Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Muzika

28,609 views

Published on

llojet e ndryshme te muzikes,kulture muzikore,pa ze,qe nga muzika klasika e deri te muzika rock .Enjoy :)

 • Login to see the comments

Muzika

 1. 1. MUZIKA Shume adoleshente e pelqejne muziken,por a kemi ne nje kulture muzikore te mirefillte?Ky projekt flet per llojet e ndryshme te muzikes.
 2. 2. PERMBAJTJA  1.Muzika klasike  2.Gospel  3.Jazz  4.Reggae  5.Pop  6.Rap  7.Dance  8.Muzika Rok
 3. 3. 1.MUZIKA KLASIKE
 4. 4. - Ndarjet kohore kryesore të muzikës klasike janë periudha e hershme muzikë, e cila përfshin Mesjetare (500-1400) dhe Rilindjes (1400-1600), periudha e Përbashkët praktikë, e cila përfshin barok (1600-1750), klasike (1750-1830) dhe romantike (1804-1949), dhe periudha të periudhës moderne dhe bashkëkohore, e cila përfshin shekullin e 20-të (1900-2000) dhe bashkëkohore (1975-aktual). - Muzika klasike mund te gjendet ne format:orkester,koncert, sonata,simfoni,suite,poeme simfonike,opera. - Instrumentet e perdorura ne muziken klasike ne fillim kane qene instrumentat qe gjendeshin ne nje orkester dhe solo te tjera(piano klavicembali organoja etj)Me pas ne rilindje filloi te perdorej basi,dhe instrumentet grupoheshin ne dy kategori:vegla tingellonjese per perdorim ne natyre dhe ato per perdorim ne salle.Me pas instrumenetet elektrike u shfaqen ne shek XX.
 5. 5. Antonio Vivaldi
 6. 6. 2.GOSPEL(muzika e kishave)
 7. 7. Muzikë Ungjilli (gospel)është një zhanër muzikë.Krijimi, performanca, rëndësia, dhe madje edhe përkufizimi i muzikës ungjillit ndryshon sipas kontekstit kulturor dhe social. Muzikë Ungjilli është e përbërë dhe kryhet për qëllime të shumta, duke përfshirë edhe kënaqësi estetike, qëllime fetare ose ceremoniale, dhe si një produkt argëtuese për treg. Muzikë Ungjilli në përgjithësi është e karakterizuar nga nje vokal dominant (shpesh me përdorimin e fortë e harmonisë) referenca dhe fjalet e një natyre të krishterë. Nqs do te studiojme orgjinen e muzikes Gospel duhet te studiojme origjinen e krishterimit.Ne fillim muzika Gospel perdorej vetem ne kisha ,pastaj u be bashkimi I kishes me muzikes sprirituale te zezakeve,duke dhene keshtu nje zhaner muzikor te ri.Filloi te perhapej ne shek XV,XVI e keshtu me rradhe
 8. 8. AMY GRANT
 9. 9. ARETHA FRANKLIN
 10. 10. 3.JAZZ
 11. 11. Xhezi (ang.:Jazz, me prejardhe të panjohur) është një formë muzikore e shekullit XX, e krijuar në Amerikën Veriore që dallohet për përzierjen e elementeve evropiane dhe afrikane. Veçori të rëndësishme të saj janë, të ashtëquajturat veprime "sinkopimi" të ritmit të melodive me ritmin bazë (Offbeat), tonet e forta e të larta (Hot-Intonation), temporimi i përcjelësve të tonit (Tonaliteti Bluse), përdorja permanente e veglave me ramje (Rythem section) me qëllim krijimi të një ritmi themelorë si dhe standartizimi i formave të melodisë (AAB, AABA). Këto krijohen nën përsëritjen e përhershme sikurse individuale - solistike apo kolektive (improvizimi). Xhezi ka për repertor të elementeve të një tipi, melodi dhe harmoni.
 12. 12. Louis Armstrong
 13. 13. Miles Davis
 14. 14. ETTA JAMES
 15. 15. Ne Shqiperi: Rona Nishliu Alma Bektashi
 16. 16. 4.Reggae
 17. 17. Reggae vjen nga fjala “mbreteri” sepse kjo konsiderohej si muzike mbreterish Eshtë një zhanër muzikë zhvilluar me parë në Xhamajka në vitin 1960. Ndërsa nganjëherë përdoret në një kuptim të gjerë të referojë për shumicën e llojeve të muzikës popullore Xhamajkës , reggae tregon një stil të veçantë muzikor, që evoluoi nga i mëhershmi zhanri “ska” dhe rocksteady. Stilistikisht, reggae përfshin disa nga elementet muzikore të ritëm dhe bluz (R & B), jazz, mento, Calypso, Afrikës, Amerikës Latine dhe muzikën, si edhe zhanret tjera. Reggae është luajtur në 4/4 kohë për shkak model simetrike ritmike nuk japin hua veten për herë nënshkrimet tjera të tilla si 3/4 e kohës. Një nga elementët më të lehtë të njihet është ritmet Offbeat; stakato chords luajtur nga një kitarë apo piano (ose të dyja) mbi offbeats të masës, shpesh të referuara si Skank.
