Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ο έρωτας στην τέχνη

1,848 views

Published on

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

ο έρωτας στην τέχνη

 1. 1. Εργασία στο μάθημα της λογοτεχνίας . Καραγκούνης Νίκος Μάρκου Λουκάς Μουλόπουλος Κωνσταντίνος Νούτσης Φάνης
 2. 2. Ο έρωτας στην τέχνη και όχι μόνο…
 3. 3. Τι είναι έρωτας ; Ο έρωτας είναι μια μοναδική εμπειρία, που μας παρασύρει, μας μεταμορφώνει, μας συγκινεί, μας επαναπροσδιορίζει, μας αποπροσανατολίζει, μας καθηλώνει. Είναι μια εμπειρία που μας αιχμαλωτίζει. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο έρωτας δεν μπορεί παρά να έχει έναν μόνο άνθρωπο ως αντίκρισμα, ενώ άλλοι ερωτεύονται πολλές φορές. Τι είναι ο έρωτας; Μήπως είναι η ερμηνεία που του δίνει ο κάθε ένας από εμάς; Μήπως είναι συνώνυμο της έλξης, του πάθους, της ανάγκης για αγάπη, ή ακόμα και της αυτοκαταστροφής; Συνειδητά ή ασυνείδητα, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον έρωτα σαν μια αίσθηση που γεννιέται όταν εμφανιστεί το ‘’ τέλειο’’ Έστω και αν το τέλειο απέχει πολύ από την… τελειότητα, η υποκειμενικότητα του έρωτα το καθιστά μοναδικό και ανυπέρβλητο.
 4. 4. Ο έρωτας στην ποίηση…
 5. 5. Οδυσσέας Ελύτης Σ' αγαπώ και στην αγάπη ξέρω Να μπαίνω σαν Πανσέληνος Από παντού, για το μικρό το πόδι σου μες στ' αχανή σεντόνια Να μαδάω γιασεμιά - κι έχω τη δύναμη Αποκοιμισμένη, να φυσώ να σε πηγαίνω Mέσ' από φεγγερά περάσματα και κρυφές της θάλασσας στοές Υπνωτισμένα δέντρα με αράχνες που ασημίζουνε . . .
 6. 6. Βιτσέντζος Κορνάρος ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ Aνάθεμα τον Έρωτα με τα καλά τά κάνει, και πώς κομπώνει και γελά τη φρόνεψιν, και σφάνει! Σ' πόσ' άδικα, σ' πόσ' άπρεπα τον άνθρωπο μπερδαίνει, κι οπού τον έχει για κριτήν, εις ίντα σφάλμα μπαίνει! Πόσοι Aφεντόπουλοι όμορφοι ήσαν εκεί στη μέση, και μόνον ο Pωτόκριτος της Aρετής αρέσει. Kαι δε θωρεί πλιό στα ψηλά, μα χαμηλά ξαμώνει, και με μαγνιά τα μάτια τση, κι αράχνην τα κουκλώνει. Kαι να ξανοίξει δεν μπορεί, εις το καλό να πάγει, μα εις τό τη βλάφτει προθυμά, γιατί η καρδιά τση εσφάγη.
 7. 7. Ο έρωτας στην ζωγραφική… Εικόνα 1 Τζακ Βετριάνο , Ο Μπάτλερ που τραγουδά (1992)  Ο πίνακας του Βετριάνο δείχνει μια γυναίκα με ένα κόκκινο φόρεμα και έναν άνδρα με ένα κοστούμι, χορεύουν στην παραλία. Η γυναίκα δεν φοράει παπούτσια. Δύο από τους μισθωτούς του κρατούν ομπρέλες. Έχει πολύ αέρα αλλά αυτό δεν ενοχλεί το ζευγάρι. Μάλλον ο ζωγράφος ήθελε να δείξει ότι το ζευγάρι είναι τόσο απορροφημένο από τα συναισθήματα που τρέφει ο ένας για τον άλλο ώστε οι ερωτευμένοι να νιώθουν ότι είναι μόνο οι δύο τους. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει σημασία αν αγαπάτε. Δεν έχει σημασία πού είναι, πως είναι . Σημασία έχει το ζευγάρι είναι ευτυχισμένο. Αυτό που έχει σημασία είναι η αγάπη τους και η ευτυχία τους. 
