Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

El modernisme i_el_noucentisme (1)

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

El modernisme i_el_noucentisme (1)

 1. 1. EL TOMBANT DEL SEGLE SANTIAGO RUSIÑOL JOAN PUIG I FERRETER RAIMON CASELLAS VICTOR CATALÀ JOSEP POUS I PAGÈS JOAN MARAGALL MIQUEL COSTA I LLOBERA PRUDENCI BERTRANA
 2. 2. EL TOMBANT DEL SEGLE JOSEP CARNER GUERAU DE LIOST MARIA ANTÒNIA SALVÀ EUGENI D’ORS CARLES RIBA
 3. 3. CONTEXT HISTÒRIC • ÀMBIT SOCIOECONÒMIC Al llarg del segle XIX, la industrialització i el progrés provoquen a Europa canvis importants en la manera de viure tradicional: el paisatge es transforma, els nuclis urbans creixen, es produeixen les primeres migracions del camp a la ciutat… La burgesia, que ostenta el poder econòmic, crea un nou estil de vida basat en els diners; d’altra banda, defensa una moralitat conservadora.
 4. 4. CONTEXT HISTÒRIC • ÀMBIT POLÍTIC A Espanya, després del breu període que durà la Primera República (1873-1874), es produeix la restauració de la monarquia borbònica. Si bé és una època d’estabilitat política, la burgesia catalana s’allunya del govern central i impulsa la creació d’òrgans propis de govern.
 5. 5. CONTEXT HISTÒRIC • ÀMBIT LINGÜÍSTIC A Catalunya, s’inicia el procés de sistematització de la llengua catalana de la mà de Pompeu Fabra.
 6. 6. CONTEXT HISTÒRIC • ÀMBIT CULTURAL Els artistes rebutgen la deshumanització de la societat que comporta la industrialització i es rebel·len contra els valors burgesos, que entenen l’art com a mercaderia. Es produeix una ruptura entre l’artista i la societat. D’altra banda, arreu d’Europa apareixen diversos moviments estètics que tenen en comú el desig de modernitzar la cultura i d’incorporar l’art a la vida quotidiana. Aquest corrent cultural, que a Catalunya anomenem Modernisme, a França pren el nom d’Art Nouveau, a Anglaterra es diu Modern Style i a Alemanya, Jugendstil.
 7. 7. CONTEXT LITERARI • A Catalunya, se succeeixen dos moviments culturals que produeixen importants manifestacions literàries. Tenen en comú la voluntat de modernitzar la cultura catalana, encara que des de plantejaments diversos.
 8. 8. CONTEXT LITERARI • MODERNISME (1893-1911) La renovació estètica del Modernisme va afectar totes les arts, sobretot l’arquitectura i les arts plàstiques, i a Catalunya va manifestar-se especialment en la literatura i el pensament. Els escriptors modernistes volen superar els postulats de la Renaixença i europeïtzar la literatura catalana, sense perdre els seus signes d’identitat. Reben la influència de diversos corrents literaris europeus.
 9. 9. CONTEXT LITERARI • NOUCENTISME (1906-1923) El Noucentisme també busca obrir Catalunya al progrés i la modernitat, però a través d’un ambiciós programa polític i cultural que requereix la col·laboració dels artistes, els intel·lectuals i les institucions. Els escriptors noucentistes rebutgen l’individualisme i l’espontaneïtat dels modernistes, i defensen el retorn a l’harmonia dels clàssics.

×