Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Obeziteti

40,462 views

Published on

Project

Published in: Education
 • This program and community of women has been the single most influential piece of my recovery after 11 years of bulimia. I recommend it to anyone who wants to learn to love themselves and claim a life of joy and freedom. ■■■ http://t.cn/A6Pq6ilz
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/39sFWPG ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Dating direct: ❤❤❤ http://bit.ly/39sFWPG ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Obeziteti

 1. 1. Tema: Obeziteti
 2. 2. Kryetar i Grupit: Ina Serani •Anëtarët: o Hamza Allaraj o Imelda Lila o Iris Zebeli o Iris Elezi o Kejdi Asllani o Kevin Halil
 3. 3. oNënçështjet o Cfare nenkupton obeziteti si koncept? o Nga vjen obeziteti? o Cilet jane faktoret qe ndikojne ? o Cilat jane shkaqet qe sjellin obezitetin? o A mund te kete sherim obeziteti? o Si llogaritet obeziteti? o Si ta ruani trupin tuaj? o Cfare prek obeziteti? o Keshilla per te shmangur obezitetin!
 4. 4. Objektivat oTe informohemi rreth Obezitetit o Te njohim se si llogaritet obeziteti. o Te njohim shkakun,se perse shkaktohet ai o Te njohim se cilet jane personat obeze o Te njohim se ku eshte me shume i perhapur o Te njohim dhe te percaktojme rendesine e levizjes o Te dime se si mund te parandalohet obeziteti
 5. 5. Cfare nenkupton obeziteti si koncept? •Obeziteti është një çrregullim heterogjen dhe konsiderohet si një situatë jonormale ,ku ka depozitim të tepërt të yndyrës në trup.
 6. 6. oNga vjen obeziteti? Etiologjia e obezitetit është shumë faktorësh por shkaku kryesor qëndron ngrënia e tepërt. Faktorët që lidhen më së shumti me obezitetin mund të përmenden: o Stresi,lodhja,trishtimi o Ilaçet o Çrregullimet hormonale o Ndërprerja e pijes së duhanit o Mbajtja e kileve të tepërta të shtatëzanisë o Trashëgimia
 7. 7. Cilet jane faktoret qe ndikojne ? • Faktorët e rrezikshëm që kontribuojnë në mbipeshë Vlefshmëria e ushqimeve me yndyra të tepërta Nivelet e larta të yndyrave ditore Mënyrat e të ushqyerit që provokojnë obezitetin Faktorët biologjikë Faktorët gjenetikë Shkalla e ulët metabolike Numri i lartë i qelizave yndyrore
 8. 8. o Cilat jane shkaqet qe sjellin obezitetin? oShkaqet mund te jene nje disfunksionim i hipotalamusit e nje difekti gjenetik. Hipotalamusi-nje pjese e trurit qe kontrollon ndjesine e urise dhe te etjes merr nga leptina,nje hormon,sinjalin e te pangupurit. Tek obezet mund te ndodhe qe leptina eshte e pamjaftueshem ose mund te jete edhe ne sasi shume te medha,por qe hipotalamusi nuk eshte e afte te perceptoje ndjesine e te ngopurit.
 9. 9. Amund te kete sherim obeziteti? Po… oMe dieta ciklike e te personalizuara, oMe ilaçe qe zevendesojne leptinen e qe modifikojne mekanizmin e thithjes se yndyrave, oIlaçe qe zvogelojne ndjesine e urise oDuke praktikuar sa me shume ushtrime fizike oDuke reduktuar perdorimin e ashensorit apo makines
 10. 10. Si llogaritet obeziteti? o BMI=Peshe/Gjatesia (kg/m) o Nje person klasifikohet mbipeshe kur: BMI eshte midis 25 – 30 ndersa si obez nese eshte ≥ 30. 1. Per shembull nje person qe eshte 97kg dhe gjatesi 1,76, ka BMI 31,3… eshte obez !