 8. 8. Εικόνα 2 Sandro Botticelli, Nacsita di Venere (1486) Στον πίνακα του Μποτιτσέλι βλέπουμε τη θέα Αφροδίτη η οποία συμβολίζει τον έρωτα να γεννιέται μέσα από ένα κοχύλι. Η Αφροδίτη απεικονίζεται γυμνή με τα μαλλιά της να πέφτουν στους ώμους της και να κρατάει με το ένα της χέρι κάποια απ' τα μαλλιά της για να καλύψει τα απόκρυφα της. Με το άλλο της χέρι καλύπτει το μισό της στήθος. Απ' την αριστερή μεριά του πίνακα πέφτουν ροζ άνθη προς το μέρος της Αφροδίτης. Αυτού του είδους το γυμνό είναι καθαρά αισθησιακό και ερωτικό. Ο Έρωτας συμβολίζεται ιδανικός στο πρόσωπο της Θεάς.  
 9. 9. …στην λογοτεχνία Ο Ερωτόκριτος... Κεντρικό θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, και γύρω από αυτό περιστρέφονται και άλλα θέματα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο. Ο βασιλιάς της Αθήνας Ηράκλης και η σύζυγός του αποκτούν μετά από πολλά χρόνια γάμου μια κόρη, την Αρετούσα. Τη βασιλοπούλα ερωτεύεται ο γιος του πιστού συμβούλου του βασιλιά, Ερωτόκριτος. Επειδή δεν μπορεί να φανερώσει τον έρωτά του, πηγαίνει κάτω από το παράθυρό της τα βράδια και της τραγουδά. Η κοπέλα σταδιακά ερωτεύεται τον άγνωστο τραγουδιστή. Ο Ηράκλης, όταν μαθαίνει για τον τραγουδιστή, του στήνει ενέδρα για να τον συλλάβει, ο Ερωτόκριτος όμως μαζί με τον αγαπημένο του φίλο σκοτώνει τους στρατιώτες του βασιλιά. Ο Ερωτόκριτος, καταλαβαίνοντας ότι ο έρωτάς του δεν μπορεί να έχει αίσια έκβαση, ταξιδεύει στη Χαλκίδα για να ξεχάσει. Στο διάστημα αυτό ο πατέρας του αρρωσταίνει και όταν η Αρετούσα τον επισκέπτεται, βρίσκει στο δωμάτιο του Ερωτόκριτου μια ζωγραφιά που την απεικονίζει και τους στίχους που της τραγουδούσε. Όταν εκείνος επιστρέφει, ανακαλύπτει την απουσία της ζωγραφιάς και των τραγουδιών και μαθαίνει ότι μόνο η Αρετούσα τους είχε επισκεφτεί. Επειδή καταλαβαίνει ότι αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του και ότι μπορεί να κινδυνεύει, μένει στο σπίτι προσποιούμενος ασθένεια και η Αρετούσα του στέλνει για περαστικά ένα καλάθι με μήλα, ως ένδειξη ότι ανταποκρίνεται στα συναισθήματά του. Ο βασιλιάς οργανώνει κονταροχτύπημα για να διασκεδάσει την κόρη του. Παίρνουν μέρος πολλά αρχοντόπουλα από όλον τον γνωστό κόσμο και ο Ερωτόκριτος είναι ο νικητής.Το ζευγάρι αρχίζει να συναντιέται κρυφά στο παράθυρο της Αρετούσας. Η κοπέλα παρακινεί τον Ερωτόκριτο να τη ζητήσει από τον πατέρα της. Όπως είναι φυσικό, ο βασιλιάς εξοργίζεται με το «θράσος» του νέου και τον εξορίζει. Ταυτόχρονα φτάνουν προξενιά για την Αρετούσα από το βασιλιά του Βυζαντίου. Η κοπέλα αμέσως αρραβωνιάζεται κρυφά με τον Ερωτόκριτο, πριν αυτός εγκαταλείψει την πόλη. Η Αρετούσα αρνείται να δεχθεί το προξενιό και ο βασιλιάς τη φυλακίζει μαζί με την πιστή παραμάνα της. Έπειτα από τρία χρόνια, όταν οι Βλάχοι πολιορκούν την Αθήνα, εμφανίζεται ο Ερωτόκριτος μεταμφιεσμένος από μαγεία. Σε μια μάχη σώζει τη ζωή του βασιλιά και τραυματίζεται. Ο βασιλιάς για να ευχαριστήσει τον τραυματισμένο ξένο του προσφέρει σύζυγο την κόρη του. Η Αρετούσα αρνείται και αυτόν τον γάμο και στη συζήτηση με τον μεταμφιεσμένο Ερωτόκριτο επιμένει στην άρνησή της. Ο Ερωτόκριτος την υποβάλλει σε δοκιμασίες για να επιβεβαιώσει την πίστη της και τελικά της αποκαλύπτεται αφού λύνει τα μαγικά που τον είχαν μεταμορφώσει. Ο βασιλιάς αποδέχεται το γάμο και συμφιλιώνεται με τον Ερωτόκριτο και τον πατέρα του και ο Ερωτόκριτος ανεβαίνει στο θρόνο της Αθήνας.
