Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

η αγάπη και ο έρωτας

1,416 views

Published on

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

η αγάπη και ο έρωτας

 1. 1. ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΒΟΚΕΦΑΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΦΩΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΙΑ ΨΑΡΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
 2. 2. Ελύτης: Το μονόγραμμα Από τόσον χειμώνα κι από τόσους βοριάδες, μ’ ακούς Να τινάξει λουλούδι, μόνο εμείς, μ’ ακούς Μες στη μέση της θάλασσας Από μόνο το θέλημα της αγάπης, μ’  ακούς Ανεβάσαμε ολόκληρο νησί, μ’ ακούς Με σπηλιές και με κάβους κι ανθισμένους γκρεμούς Άκου, άκου Ποιος μιλεί στα νερά και ποιος κλαίει- ακούς; Ποιος γυρεύει τον άλλο, ποιος φωνάζει –ακούς; Είμ’ εγώ που φωνάζω κι ειμ’ εγώ που κλαίω. Μ’ ακούς Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, μ’ ακούς  Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ: XLIII Πώς σ' αγαπώ; Άσε με να μετρήσω τρόπους. Σε αγαπώ στο βάθος και στο πλάτος και στο ύψος Που η ψυχή μου μπορεί να κατακτήσει, όταν νιώθει αμήχανη Για τους σκοπούς της ύπαρξης και της γοητείας της ιδεατής. Σε αγαπώ στο επίπεδο της καθημερινής Της πλέον ήρεμης ανάγκης, στο φως του ήλιου και του κεριού. Σε αγαπώ ελεύθερα, όπως όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται για τη νίκη του καλού Σε αγαπώ αγνά, όπως όταν γυρίζουν από προσευχή. Σε αγαπώ με ένα πάθος που έβαλα σε χρήση Μες στις παλιές μου λύπες και με μια πίστη από την ηλικία μου την παιδική. Σε αγαπώ με μιαν αγάπη που φαινόταν πως θα χάσω Με τους χαμένους μου άγιους - Σε αγαπώ με την αναπνοή, Με τα χαμόγελα και τα δάκρυα όλης της ζωής μου! Κι αν ο Θεός θελήσει, Μετά τον θάνατο θα σ' αγαπώ ακόμα πιο πολύ
 3. 3. Καβάφης: Έρωτος Άκουσμα Στου δυνατού έρωτος το άκουσμα τρέμε και συγκινήσου σαν αισθητής. Όμως, ευτυχισμένος, θυμήσου πόσα η φαντασία σου σ’ έπλασεν· αυτά πρώτα· κι έπειτα τ’ άλλα -πιο μικρά- που στην ζωή σου επέρασες κι απόλαυσες, τ’ αληθινότερα κι απτά. Aπό τους τέτοιους έρωτας δεν ήσουν στερημένος. Καβάφης: Χωρίς λόγια Κι αν για τον έρωτά μου δεν μπορώ να πω- αν δεν μιλώ για τα μαλλιά σου, για τα χείλη , για τα μάτια όμως το πρόσωπό σου που κρατώ μες στην ψυχή μου, ο ήχος της φωνής σου που κρατώ μες στο μυαλό μου, οι μέρες του Σεπτέμβρη που ανατέλλουν στα όνειρά μου, ταις λέξεις και ταις φράσεις μου πλάττουν και χρωματίζουν εις όποιο θέμα κι’ αν περνώ, όποιαν ιδέα κι αν λέγω.