 11. 11. Individëd obezë o Individët obezë janë shumë të ndjeshëm ndaj sinjaleve të jashtëm (pamja, era dhe shija e ushqimit). o Njerëzit me mbipeshë duhet të shmangin situata në të cilat veprojnë sinjale ushqimore tunduese. o Që të bëhen më të ndërgjegjshëm për stimuluesit e jashtëm, njerëzit obezë mund të mbajnë ditar për ushqimin: një listë të asaj që hanë, kohën kur hanë, si ndjehen kur hanë dhe në ç’rrethana hanë. o Krahas faktorëve psikologjik dhe ambiental, shfaqja e obezitetit ka të bëjë edhe me rolin që luan organi i pankreasit. o Çrregullimet e punës së pankreasit shkaktojnë ndryshime në nivelin e insulinës.
 12. 12. Si të ruani trupin tuaj? Veprimtari e përditshme fizike,( minimum 30 minuta ecje në ditë) ; • Minimizim  i  konsumit të yndyrnave shtazore në raport me ato me origjinë bimore;   • Kufizimin e produkteve ushqimore me përmbajte të lartë  të yndyrnave , kripërave dhesheqernave të lira; • Mbajtjen e peshës trupore në shifra  optimale, evitimin e shtimit në peshë; • Mospirjen ose ndërprerjen e duhanit.
 13. 13. Obeziteti shkaktar sëmundjesh o E keqja e obezitetit nuk është vetëm estetike. o Ai krijon sëmundje dhe vret. o Madje është një nga shkaktarët kryesorë për lindjen dhe rëndimin e sëmundjeve të një liste të gjatë sëmundjesh kronike. o Obeziteti dhe shfaqja e sëmundjeve të tjera të zemrës, hipertensioni, kanceri, diabeti, niveli i lartë kolestrolit, u bënë shkak për vdekjen e shumë të sëmurëve. o Mbipesha është bërë faktor ndikues për rreth o 600 milion njerëz me hipertoni arteriale, o 177 milion të sëmurë me diabet, o 20 milion të prekur nga kanceri dhe 20 milion me sëmundje të zemrës e të arterieve të trurit.
 14. 14. Cfare prek Obeziteti? o Obeziteti eshte nje situate shume renduese per shendetin dhe eshte e lidhur me shume semundje : o Zemra ( infrakt ne zemer ) o Sistemi i eneve te gjakut ( tensioni i gjakut, athirosklirosis ) o Sistemi I frymemarrjes ( syndrome kufizues, apnea ne gjume ) o Sistemi hepato-temth ( gure ne melci, dhjamth ne melci ) o Hormone dhe funksionet metabolike ( diabet, kolisterol etj ) o Funksioni i veshkave o Nyejt dhe muskujt o Lekure o Rrezik kirurgjikale o Crregullime riprodhuese dhe funksione seksuale o Crregullime psikollogike dhe sjellje shoqerore
 15. 15. Këshilla o Ndiqni nje diete me te gjitha grupet e ushqimeve e bazuar me rekomandimet e dietes mesdhetare. o Perjashtoni ushqime qe kane shume yndyra dhe sheqer. o Zgjidhni dhe perdorni produkte me pak sheqer o Pakesoni sheqerin e thjeshte, sheqerin ne embelsirat, pijet me gaze, lengjet nektar. o Zgjidhni dhe perdorni qumesht dhe kos me pak yndyre 1,5 – 2 % o Mos perdorni produkte me shume kripe per shembull : snack, arra dhe bajame me kripe , sallamra dhe djathe te kriposura. o Shume kripe lidhet me tensionin e larte, me semundje zemre
 16. 16. Obeziteti apo Dhjamosja që po Vret! o Gjate dhjetëvjeçarëve të fundit mbishëndoshja është shpeshtuar së tepërmi thuajse  kudo në botë. o Më shumë se 1 miliard njërës në botë janë sot me mbipeshë trupore, nga të cilët 300 milion të dhjamosur rëndë. o Në Evropë nga viti 1980 e këtej numri i njerëzve obez është rritur 3 herë. o Alarmi është se ai po rritet edhe tek fëmijët. o Nga viti 1970 numri i të rinjve dhe fëmijëve obezë ose me peshë të tepërt trupore në Evropë është rritur 10 herë. o Obeziteti përbën tashmë  epideminë më të re që po pushton heshturazi pandalshmerisht planetin. Prandaj e quajnë ndryshe “GLOBEZITET”. o Prej padijes, nënvlerësimit, naivitetit shëndetësor dhe pasivitetit shoqëror po shtohen me ritme te frikshme bashkë me të, problemet shëndetësore dhe shoqërore  që ai krijon.
 17. 17. Një shëndet i mirë,fillon nga një ushqim i mirë!!

×