 10. 10. ….στον κινηματογράφο «Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις»..   Ο έρωτας είναι ακαταμάχητος και μπορεί να σε πετύχει με το βέλος του εκεί που δεν το περιμένεις! Πόσοι όμως έρωτες έχουν περάσει από την κινηματογραφική οθόνη ; Όχι απλά να τις θυμόμαστε, αλλά μας έχουν στιγματίσει… Αξιοζήλευτοι έρωτες που αν δεν τους ζούμε θέλουμε όσο τίποτα στον κόσμο να τους ζήσουμε.
 11. 11. Moulin Rouge Ένας ποιητής ερωτεύεται κεραυνοβόλα μια ιερόδουλη και εκείνη ανταποδίδει ...Η Nicole Kidman παθαίνει φυματίωση , αλλά ο έρωτας τους θα περάσει όλα τα εμπόδια.. Εκτός από ένα... Η στιγμή που θα την κρατήσει νεκρή στην αγκαλιά του είναι ό,τι πιο συγκλονιστικό και ανατριχιαστικό υπάρχει…
 12. 12. Τιτανικός «Jack..Jack a boat» αλλά είναι αργά... Ο Jack σώζει την Rose ,αλλά εκείνη δεν μπορεί να κάνει τίποτα στη μέση του πουθενά μες στα κρύα νερά και τον χάνει μια για πάντα...
 13. 13. Ρωμαίος και Ιουλιέτα Ένας έρωτας που πέρασε από σαράντα κύματα για να στεριώσει και τελικά στέριωσε σε ... μια άλλη ζωή !
 14. 14. Casablanca Στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εξωτική Καζαμπλάνκα αποτελεί για πολλούς μια διέξοδο από τα δεινά της Ευρώπης και ένα εισιτήριο προς την ελεύθερη Αμερική.. O Ric θα συναντήσει μετά από καιρό τον έρωτα της ζωής του και θα θυσιάσει ό,τι έχει και δεν έχει για την Lisa .
 15. 15. Ο έρωτας και στην μουσική…
 16. 16. Νίκος Παπάζογλου - Στιγμές Είναι κάτι στιγμές,  τρυφερές και λεπτές,  σαν κλωστές τυλιγμένες σ’ αδράχτι,  σε γυρνούν απαλά,  σε μεθούν σιωπηρά,  σε γεμίζουν με πείσμα και άχτι. Για όλα αυτά που ζητάς,  για πολλά που πονάς,  για το τίποτε μιας ευτυχίας και γυρνάς σαν τρελός,  του καθρέφτη εαυτός,  θύμα θύτης κακής συγκυρίας. Πλημμυρίζουν το χθες μαγεμένες σκιές,  που ξοπίσω μου γράφουν τροχιά,  με κρατούνε θαρρώ σαν αλήθειες παλιές σε λαβύρινθο δέσμιο βαθιά. Είναι κάτι στιγμές,  σα μικρές πινελιές ζωγραφιάς που δεν έχει τελειώσει,  λείπουν λίγα ακριβά των χρωμάτων νερά,  για να δώσουν του τόπου τη γνώση. Για τους κήπους της γης,  για το ροζ της αυγής,  για το κύμα που απόμεινε μόνο να χαϊδεύει με αφρούς τους πικρούς μας καημούς και να διώχνει της πίκρας τον πόνο.
 17. 17. Καθρέφτες - Τσαλιγοπούλου Ελένη Σαν ο έρωτας μαθαίνει την καλή του που έχουν κλεισμένη στέλνει μήνυμα κρυφά με τ’ ανέμου τα φτερά να της πει να περιμένει γιατί η θάλασσα τον δέρνει μέχρι στη στεριά να βγει και να πάει να τη βρει. Κι από τότε μαζί έρωτας μουσική ζούνε μέσα στην ψυχή και μας κάνουν τραγούδια της καρδιάς αγγελούδια κι η αγάπη τους να ζει.
 18. 18. Σας ευχαριστούμε πολύ !!!

×