 18. 18. ROBERT NESTA MARLEY (BOB MARLEY)
 19. 19. LEE “SCRATCH” PERRY
 20. 20. 5.Muzika Pop
 21. 21. Pop Muzikë (një term që fillimisht rrjedh nga një shkurtim i "popullor") është një zhanër i muzikës popullore e cila ka origjinën në formën e saj moderne në vitin 1950, që buronte nga rock and roll. Si një zhanër, muzika pop është shumë perfshirese, sshpesh huazuar elemente nga stilet e tjera, duke përfshirë urbane, vallëzim, rock, latine dhe të vendit;Megjithatë, ka elemente thelbësore që përcaktojnë pop. Të tilla përfshijnë këngë përgjithësisht shkurtër-për-mesme gjatësi, shkruar në një format bazik shpesh, si dhe punësimin e përbashkët e refren të përsëritur, ëmbël, meloditë mbetet në mendje dhe grepa. Ashtu-quajtur "të pastër pop" muzikë, të tilla si pop pushtet, përmban të gjitha këto elemente, duke përdorur kitarat elektrike, bateri dhe bas për orkestrim; n në rastin i muzikës të tillë, qëllimi kryesor është zakonisht se për të qenë të pëlqyeshëm për të dëgjuar për të, sesa të kesh shumë thellësi artistike. [1] muzikës Pop është menduar në përgjithësi si një zhanër i cili është regjistruar komercialisht dhe dëshiron të ketë një audiencë masive.
 22. 22. ELVIS PRESLEY
 23. 23. Michael Jackson
 24. 24. 6.RAP(Rhythm and poetry)
 25. 25. Rap (e njohur edhe si emceeing, [1] MCing, [1] pështypje (bare), [2] apo rimues [3]) i referohet "të folur ose të thërrisnin rimues tekst kënge". [4] formë arti mund të ndahen në komponentë të ndryshëm, si në librin si të Rap, ku ajo është e ndarë në "përmbajtjen", "rrjedhin" (ritmi dhe rimë), dhe "ofrimit". [5] rapping është e dallueshme nga poezia në fjalë e thënë se ajo është kryer në kohë me një ritëm. [6] [7] Rap është e lidhur shpesh me të dhe një përbërës kryesor i muzikës hip hop dhe Reggae, por si fenomen I takon kulturës hip hop me shekuj. Stilistikisht, rap zë një zonë gri në mes të fjalimit, prozë, poezi dhe këngë.Përdorimi i fjale (përkatësisht fillimisht "te goditur" [8]) te përshkruar fjalë shpejtë ose e hollë, e gjatë paradaton formular muzikore.
 26. 26. Tupac Shakur
 27. 27. Curtis James Jackson III (50 cent)
 28. 28. Marshall Mathers (EMINEM)
 29. 29. 7.Dance Muzikë valle është muzikë e përbërë në mënyrë specifike për të lehtësuar ose shoqeruar vallëzimin. Ajo mund të jetë ose një pjesë muzikore e tërë apo një pjesë të një marrëveshje të madhe muzikore. Në aspektin e performancës, kategoritë e mëdha janë muzikë live valle dhe muzikë të regjistruar valle.
 30. 30. Stefanie Germanotta (LADY GAGA)
 31. 31. Giselle Knowles (BEYONCE)
 32. 32. 8.MUZIKA ROK
 33. 33. Muzika Rock ose Rock është një lloj muzike e përcaktuar gjerësisht, që u zhvillua në vitet 1960, me rrënjët e veta nga muzika Rock 'n' Roll dhe rockabilly, të cilat në vetvete rrjedhin nga muzika rhythm and blues, country dhe ndikime të tjera. Në shtesë të kësaj, muzika rock është influencuar edhe nga lloje të tjera muzike si muzika folk, jazz dhe ajoklasike. Tingulli i rockut ka për linjë kryesore një kitarë elektrike ose akustike dhe përdor një ritëm shoqërues të fuqishëm që mundësohet nga instrumenta të ritmit si kitara bas dhe bateriadhe instrumenta me taste si organo, piano, ose , duke nisur që nga viti 1970, sintetizatori. Së bashku me kitarën ose tastierën, ndonjëherë përdoret edhe saksofoni dhe fizarmonikasi instrumente soloje. Në formën e saj më të pastër, muzika rock karakterizohet nga 3 akorde, një goditje ritmike e fortë dhe një melodi që të mbetet në mendje. Rock-u ndahet ne disa disiplina: Roku Britanik Rock n’ roll Roku psidelik Roku progresiv Folk Roku etj.
 34. 34. THE BEATLES
 35. 35. GUNS N’ ROSES
 36. 36. Aleksander Gjoka Elton Deda Altin Goci Ardian Lurgjuraj
 37. 37. PUNOI: MARINA BARE X9 Janaq Kilica

×