Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Elektronsko poslovanje mPayment

1,777 views

Published on

Elektroničko poslovanje ili E-business (engl.) sustav je izvršavanja svih elemenata poslovnih aktivnosti ekonomskog procesa elektroničkim putem, odnosno stvaranje dodatnih vrijednosti koristeći se ICT tehnologijama

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Elektronsko poslovanje mPayment

 1. 1. + Elektronsko poslovanje ePoslovanje – mPayment Krunoslav Ris BetaWare d.o.o. | FlyStartup
 2. 2. + Elektronsko poslovanje - kazalo  ePoslovanje – što je to?  Konceptu mobilnog poslovanja  Mobilna poslovna komunikacija  Mobilna trgovina  Mobilna plaćanja (Mobile payments, M-payments)  Podijela mobilnog plaćanja  Glavne prednosti mobilnog bankarstva:  Zaključak
 3. 3. + ePoslovanje – što je to?  Elektroničko poslovanje ili E-business (engl.) sustav je izvršavanja svih elemenata poslovnih aktivnosti ekonomskog procesa elektroničkim putem, odnosno stvaranje dodatnih vrijednosti koristeći se ICT tehnologijama  Internet omogućuje veću tržišnu konkurentnost tako što povećava dostupnost informacija i mogućnost kupovine te tako stvara jednake tržišne mogućnosti i za manja poduzeća; čini sve segmente poslovne aktivnosti.  IBM-ova definicija e-poslovanja 1997. bila je „preobrazba ključnih poslovnih procesa korištenjem internetskih tehnologija“. To znači da e-poslovanje nije samo način da se proširi dohvat poduzeća na drugo područje tržišta i na nove prodajne kanale, nego je to i korak ka integraciji svih poslovnih procesa poduzeća. Drugim riječima, iako poduzeće može početi koristiti nekoliko alata za e-poslovanje kako bi poboljšalo neka područja poslovanja, u konačnici e-poslovanje omogućuje preobrazbu poduzeća u potpuno integriranu jedinicu
 4. 4. + ePoslovanje – što je to? E-poslovanje isto tako uključuje cijeli lanac poslovnih procesa:  e-nabavu i upravljanje opskrbnim lancem,  obradu narudžbi, upravljanje korisničkom podrškom, s  uradnju s poslovnim partnerima,  upravljanje poslovnim procesima
 5. 5. + Koncept mobilnog poslovanja  U suvremenim tendencijama modernog poslovanja, naročito u poslovanju između poduzeća sve izraženija je prisutnost Interneta kao kanala za elektroničko poslovanje, jer osigurava najniže troškove poslovanja uz najefikasnije obavljanje poslovnih operacija  U zadnje vrijeme u prvi plan dolazi i jedan uređaj iz domene elektroničkih tehnologija, koji nudi mnogo više prednosti za razvoj elektroničkog poslovanja, posebno na poslovnoj relaciji poduzeće- potrošač. Riječ je o mobilnom telefonu, uređaju dostupnom velikom broju potrošača, lokacijski nesputanom širem etržištu, sa značajnim stupnjem zaštite i nezahtjevnim po pitanju naročitih investicija,kada je u ulozi poslovnog kanala u funkciji preuzeća (potrošača).
 6. 6. + Koncept mobilnog poslovanja  Razvitkom nove, treće generacije mobilnih telefona omogućena je bolja propusnost raspoloživih podataka i novi spektar usluga koje su raslojene na tri smjera, to su:  Usluge mreže (network services), koje obuhvaćaju usluge telefonije kroz održavanje mreže;  Dodatne usluge vezano za mrežu, kao što su SMS poruke, glasovna pošta i sl..  Usluge vezane za sudjelovanje treće strane, npr.. proces vršenja mobilnih financija uz sudjelovanje poduzeća i banaka.
 7. 7. + Područija mobilnog poslovanja  Tri su osnove podijele mobilnog poslovanja 1. Mobilna poslovna komunikacija 2. Mobilna trgovina 3. Mobilna plaćanja  Prva kategorija pokriva odos poduzeće-komitenti i komunikaciju između zaposlenihunutar samog poduzeća, dok druge dvije kategorije reprezentiraju odnose tipične izmeđupoduzeća i potrošača, busines- to-consumer-B2C.
