Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

NDIKIMI I BUQESISE NE NDRYSHIMET KLIMATIKE DHE GJENDJA AKTUALE SOT

974 views

Published on

NDRYSHIME KLIMATIKE

Published in: Environment
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

NDIKIMI I BUQESISE NE NDRYSHIMET KLIMATIKE DHE GJENDJA AKTUALE SOT

 1. 1. PROJEKT LENDA:NDRYSHIME KLIMATIKE TEMA:RAPORTI NDRYSHIME KLIMATIKE- ELEMENTE TE GJEOSISTEMIT. NENTEMA:NDIKIMI I BUQESISE NE NDRYSHIMET KLIMATIKE DHE GJENJA AKTUALE NE SHQIPERI. PUNOI: -VERONIKA KOCIBELLI -TEA SPIROLLARI -DENADA LIKA -ELENA QAZIMI -SIBRINA DINE
 2. 2. OBJEKTIVAT: TE PERCAKTOJME SE CFARE DO TE THOTE “NDRYSHIME KLIMATIKE” CFARE PASOJA SJELL NRYSHIMET KLIMATIKE. NDIKIMI I SEKTORIT TE BUQESISE NE NDRYSHIMIN E KLIMES DHE ANASJELLTAS. TE ANALIZOJMES GJENDJE E NDRYSHIMEVE KLIMATIKE DHE NE VENDIN TONE DHE CFARE TE BEJME NE.
 3. 3. CFARE ESHTE NDRYSHIMI I KLIMES?
 4. 4. FAKTORET QE SJELLIN NDRYSHIMET KLIMATIKE Ndryshimi i klimës është një term i përdorur në klimatologji për të treguar ndyshimet e pësuara të klimës në tokë në shkallë botërore gjatë hapësirave të ndryshme kohore, që nga krijimi i tokës e gjer tani. Ndryshimi i klimës mund të shkaktohet nga proceset e brendëshme tokësore, prej faktorëve të jashtëm (p.sh. ndryshimet në rritjen e rrezatimit diellor) ose, në kohët e fundit nga veprimtaria njerëzore. Sot termi "ndryshimi i klimës" në politikën mjedisore shpesh lidhet me ndryshimet e tanishme klimatike, duke përfshirë ngritjen e temperaturës mesatare të sipërfaqës së tokës e njohur si nxehja globale.
 5. 5. NDRYSHIMI I KLIMES NE SHQIPERI Ndryshimet klimatike ne Shqiperi kane filluar te ndjehen qe ne gjysmen e dyte te viteve nentedhjete, duke u bere me evidente rreth 1997, vit kur dimri erdhi me pak, dhe ne shume zona te Shqiperise, me aspak bore. Zakonisht, ne zonat malore te Shqiperise binte shume bore gjate dimrit (nganjehere shkonte deri ne 2-3 m lartesi, por ne 1997 i gjithe dimri ishte i ngrohte, dhe pranvera erdhi e nxehte, me nje mars e prill te nxehte e me pak shi. Qe nga ai vit, dimrat ne Shqiperi jane bere gjithnje e me te shkurter e me te ngrohte, ndersa verat jane bere me te gjata dhe me te nxehta, nganjehere me temperatura mbi 40⁰C.
 6. 6. NDRYSHIMET ME TE RENDESISHME KLIMATIKE GJATE SHEKULLIT XX
 7. 7. PASOJAT NGA NDRYSHIMET KLIMATIKE DHE NDIKIMI I TYRE NE BUQESI
 8. 8. SI PREKET SEKTORI I BUQESISE NGA NDRYSHIMET KLIMATIKE:
 9. 9. MENYRAT E ZVOGELIMIT TE NDIKIMEVE MBI NDRYSHIMET KLIMATIKE DHE LIRIMET E GAZEVE SERRE.
 10. 10. CFARE MUND TE BEJME NE??? Te gjithe ne mund te bejme dicka per te ndihmuar mjedisin. Gjera te vogla mund te cojne ne permiresim te ndjeshem te problemeve gjigante te mjedisit. Ja cfare mund te bejme : Pastro ose ndrysho filtrat e ajrit te kondicionerit te pakten nje here ne muaj. Hiq nga priza pajisjet e panevojshme. Fik dritat kur del nga dhoma Mos perdorni kimikate per pastrim, por gjeni menyra alternative. Perdor letrat nga te dyja anet. Hidh mbeturinat ne vendin e duhur Perdor panele diellore per ngrohjen e ujit Perdor bicikliten ose ec ne vend qe te perdoresh makinen Mos e ler rubinetin e cezmes hapur kur lan fytyren ose enet Blej produkte qe mund t’i riperdoresh Kujdesu per bimet qe posedon ose mbill nje te tille.
 11. 11. NDRYSHIMET KLIMATIKE.KY PROBLEM SHUME SERIOZ NUK DO TE ZHDUKET VETE ASHTU SIC NUK ERDHI VETE ,POR MUND TE IKE ASHTU SIC NE E SOLLEM.ME TE NJEJTIN VRULL DHE OPTIMIZEM PER TE PASUR NJE VEND SA ME TE ZHVILLUAR,POR TANI PER TE PASUR NJE VEND SA ME TE PASTER DHE NJE TE ARDHME SA ME TE MIRE PER BREZAT E ARDHSHEM. KJO ESHTE AJO QE DUHET TE BEJME.DUHET TE MBLIDHEMI TE GJITHE SE BASHKU PER TI THENE STOP NRYSHIMEVE KLIMATIKE,STOP NGROHJES GLOBALE ,STOP DEMTIMIT TE TOKES KU NE JETOJME. KA ARDHUR KOHA QE NE TA BEJME KETE.NE DUHET . NE MUNDEMI……………………

×