Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Praznichen Kalendar na etnosite

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

Praznichen Kalendar na etnosite

 1. 1. Живеем заедно – празнуваме различията Празничен календар на етносите в България Автор: Росица Милева
 2. 2. <ul><li>В нашата родина живеят хора от различни етноси – българи, турци, арменци, евреи, роми. Всеки етнос има свои стари празници и традиции с някои общи черти при празнуването им. </li></ul>
 3. 3. Християнски празници и обичаи <ul><li>Коледа и Великден са най-големите християнски празници не само в България, а по целия свят. </li></ul><ul><li>На Коледа християните отбелязват раждането на Иисус Христос, а на Великден - неговото възкръсване. </li></ul>
 4. 4. Народната традиция на Коледа Бъдни вечер /24.ХІІ./, наричана още Малка Коледа , се чества навсякъде в семеен кръг. Вечерята не може да започне, докато всички членове на семейството не се съберат около празничната трапеза. В огнището гори бъдник, подготвен още от Игнажден /20.ХІІ./. С него се поддържа огъня през цялата нощ. Въпрос: Какви ястия се слагат на трапезата?
 5. 5. Коледарите Коледарите са млади мъже – ергени и току-що женени. Те тръгват на дружини из селото, облечени празнично, влизат във всеки дом и пеят. Въпрос: Припомнете си учени коледарски песни. За какво се пее в тях? Коледарите се очакват с нетърпение от всички в дома. Домакините даряват “добрите гости” с кравай. След това станеникът произнася молитва.
 6. 6. Голяма Коледа – 25.ХІІ. <ul><li>Те се причестяват и играят хоро на мегдана или в черковния двор. След това отново се събират на трапеза, но тя вече не е постна. </li></ul>На 25 декември всички вярващи християни отиват в божия храм на тържествената света литургия.
 7. 7. Великден Въпрос: Защо Иисус бил осъден и разпънат на кръст? /прочетете текста в учебника – с.52/ Според обичая на този празник се шарят яйца и се пекат козунаци. Хората се поздравяват с думите “Христос воскресе” и “Во истина воскресе”. Въпрос: В какъв цвят се боядисва първото яйце и защо?
 8. 8. За мюсюлманите най-важен празник е байрамът <ul><li>Рамазан байрам и Шекер байрам се чества в края на годината, но всеки път датата е различна. Празникът е свързан с 30 дневни пости, чиято цел е да пречистят душата на вярващия. В деня на Рамазан байрама още сутринта мъжете отиват в джамията. През това време жените приготвят празничната трапеза. </li></ul>На този ден е прието да се иска прошка от близки, приятели и съседи. Черпи се с баклава. Въпрос: На кой празник християните искат прошка от близките си?
 9. 9. Курбан байрам <ul><li>Това е другият голям мюсюлмански празник. Тогава богатите даряват бедните с дрехи и месо. Тези, които имат възможност, извършват поклонение в свещения град Мека. Вярващите почитат на този ден важността на човека във Вселената. За тях той е символ на взаимопомощта между хората. </li></ul>На този празник се колят жертвени животни /курбан/. Въпрос /към деца, изповядващи ислям/: Как празнувате този празник във вашето семейство?
 10. 10. Арменците празнуват <ul><li>Чества се в неделя между 11 и 17 .ІХ. Съвпада с българския Кръстовден. Поговорката гласи: «Кръста гони, взимай юргана и бягай вътре».На този ден се приготвя ястие от жито и печено яре. </li></ul>Сурпхач Въпрос: Знаете ли какво честват българите на Кръстовден?
 11. 11. Вартавар <ul><li>Чества се през лятото. Свързан е с легендите за Ной и неговият ковчег, стигнал до планината Арарат. Арменците си подаряват цветя, правят вечерни забави. През деня прескачат вода и пускат гълъби. В църквата се носят житни класове. Някъде правят от житни класове специално дърво със 7 клона – Хапчур.Правят се големи събори с песни, танци и конни надбягвания. </li></ul>
 12. 12. Евреите пък посрещат Нова година през есента <ul><li>Рош а Шана – еврейската Нова година. </li></ul>Празник на сътворението на света, създаден по Божия воля. В този ден в синагогите се четат молитви, а на трапезата се слагат ябълки и халва с мед, за да бъде „сладка” новата година. Нещо интересно: Светът според евреите е сътворен през 3761 г. преди Христа за 6 дни, а на седмия Бог спрял да си почине /шабат/.
 13. 13. Ханука – празникът на светлината Ханука е зимният празник на светлината, чудото и храбростта. Той е свързан с историческо събитие – борбите на евреите срещу гръцките завоеватели. Легендата разказва, че когато евреите освобождават храма си в Йерусалим, почти нямало масло, за да го осветят. Но като по чудо светлината горяла осем дена. Традицията повелява на този празник всеки ден да се пали по една свещ и те да горят 8 дни. Обичаят е и да се хвърлят зарове за късмет. Типична за празника е играта “Драйдел” – играе се от цялото семейство със специален пумпал и жетони.
 14. 14. Пасха /Песах/ Интересно: Пасха е еврейският празник, най-тясно свързан с християнството. Именно тогава Иисус е заловен и разпънат на кръста. Празникът Пасха бил установен в Стария Завет в памет на избавлението на еврейския народ от египетско робство. По време на Пасхата са забранени житните храни, варивата и всички храни, които «вкисват». Яде се «маца» - безквасен хляб, който е символ на тежките дни в пустинята. На трапезата се слагат най различни билки и треви.Докато цялото семейство е на трапезата се четат молитви, за да се отправи благодарност към Бога за закрилата му.
 15. 15. Ромите празнуват Василица <ul><li>Отбелязва се на 14 януари, тогава за ромите започва новата година. Приготвя се богата трапеза с погача, печена гъска, сарми. Сутрин децата обикалят домовете и сурвакат. По-младите искат прошка от по-възрастните. </li></ul>Въпрос: На кой празник сурвакат българските деца? Кога искат прошка другите етноси? / Децата от ромски произход разказват как отбелязват Банго Васил в домовете си./ Припомнете си разказа на Й. Нунев. От какво Куцият Васил спасил ромите?
 16. 16. В СОУ “Трайко Симеонов” има деца от различни етноси. Те учат и празнуват заедно, изучават фолклора на всички етноси. Въпрос: Кой празник е общ за българи, турци и роми? Гергьовден Хъдърляз Едерлези
 17. 17. Вековното съжителство на различните етноси в България ги е сближило. Това най-ярко личи в обичаите и традициите им по време на празниците. Задача: Прочетете пословиците и поговорките /български, турски и ромски/, които записахте от вашите баби и дядовци. Има ли близки по значение? Какво означава това?
 18. 18. Турски пословици: Суха дума стомах не храни. На всяка лъжица късметът не е еднакъв. Всяка овца от своя крак се беси. Ромски пословици: Една глава две не стават. Лале, зюмбюл – все лилаво цвете. От двора скача, гащите си пука. Български пословици: Гладни очи не заспиват. Кой каквото прави, на себе си го прави. Пременил се Илия, обърнал се – пак в тия.
 19. 19. <ul><li>Автор: Росица Милева </li></ul><ul><li>СОУ “Трайко Симеонов” </li></ul><ul><li>град Шумен </li></ul>Ние живеем заедно, празнуваме различни празници, но те не ни разделят, а ни сближават. Така се учим да уважаваме другия, различния от нас!

×