Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Safer internet-day-2017-11-14-одд

317 views

Published on

education

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Safer internet-day-2017-11-14-одд

 1. 1. Недела на информатиката
 2. 2. Моќта на фотографијата
 3. 3. Постојат многу начини да уредиш, креираш и споделиш слики и видеа, online. There are now more ways than ever before to create, edit and share images and videos.
 4. 4. Дали знаеш дека… Сликите и видеата добиваат 8,500 likes и 1,000 коментари во секунда на Instagram 400 милиони снапови (snaps) се испраќаат секој дена на Snapchat На Instagram, фотографиите на кои се прикажани лица имаат 38% повеќе like-ови од фотографиите на кои нема лица The equivalent of 110 years of live video is watched on Periscope every day. 300 милиони фотографии се поставуваат (uploaded) на Facebook секој ден
 5. 5. Зошто ги споделуваме фотографиите? Да бидеме забележани? (likes and followers) За да ја дознаат твојата намера Споделуваме спомени За подигање на свеста За зголемување на самодовербата?
 6. 6. Размисли која е твојата најнова фотографија
 7. 7. Запрашајте се … 1. Кој го видел постот и кој може да ја види во моментот? 2. Дали секој може да ја разбере фотографијата или истата може погрешно да биде разбрана? 3. Ако фотографијата е намената за некого, зошто не го кажеш тоа „во лице“? 4. Дали би биле среќни доколку вашиот пост стане вирален (viral)? 5. Дали сакате ова да биде дел од вашиот дигитален отпечаток?
 8. 8. За жал, сите фотографии поставени на Интернет не се позитивни или убави, но што можеме да направиме доколку видиме нешто што ќе не вознемири или загржи? Секогаш испраќај извештаи за фотографии кои се несоодветни или навредливи, но секогаш користи ги опциите кои се понудени (report buttons)!
 9. 9. Мораме да бидеме сигурни дека сите фотографии кои ги постираме на интернет се позитивни и добри! Но, како да го направиме тоа? Секогаш барај дозвола од другите за да поставиш фотографија! Заклучи ги твоите поставки за приватност! Размисли добро пред да постираш Размисли– дали мојата фотографија е погршна? Размисли – дали фотографијата може да вознемири некого?
 10. 10. Запомни: Фотографиите се многу моќни. Тие можат да… • Раскажат приказна • Испратат порака • Предизвикаат емоции • Создадат спомени Користете ги мудро!
 11. 11. Дали можеме да го направиме тоа? Не! Во ова време мораме сите заедно да работиме за да го смениме тоа. Затоа …
 12. 12. Be the change: Unite for a better internet

×