Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

L’edat antiga ibers

2,498 views

Published on

Escoloa El Colomer

Published in: Law
 • Be the first to comment

L’edat antiga ibers

 1. 1. Guillem Alcaraz Arias Martí Vila Vidal
 2. 2.  Feu silenci si us plau
 3. 3.  Feu silenci si us plau  Si no serà difícil fer l'explicació
 4. 4.  Els animals més destacats que menjaven són: els cavalls, els gossos (com a l’antiga Xina), els xais, els porcs, els bous(o vaques), els pollastres, les ovelles... podem dir-ne molts però el que més abundava era el conill.  Els ibers ja conreaven cereals com l’ordi, el blat, l’espelta, la civada... També coneixien algunes llegums com les llenties, els cigrons, les faves... i moltes plantes com el dent de lleó, l'espàrrec salvatge i la pastanaga també salvatge; i condiments com l'all i les herbes aromàtiques (romaní, farigola, etc.).
 5. 5.  Vivien de l'agricultura, de la ramaderia i de la pesca. Conreaven ordi, blat, mill i plantes per fer teixits, com lli i espart. Van escampar l'ús de l'arada i van adoptar el conreu de la vinya i l'olivera. Van aprendre a conservar el peix.
 6. 6.  Els habitatges es construïen amb parets de fang aixecades sobre unes primeres filades de pedra, sense fonament. La coberta era de branques i fang.  En els poblats existien places i eren d'ús comú, així com edificis públics com temples. Hi havia també forns per al pà o la ceràmica, cisternes d'aigua o les basses per a les escombraries. Això suggeria una organització estructurada.
 7. 7. Els textos en llengua ibèrica es poden llegir gairebé sense dificultats, però en la seva major part són incomprensibles. La llengua ibèrica és una llengua sense parents propers per a ser útils en la traducció de textos. Sembla que es va inventar a la zona de la Baixa Andalusia, a Tartessos, ja en el segle VI dC, des d'on es va anar estenent per tota l'àrea cultural ibèrica, és a dir, per tota la franja mediterrània de la península i fins al sud de França
 8. 8. Rèplica de vestit de Guerrer iber
 9. 9. Cultivaven blat i tenien ramats d’ovelles i cabres. N’obtenien llet, carn i llana. Les dones amb la llana filaven i teixien.
 10. 10.  Un tipus de caça era la pesca:  La pesca consistia en caçar un peix amb un arc sobre una barca de fusta en un riu.  Caçaven animals terrestres amb eines com espases i ganivets.
 11. 11.  Les millors manifestacions de l'art iber són escultures realitzades en pedra i bronze. Algunes estaven fetes amb fusta i cerámica.  Entre les escultures realitzades en pedra, classificables segons la seva finalitat funerària o religiosa, es troba la Dama de Baza i la Dama d’Elx(Museu Arqueològic Nacional de Madrid), que presenta una rica decoració. Més primitiva que les anteriors, i amb finalitat religiosa. Dama d'Elx
 12. 12. Coneixien el ferro i van fer servir el torn (és un platet que serveix per fer recipients de ceràmica). Eren hàbils fabricants d'objectes com joies (plata i or) i d'armes. Materials:  Or  Plata  Bronze  ferro
 13. 13. Creien en la vida d’ultratomba. Enterraments: Cremaven els morts i enterraven les cendres en una urna. Al costat, hi solien posar estris que havien estat propietat del mort.
 14. 14.  Vivien al llarg de la costa mediterrània i van rebre el nom d’ibers tots els pobles que vivien a l’entorn riu Ebre (Iberus).
 15. 15.  https://ca.wikipedia.org/wiki/Ibers#Poblats_i_ja ciments  http://www.xtec.cat/monografics/socials/ibers/l lengua.htm  http://blocs.xtec.cat/montse5e/files/2013/01/Le dat-antiga-els-ibers-la-civilització-grega-i-la- conquesta-romana.pdf  http://annaricart.wixsite.com/ibers/els-estris- per-menjar  http://www.ibers.cat/  http://www.xtec.cat/crp-segria/13- recsegria/treballcomarca/fitxers/did_historia.pdf  http://blocs.xtec.cat/mar97/files/2008/02/full- destudi.pdf

×