 4. 4.  Πάμπλο Νερούντα: Al vez no ser es ser Ίσως η απουσία σου είναι παρουσία, χωρίς εσύ να είσαι, Χωρίς να πας να κόψεις το μεσημέρι Σαν ένα γαλάζιο λουλούδι, χωρίς εσύ να περπατάς Πιο αργά ανάμεσα στην ομίχλη και στους πλίνθους, Χωρίς εκείνο το φως που κρατάς στο χέρι Που ίσως άλλοι δε θα δουν να χρυσίζει, Που ίσως κανείς δεν έμαθε ότι βλασταίνει Σαν την κόκκινη καταγωγή του τριαντάφυλλου, Χωρίς εσύ να είσαι, επιτέλους, χωρίς να έρθεις Απότομη, ερεθιστική, να γνωρίσεις τη ζωή μου, Καταιγίδα από ροδώνα, σιτάρι του ανέμου, Και από τότε είμαι, γιατί εσύ είσαι, Και από τότε είσαι, είμαι και είμαστε, Και για χάρη του έρωτα θα είμαι, θα είσαι, θα είμαστε.Κάμμινγκς Κρατώ την καρδιά σου μαζί μου (την κρατώ μες στην καρδιά μου) δεν την αποχωρίζομαι ποτέ (όπου κι αν πάω πηγαίνεις κι εσύ, καλή μου, κι ό,τι γίνεται από μένα μόνο είναι δικό σου έργο, αγαπημένη μου) δεν φοβάμαι Καμία μοίρα (γιατί εσύ είσαι η μοίρα μου, γλυκιά μου) δεν θέλω κανέναν κόσμο (γιατί ομορφιά μου εσύ είσαι ο κόσμος μου, ο αληθινός) και είσαι εσύ ό, τι από πάντα σημαίνει ένα φεγγάρι κι ό, τι ένας ήλιος πάντα θα τραγουδάει είσαι εσύ
 5. 5.  Καρυωτάκης: Αγάπη Κι ήμουν στο σκοτάδι. Κι ήμουν το σκοτάδι. Και με είδε μια αχτίδα Δροσούλα το ιλαρό το πρόσωπό της κι εγώ ήμουν το κατάξερο ασφοδίλι. Πώς μ’ έσεισε το ξύπνημα μιας νιότης, πώς εγελάσαν τα πικρά μου χείλη! Σάμπως τα μάτια της να μου είπαν ότι δεν είμαι πλέον ο ναυαγός κι ο μόνος, κι ελύγισα σαν από τρυφερότη, εγώ που μ’ είχε πέτρα κάνει ο πόνος. Καβάφης: Επέστρεφε Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε και παίρνε με-όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη ,κ’ επιθυμία παλιά ξαναπερνά στο αίμα όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται, κ’ αισθάνονται τα χέρια σαν ν’ αγγίζουν πάλι. Επέστρεφε συχνά και παίρνε με τη νύχτα, Όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται…
 6. 6.  ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ: Το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα είναι μια τραγωδία που έγραψε στην αρχή της καριέρας του ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το 1595, για δυο νεαρούς κατατρεγμένους εραστές που ο θάνατός τους τελικά συμβιβάζει τις διενέξεις μεταξύ των φεουδαρχικών οικογενειών τους. Ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών έργων του Σαίξπηρ στη διάρκεια της ζωής του και, μαζί με τον Άμλετ, είναι ένα από τα πιο συχνά εκτελούμενα έργα του. Σήμερα, οι χαρακτήρες του τίτλου θεωρούνται ως αρχέτυπο των νέων εραστών.
 7. 7. Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΧΩΜΑ: Πρόκειται για δεκαοχτώ ανεπίδοτες επιστολές ενός άντρα προς τη γυναίκα που χώρισε. Αυτοεξόριστος σ’ ένα νησί και διασχίζοντας την τυραννική έρημο της απώλειας και της απόγνωσης, κερδίζει τη λυτρωτική γνώση που θα τον γαληνέψει, επιτέλους… ‘Η μοναξιά είναι από χώμα’ τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος του 1988.
 8. 8.  ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ: Περνώντας αδιάκοπα από το φως στο σκοτάδι και από τον έρωτα στον τρόμο, αυτό το μυθιστόρημα ζωντανεύει δεκάδες πρόσωπα, τραγικά ή αστεία, από την επιληπτική χωριατοπούλα που κάνει θαύματα ως τον στρατηγό-φάντασμα που κυβερνάει τη χώρα από το υπόγειο καταφύγιό του, από τον ιερέα-εργάτη της φτωχογειτονιάς ως τον βασανιστή αξιωματικό, από τον αμετανόητο γέρο-αναρχικό ως τον ομοφυλόφιλο αντιστασιακό κομμωτή -και κυρίως τις αξέχαστες μορφές γυναικών, μητέρων, συζύγων και θυγατέρων, που κάνουν την Ιζαμπέλ Αλιέντε την κατ' εξοχήν συγγραφέα της μοίρας των γυναικών της Λατινικής Αμερικής.
