήθηκαν νέες τεχνικές όπως η προοπτική και η τεχνική της φωτοσκίασης.
 20. 20.  Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452-1519)  Ζωγράφος και επιστήμονας.  Εσναρκώνει τον οικουμενικό άνθρωπο.  Επηρεάζεται καλλιτεχνικά από την τεχνική της προοπτικής και το ανθρωπιστικό πνεύμα.  Επινόησε την τεχνική της διαβάθμισης (δίνει την αίσθηση μιας ελαφριάς ομίχλης γύρω από τα σχήματα). Μόνα Λίζα
 21. 21.  Μιχαήλ Άγγελος (1475-1564)  Θεωρείται αρχηγός της Φλωρεντινής Σχολής.  Διέπρεψε ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και ποιητής.  Συνδυάζει χαρακτηριστικά της ελληνικής τέχνης με αυτά της δικής του εποχής. Η αποκαθήλωση
 22. 22.  Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή El Greco (1545- 1614) Συνδυάζει:  Την ιδεολογία της Αναγέννησης ως προς τα θέματα και την προοπτική,  Τις επιρροές της ζωγραφικής του Βυζαντίου ως προς τις μορφές και την πνευματικότητα.  Τα έργα του προβάλλουν έντονες συγκινησιακές καταστάσεις. Η ταφή του κόμητα Οργκάθ
 23. 23. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ  Νικόλο Μακιαβέλι  Πρώιμος πολιτικός επιστήμονας.  Στο έργο του Ηγεμόνας διαφοροποιεί την πολιτική επιστήμη από τη θεολογία και την ηθική.  Ουίλιαμ Σαίξπηρ  Ο μεγαλύτερος θεατρικός συγγραφέας των νεότερων χρόνων.  Μιχαήλ Θερβάντες  Συγγραφέας του περίφημου μυθιστορήματος Δον Κιχώτης.  Γουλιέλμος Μπυτέ  Μεγάλος ελληνιστής ο οποίος εξέδωσε πολλά έργα αρχαίων συγγραφέων.

×