Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Formati datoteka fontova: TrueType (TTF), PostScript y OpenType (OTF)

417 views

Published on

Karakteristike, povijest i definicija različitih formata datoteka različitih vrsta fontova datoteka za operativne sustave poput Windows, Mac OS i Linux. TrueType fontove (TTF) i OpenType PostScript (OTF) koje se mogu naći na internetskim stranicama slobodnih fontova za download kao http://fontovi.gifmania.com.hr/ i oni imaju posebne karakteristike i osobitosti mora znati da je format se koristi za svaku stvar možemo služiti.

Published in: Software
  • Login to see the comments

Formati datoteka fontova: TrueType (TTF), PostScript y OpenType (OTF)

  1. 1. Formati datoteka fontova Fontovi ili typefaces su datoteke koje sadrže niz znakova (pisma). Ove datoteke se mogu naći na internetu i jednostavno instalirati u svim operativnim sustavima. Izvori dopustiti programi koji koriste nekakav tekst editor može imati različite načine kako bi napisali tekst pisma. Izdavači kao što Microsft Word, Notepad.cc, Writebox, pisac, Simplenote, Google Docs, Evernote Web, LyX ili Calligra ureda. Ostali programi koji trebaju raditi s tekstovima također koristiti fontove koji se učitava u operativni sustav. Power Point, Outlook, Photoshop i ostali urednici također trebaju font datoteke. Kad god radite s nekom vrstom bogati tekst, fontove koriste. Čistim programi su Windows Notepad ne koristi ove formate, ali najosnovniji oblik slova. Postoje različite vrste datoteka koje se mogu naći na mreži za preuzimanje i instalaciju, možete preuzeti različite formate koje imaju sličan sadržaj, mi ćemo objasniti: TrueType (TTF) TrueType je najčešći oblik i standardni font je razvila tvrtka Apple Computer u osamdesetim godinama, slijedeći ideju formatu datoteke ”tip 1” iz Adobea. Originalni se temelji na jeziku poznat kao PostScript. Jedna od velikih prednosti TrueType na tip 1 nudi izvorima razvojne veću kontrolu nad zaslona ili pisač za manje veličine, su pisma koja su pročitali puno bolje. Oni se mogu koristiti na bilo koji pisač ili drugi izlazni uređaj kompatibilan sa sustavom Windows. To je standardni format u preuzimanje web fontovima što http://fontovi.gifmania.com.hr/. To je standard za korištenje na računalima s operativnim sustavima. To je vrlo čest njegova primjena u domaćim i profesionalnim okruženjima koja zahtijevaju izvanrednu kvalitetu ispisa. Format ima nastavak .ttf
  2. 2. PostScript (Type 1) PostScript jeprvi format za fontove. Izradio Adobe prvenstveno za pisače. To je” jezik za opis stranice ” (PDL Page Description Language), a koristi se u mnogim starijim pisačima. Počelo se razvijati u 1976, a zatim se preselio u Xerox PARC sa. Njegova developer bio John Warnock koji koristi koje razvijaju se naći Adobe u 1982. To jeizvorni oblik tih datoteka, a danas još uvijek koristi. PostScript razlikovao od ostalih osnovnih formate pisača koji koriste puni programski jezik za opisivanje slike ispisa. Datoteka može biti poslana na laserskom pisaču ili druge visoke kvalitete izlaznog uređaja. Za font datoteke ima 300 dpi točaka po inču. Ovaj format se obično ne nalazi na preuzimanje web stranice, to jeviše stručnih format, ali još uvijek koristi. PostScript fontovi glatko, detaljne, kvalitetne slova, ali su teže slika. To je uporaba više ograničene na formatima za ispis, posebno za profesionalne kvalitete za tiskanje knjiga, plakata i časopisa. Windows operativni sustavi podržavaju ovaj format bez problema, ali njihova težina čini ih preporučljivo koristiti. Format ima nastavak .ps Ovaj primjer je preuzet iz Wikipedije o tome kako je kod prikazani u ovom jeziku. http://hr.wikipedia.org/wiki/PostScript
  3. 3. OpenType (OTF) OpenType je izrađen od strane Microsofta i Adobea biti sljedeći korak u Apple TrueType i PostScript formatu Adobe. Microsoft je htio imati svoj vlastiti format i pokušao s typefaces su napredne tehnologije, ”GX Tipografija”, ali to nije uspjelo i razvio TrueType Otvori u 1994. Pridružen Adobe tehnologija pridonosi razvoju Tip 1 formatu. Vezanje i dovelo do OpenType. Adobe i Microsoft nastavio razvoj i podršku za OpenType format postati univerzalna otvoreni standardni format za sva računala. Ured za međunarodne standarde (Međunarodna organizacija za standardizaciju, ISO) ga je usvojila kao standardni format, ali nije završio univerzaliziran, to je drugi format najviše koristi trenutnim operativnim sustavima. Format ima nastavak .otf Formate fontova za operativne sustave Svi formati su kompatibilni, tekuće programe i Microsoft Windows operativni sustavi podržavaju sva tri formata. Računala s Mac operativnim sustavima, kao što su Mac OS X također podržava tri formata. Ovaj operativni sustav je instaliran po defaultu programa Font Book za upravljanje tim datotekama. U Linux-based operativnim sustavima također podržava formate fontova, iako je sustav za upravljanje datotekama je drugačiji.

×