 9. 9.  ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΣΑΝ ΤΟ ΠΟΘΟ: Ένα απαράμιλλης ευαισθησίας ερωτικό μυθιστόρημα γραμμένο από τη συγγραφέα του διεθνούς μπεστ σέλερ Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα. Η Λάουρα Εσκιβέλ ξαναγυρίζει στα προσφιλή της θέματα δύναμη του έρωτα, αλήθειες της ανθρώπινης καρδιάς. ΄Ενας τηλεγραφητής, ο Χούμπιλο, γεννήθηκε με την ικανότητα να ακούει» τα πραγματικά αισθήματα των ανθρώπων και να ανταποκρίνεται στις ανομολόγητες επιθυμίες τους. Η ζωή του αλλάζει ολότελα τη μέρα που ερωτεύεται τη Λούτσα, μια όμορφη κοπέλα από πλούσια οικογένεια. Ο γάμος τους, όλο έρωτα και πάθος, κλονίζεται από ένα τρομερό γεγονός, που τους χωρίζει αφήνοντάς τους βαθιά πικραμένους. Και μόνο ύστερα από χρόνια, ενώ ο Χούμπιλο είναι ετοιμοθάνατος, κατάκοιτος κι ανίκανος να μιλήσει, η κόρη του Λιούβια, που τον συντροφεύει τις τελευταίες του μέρες, καταφέρνει να ξεδιαλύνει το μυστήριο της αποξένωσης των γονιών της και να διώξει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Και ο Χούμπιλο, που γνώρισε όσο κανείς τις δυσαρμονίες της ζωής κι έγινε ηχείο ικανό να αναμεταδίδει τις δονήσεις του σύμπαντος, θα πάρει ακόμα το τελευταίο μάθημα: πως ο έρωτας δεν παύει ποτέ να ταξιδεύει γρήγορος σαν τον πόθο.
 10. 10.  ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ: Η αγάπη, ο φόβος για την ζωή και τον θάνατο, η εσωτερική αναζήτηση, η πάλη της πίστης ενάντια στον έρωτα ανακατεύονται γλυκόπικρα με την θλίψη και τον πόνο της απώλειας. Ο ίδιος ο έρωτας και ο παραλογισμός του, το απόλυτό του, είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα του Μάρκες και μέσα από την ιστορία της Σιέρβα και του Καγιετάνο βρίσκει την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα για ακόμα μια φορά. Ένα βιβλίο που η κάθε λέξη του δημιουργεί και μια εικόνα, ένα συναίσθημα, έναν ολόκληρο κόσμο που σε αγκαλιάζει και δεν σε αφήνει να βγεις από μέσα του. Που δεν θέλεις να βγεις από μέσα του.
 11. 11.  Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ: Το θέμα του βιβλίου είναι η ερωτική αφύπνιση δυο νέων: του Σίντζι και της Χατσούε. Σκηνικό όπου εκτυλίσσεται η ιστορία τους είναι ένα γιαπωνέζικο ψαροχώρι, ωστόσο το έργο αυτό, ως συλλαβισμός της ιερότητας του έρωτα, αξιώνει να έχει οικουμενική διάσταση και αξία, όπως το Δάφνις και Χλόη ή το Οκασέν και Νικολέτ. Οι δυο νέοι, παρασυρμένοι απ' την ερωτική τους φλόγα και με μόνα όπλα την αθωότητα και τη δύναμη των συναισθημάτων τους, μοιραία γίνονται στόχος του αυστηρού υπερεγώ του κοινωνικού τους περίγυρου. Ο Μισίμα, γράφοντας μ' ένα λιτό όσο και βαθύ, λεπτοφυή όσο και απρόβλεπτο λυρισμό, δίνει το λόγο απευθείας στα πρόσωπα του έργου του και έτσι επιτρέπει να διαλάμψει ο πρωτογενής ερωτικός τους κραδασμός.
