Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
КРВ
Крв је течност неопходна за живот. Она
тече кроз артерије, капиларе и вене
нашег тела, a састоји се од течног дела
који се...
Крв чини око 55% течне крвне плазме и око 45% чврстих
крвних ћелија које се налазе у плазми.
Крвна плазма је безбојна, одн...
Крвне ћелије су црвена крвна зрнца
(еритроцити), бела крвна зрнца (леукоцити) и
крвне плочице (тромбоцити). Црвена крвна
з...
Еритроцити (црвена крвна зрнца)
обављају преношење кисеоника и
угљен-диоксида.
Еритроцити су веома гипки – са лакоћом
се п...
Леукоцити (бела крвна зрнца) се према изгледу једра и цитоплазме
сврставају у две основне групе:
гранулоците, који имају с...
Тромбоцити (крвне плочице) су ситна зрнца
плочастог облика која не садрже једро и живе
веома кратко. Имају веома важну уло...
Улоге крви су:
транспорт O2 и CO2,
транспорт хранљивих материја,
транспорт распадних продуката метаболизма,
транспорт хорм...
ХВАЛА НА
ПАЖЊИ
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

крв

347 views

Published on

 • I have done a couple of papers through ⇒⇒⇒WRITE-MY-PAPER.net ⇐⇐⇐ they have always been great! They are always in touch with you to let you know the status of paper and always meet the deadline!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

крв

 1. 1. КРВ
 2. 2. Крв је течност неопходна за живот. Она тече кроз артерије, капиларе и вене нашег тела, a састоји се од течног дела који се зове плазма и крвних зрнаца која плове у плазми. У телу одрасле особе има око 6,5 литара крви.
 3. 3. Крв чини око 55% течне крвне плазме и око 45% чврстих крвних ћелија које се налазе у плазми. Крвна плазма је безбојна, односно жућкаста течност: водени раствор органских и неорганских материја. Састоји се од воде, натријум-хлорида, осталих соли, мале количине шећера, неких масних материја, хормона, кисеоника и угљен-диоксида. У крвној плазми се налазе крвне беланчевине: албумини, глобулини и фибриноген.
 4. 4. Крвне ћелије су црвена крвна зрнца (еритроцити), бела крвна зрнца (леукоцити) и крвне плочице (тромбоцити). Црвена крвна зрнца дају крви црвену боју, састављена су од беланчевина и холестерина, а садрже и хемоглобин. Бела крвна зрнца су постојане ћелије које се размножавају деобом. Крвне плочице су најмања крвна зрнца; они су у уској вези са згрушавањем крви.
 5. 5. Еритроцити (црвена крвна зрнца) обављају преношење кисеоника и угљен-диоксида. Еритроцити су веома гипки – са лакоћом се прилагођавају неправилном облику капилара као и променама њиховог пречника Еритроцити живе око 120 дана
 6. 6. Леукоцити (бела крвна зрнца) се према изгледу једра и цитоплазме сврставају у две основне групе: гранулоците, који имају сегментирано једро и грануле у цитоплазми и агранулоците, чије је једро целовито, округло и у цитоплазми нема зрнаца гранула. У гранулоците спадају три типа ћелија: неутрофилни, еозинофилни и базофилни леукоцити. Агранулоцити су: лимфоцити и моноцити.
 7. 7. Тромбоцити (крвне плочице) су ситна зрнца плочастог облика која не садрже једро и живе веома кратко. Имају веома важну улогу у коагулацији (згрушавању крви приликом повреде крвног суда, чиме се спречава отицање крви).
 8. 8. Улоге крви су: транспорт O2 и CO2, транспорт хранљивих материја, транспорт распадних продуката метаболизма, транспорт хормона (информација), терморегулација, одбрана (имунитет, фагоцитоза) хемостаза одржавање ацидо-базне равнотеже.
 9. 9. ХВАЛА НА ПАЖЊИ

×