 8. 8. + Mobilna poslovna komunikacija Ovo je najstarija kategorija mobilnog poslovanja, koja datira iz vremena nastanka ovog vida telekomunikacija. Samim tim je i najzastupljenija i obuhvaća:  Mobilnu poslovnu telefoniju;  Tekstualne poruke, tzv. SMS (Short Message Service-servis kratkih poruka) i  Internet komunikaciju (uključujući i korištenje e-pošte).  Zaposleni koji se trenutno ne nalaze u poduzeću, komuniciraju sa sjedištem firme putem mobilne mreže, intraneta te ne moraju biti fiksirani za ured, ako im posao to iziskuje. Ukoliko dodamo i smanjenje ukupnih troškova uslijed nezakupljivanja poslovnog prostora, prednost mobilne telefonije za terenske radnike i trgovačke putnike biva još izraženija.  SMS poruke izrazito se koriste u komunikaciji proizvođač-potrošač, kojom prilikom korisnik vrši provjeru asortimana proizvoda, kontaktira prodavače i ostvaruje postprodajne kontakte. (marketing)  Sa poduzećem mogu komunicirati i pri tom koristiti mobitel i druge osobe zainteresirana za određena pitanja, npr.. dioničari, potom značajni klijenti, tj. Njihovi predstavnici itd..  Važno je napomenuti da je značajna karakteristika u tehnološkim integracijama, što je moguće pretvaranje SMS u e-mail poruke, a to povlači brže sklapanje ugovora od interesa za biznis poduzećima koje koriste ovaj koncept.
 9. 9. + Mobilna trgovina  Obavljanje trgovinskih transakcija uz primjenu mobilnog telefona kao elektroničke tehnologije i kanala za poslovanje. Kao pioniri u ovom poslu javili su se mobilni operateri koji su na ovaj način nastojali da isporuče fakturu i time ostvare naplatu za svoje usluge.  Najviše u oblasti maloprodaje, što će reći u modelu Bussiness-to-customer. Glavni razlog za to je što danas nije značajan problem posjedovati mobilni aparat, tj.. njegova prijemčivost.  Sve više klijenata izražava želju za trgovinom putem mobitela, jer imaju svijest o tome da je manja mogućnost zlouporabe privatnih podataka koji se distribuiraju putem mobilne mreže. Ono što obeshrabruje je to što je ovo relativno nova pojava i tretira se kao eksperiment više nego redovan trgovinski kanal. Također, potrošače odbija i mali zaslon mobilnog aparata (nepreglednost), zatim teškoće koje se javljaju pri ukucavanjupodataka (mali gumbi) i loš protok podataka.  U budućnosti računala za na dlan dobiće prednost pri mobilnoj trgovini u odnosu na mobilne telefone.  Predmet trgovine putem mobilne mreže, za sada su: razne vrste ulaznica, proizvodi multimedija i akcije.  Od usluga, izdvajaju se: turističke usluge, osiguranja i davanje raznih informacija. Posebno, ističe se realizacija nagradnih kupona, sklapanje ugovora u pokretu i bankarske usluge.  Aktivnost plaćanja za kupljenu robu je tijek koji se ne može odvojiti od trgovine, mada neki financijski transferi mogu biti potpuno autonomni.
 10. 10. + Mobilna plaćanja (M-payments)  Uključuju sva elektronička plaćanja koja se odvijaju uz pomoć mobitela. Ona spadaju u skupinu elektronskih plaćanja budući da se plaćanja vrše elektroničkom tehnologijom, odnosno u podgrupu bežičnog plaćanja, gdje spadaju još i prijenosni kompjuteri.  Akteri u mobilnim plaćanjima su mobilni operateri, banke i druge financijske institucije, trgovci i potrošači. Operateri pružaju tehnološku logistiku, jer organiziraju i nadziru rad mreže i pružaju podlogu za razvoj dodatnih usluga.  Plaćanja preko mobilne mreže banke organiziraju u okviru svog redovnog bankarskog poslovanja, otvaranjem i vođenjem računa klijenata. Trgovci moraju imati ugovor sa bankom o omogućavanju bežičnih plaćanja da bi se omogućila plaćanja koja zadužuju račun potrošača u momentu kupovine. Ovo je naročito važno pri plaćanju na POS terminalima uz uporabu mobitela.