 12. 12. Τζακ Βετριάνο, Ο Μπάτλερ που τραγουδά (1992) Ο πίνακας του Βετριάνο δείχνει μια γυναίκα με ένα κόκκινο φόρεμα και έναν άνδρα με ένα κοστούμι, χορεύουν στην παραλία. Η γυναίκα δεν φοράει παπούτσια. Δύο από τους μισθωτούς του κρατούν ομπρέλες. Έχει πολύ αέρα αλλά αυτό δεν ενοχλεί το ζευγάρι. Μάλλον ο ζωγράφος ήθελε να δείξει ότι το ζευγάρι είναι τόσο απορροφημένο από τα συναισθήματα που τρέφει ο ένας για τον άλλο ώστε οι ερωτευμένοι να νιώθουν ότι είναι μόνο οι δύο τους. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει σημασία αν αγαπάτε. Δεν έχει σημασία πού είναι, πως είναι σημασία έχει το ζευγάρι είναι ευτυχισμένο. Αυτό που έχει σημασία είναι η αγάπη τους και η ευτυχία τους.
 13. 13. John Everett Millais, Ναι Ένας πίνακας του Βρετανού Προραφαηλίτη ζωγράφου John Everett Millais που απεικονίζει με τρυφερότητα τη σκηνή αποχωρισμού ή συνάντησης ενός ζευγαριού. Ο πίνακας αφηγείται προφανώς κάποια ιστορία που εμείς καλούμαστε να φανταστούμε. Ο τίτλος Ναι κρύβει μυστήριο και θέτει ερωτήματα... Όμως, ασφαλώς, δηλώνει την ερωτική συναίνεση και αποδοχή.
 14. 14. Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ Ο γλύπτης με δεξιοτεχνικό τρόπο, έχει παραστήσει τη Θεά των αρχεγονικών ενστίκτων, σκανδαλιάρα να απειλεί με το σανδάλι της τον Πάνα, χωρίς ωστόσο να δείχνει μαζί του θυμωμένη για τη φόρα που έχει πάρει ο τραγοπόδαρος, με τις φλέβες του τονισμένες από την έξαψη. Στην ουσία, η Αφροδίτη είναι πάντοτε πρόθυμη για ερωτικά παιχνίδια, όπως δείχνει και ο φτερωτός της γιος, ο Έρωτας, που υπερίπταται, κρατώντας τον Πάνα από το κέρατο.
 15. 15. Το Έρως και Ψυχή είναι έργο του Ιταλού γλύπτη Αντόνιο Κανόβα. Το μαρμάρινο γλυπτό αναπαριστάνει στιγμιότυπο από τον δημοφιλή ελληνικό μύθο του Έρωτα και της Ψυχής του Απουλήιου, και συγκεκριμένα την στιγμή που ο Έρωτας ξαναζωντανεύει την Ψυχή.
 16. 16.  Αλκίνοος Ιωαννίδης: Θα ‘μαι κοντά σου https://www.youtube.com/watch?v=ybBE3Z1HNyc Όσα η αγάπη ονειρεύεται https://www.youtube.com/watch?v=GPVUv9UWhzQ Προσκυνητής https://www.youtube.com/watch?v=wTrESDwOuyg  Γιάννης Χαρούλης: Έλα πάρε με https://www.youtube.com/watch?v=0FydXx7oot0  Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Να κοιμηθούμε αγκαλιά https://www.youtube.com/watch? v=GOhuWW2ROJg  Δημήτρης Μητροπάνος: Όταν έχω εσένα https://www.youtube.com/watch?v=9qFpmuSfXAY  Γλυκερία: Μέχρι να βρούμε ουρανό https://www.youtube.com/watch?v=6BgG03TJahI  Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Πεθαίνω για σένα https://www.youtube.com/watch? v=ihIGI88eqr8  Ευσταθία: Χωρίς εσένα https://www.youtube.com/watch?v=bjyBBF2WheI  Μελίνα Κανά: Μιλώ για σένα https://www.youtube.com/watch?v=TrsRIvPZMQk  Μίλτος Πασχαλίδης: Φωτιά μου https://www.youtube.com/watch?v=M2OvwyuXfRI

×