 11. 11. + Mobilna plaćanja (M-payments)  Tehnološki, mobilna plaćanja se mogu organizirati uz primjenu različitih sustava i standarda.  U početku, mobilna plaćanja su se obavljala razmenjivanjem kratkih tekstualnih poruka (SMS) između potrošača i banke  Razvojem bežičnih aplikativnog protokola-WAP (Wirelless Aplication Protocol), standarda koji omogućuje brz i lak pristup Internet orjentiranim sadržajima i servisima,  Većina GSM provajdera dozvoljava samo korisnicima svoje mreže pristup svom WAPgateway-u. Razlozi za to su prvenstveno ekonomske prirode.
 12. 12. + Podijela mobilnog plaćanja  plaćanje u užem smislu - gdje se prilikom plaćanja koristi samo mobilni telefon  mobilno plaćanje u širem smislu gdje se telefon koristi sa još nekim tehničkim pomagalom, na primjer plaćanja mobilnim telefonom na POS terminalita Primjer gdje se prilikom plaćanja koristi samo mobilni telefon je M- parking, koji su prije nekoliko godina osmislili hrvatski stručnjaci, nakon čijeg uvođenja je smišljena i ZET-ova M-Prijevoz usluga koja omogućava korisnicima javnoga gradskog prijevoza kupnju i plaćanje pojedinačne karte javnoga gradskog prijevoza preko SMS poruka.
 13. 13. + Plaćanje u užem smislu  Ova usluga odnosi se na mobilne operatere VIPnet-a, T-Mobile-a i TELE2. Za razvoj je korišten software Zagreb parkinga, tvrtke unutar Zagrebačkog holdinga, što je pojeftinilo uvođenje prodaje karata putem SMS-a. ZET je to koštalo oko 150.000 kuna. Ista stvar koštala bi milijun i 700 tisuća kuna da su ga morali sami uvoditi.
 14. 14. + Plaćanje u užem smislu Slika „ZG Holding – parkirne zone koje se mogu latiti mPay uslugom“
 15. 15. + Primjer mobilnog plaćanja u širem smislu  MasterCard razvija inovativnu tehnologiju baziranu na POS terminalu PayPass – bez kontaktna opcija plaćanja koja je idealno rješenje za područja u kojima je brzina važna
 16. 16. + Primjer mobilnog plaćanja u širem smislu  Postoji približno 83 milijuna PayPass kartica u svijetu koje se aktivno koriste na 265.000 prodajnih mjesta diljem svijeta. Potrošači jednostavno dodirnu posebno opremljen POS terminal svojom PayPass karticom ("tap and go") ili uređajem, na primjer, privjeskom za ključeve s ugrađenom funkcijom za plaćanje ili ugradnjom posebnog mehanizma u mobitel ili sat. Na taj način uklanja se potreba za traženjem gotovine ili sitnog novca, provlačenjem ili davanjem kartice prodavaču te ukucavanjem PIN-a ili vlastoručnim potpisivanjem.
 17. 17. + Primjer mobilnog plaćanja u širem smislu  Do sada smo spomenuli razne mogućnosti mobilnog plaćanja, a to su:  plaćanje uz pomoć posebnih aplikacija koje to omogućuju (Konzum mobilna aplikacija)  plaćanje uz pomoć hardverskog dodatka za pametni telefon koji omogućuje vrlo jednostavno izvršenje naplate s kreditne kartice korisnika (Square, PayPal Here, Intuit GoPayment, PayNearMe)  plaćanje bazirano na POS terminalu gdje se vrši ugradnja posebnog mehanizma u mobitel (MasterCard-ov PayPass)  plaćanje putem SMS-a, (M-parking, te M-Prijevoz)
 18. 18. + Glavne prednosti mobilnog bankarstva
 19. 19. + SAVJETI KOD KUPOVINE MOBITELOM  Ne kupujte ako ste spojeni preko javnih Wi-Fi mreža - pretraživanje i traženje poklona preko javne WiFi mreže u nekom kafiću zvuči dobro, no nemojte na takvim mrežama ostavljati svoje podatke. Naime, Otvorene mreže olakšavaju hakerima upad i krađu vaših informacija (korisničko ime, šifra, brojevi kreditnih kartica). Ako baš i morate, svakako provjerite da li se na željenoj stranici prije plaćanja na početku URL adrese nalazi "HTTPS" (umjesto standardne HTTP oznake).  Mali ekrani na mobilnim uređajima - najčešće onemogućuju vidljivost cijele URL adrese gdje se trenutno nalazite. Adresa može počinjati s legitimnim online shopom, ali vas može preusmjeriti na neki piratski site  Neke ponude predobro zvuče? Dodatno to provjerite! - ako pronađete neku ponudu ili proizvod s nepoznatog webshopa a koja je "nevjerojatno" povoljna, prvo što trebate pomisliti je - prijevara! Možda je najbolje da povoljne ponude potražite na provjerenim webshopovima

×