Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Aktiviteti i korporatave te sigurimeve (Ligjerata 5)
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

Download to read offline

opsionet

Download to read offline

derivatet financiare

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

opsionet

  1. 1. DERIVATET FINANCIARE (opsionet) IGLI TARTARAJ. OPSIONET PER BLERJE. Opsioni per blerje perfaqeson te drejten e bleresit per te blere nje instrument financiar ne ose perpara dites se maturimit me nje cmim te caktuar (ushtrimor) dhe detyrimn e shitesit per te respektuar vendimin e bleresit. Bleresi merr nje pozicion gjate pra, bli lire per te shitur shtrejt. Pra nqs cmimi ushtrimor nuk kalon cmimin e opsinit ateher bleresi nuk e ushtron te drejten e tij. Bleresi ne si ne opsionin e blerjes dhe te shitjes paguan komison, ndersa shitesi e arketon. Nese cmimi ushtrimor eshte me I vogel sesa cmimi I opsoinit vlera e opsionit eshte 0, pra ai nuk ushtrohet dhe e anasjellta. SHEMBULL. Firma ABC blen nje opsion per blereje ne lidhje me aksionin e IBM me nje cmim 50 $ me nje kosto(komision) 5 $. Afati I maturimit eshte 2 mujor. Gjate kesaj periudhe cmimet e aksionit ne treg jane keto 35$, 40$, 48$, 55$, 62$, 75$. BLERESI CMIMI I OPSIONIT. CMIMI I TREGUT. KOMISIONI. VLERA E OPSIONIT FITIM/HUMBJA $ 50.00 $ 35.00 $ 5.00 $ - $ (5.00) $ 50.00 $ 40.00 $ 5.00 $ - $ (5.00) $ 50.00 $ 48.00 $ 5.00 $ - $ (5.00) $ 50.00 $ 55.00 $ 5.00 $ 5.00 $ - $ 50.00 $ 62.00 $ 5.00 $ 12.00 $ 7.00 $ 50.00 $ 75.00 $ 5.00 $ 25.00 $ 20.00 $(10.00) $(5.00) $- $5.00 $10.00 $15.00 $20.00 $25.00 $30.00 $- $20.00 $40.00 $60.00 $80.00 f/h,,vleraeopsionit cmimi ushtrimor opsion per blerje. OPSION BLERJE, BLERESI FITIM/HUMBJA
  2. 2. DERIVATET FINANCIARE (opsionet) IGLI TARTARAJ. SHITESI CMIMI I OPSIONIT. CMIMI I TREGUT. KOMISIONI. VLERA E OPSIONIT FITIM/HUMBJA $ 50.00 $ 35.00 $ 5.00 0 $ 5.00 $ 50.00 $ 40.00 $ 5.00 0 $ 5.00 $ 50.00 $ 48.00 $ 5.00 0 $ 5.00 $ 50.00 $ 55.00 $ 5.00 -5 $ - $ 50.00 $ 62.00 $ 5.00 -12 $ (7.00) $ 50.00 $ 75.00 $ 5.00 -25 $ (20.00) OPSIONET PER SHITJE. Opsioni per shitje I jep te drejten bleresit qe te shese ose jo ne ose gjate afatit te maturimit instrumentin financiar me nje cmim te percaktuar dhe detyrimin shitesit qe te pranoj vendimin e bleresit. Ne kete lloj opsioni merr nje pozicion shkurt pra shit shtrenjte per te blere lire. Pra bleresi e merr hua instrumentin e shet me nje cmim te lart dhe pret ta ribleje me nje cmim me te vogel. Perseri komisionin e pagua bleresi. Nese cmimi ushtrimor ne kete rast eshte me I madh se cmimi I opsionit ai nuk ushtrohet pra ka vlere 0 dhe e anasjellta. -30 -25 -20 -15 -10 -5 0 5 10 $- $20.00 $40.00 $60.00 $80.00 f/h,,vleraeopsionit cmimi ushtrimor. opsion per blerje. OPSION BLERJE SHITESI FITIM/HUMBJA
  3. 3. DERIVATET FINANCIARE (opsionet) IGLI TARTARAJ. SHEMBULL. Firma ABC blen nje opsion per shitje. ne lidhje me aksionin e IBM me nje cmim 50 $ me nje kosto(komision) 5 $. Afati I maturimit eshte 2 mujor. Gjate kesaj periudhe cmimet e aksionit ne treg jane keto 35$, 40$, 48$, 55$, 62$, 75$. BLERESI CMIMI I OPSIONIT. CMIMI I TREGUT. KOMISIONI. VLERA E OPSIONIT FITIM/HUMBJA $ 50.00 $ 35.00 $ 5.00 $ 15.00 $ 10.00 $ 50.00 $ 40.00 $ 5.00 $ 10.00 $ 5.00 $ 50.00 $ 48.00 $ 5.00 $ 2.00 $ (3.00) $ 50.00 $ 55.00 $ 5.00 $ - $ (5.00) $ 50.00 $ 62.00 $ 5.00 $ - $ (5.00) $ 50.00 $ 75.00 $ 5.00 $ - $ (5.00) SHITESI CMIMI I OPSIONIT. CMIMI I TREGUT. KOMISIONI. VLERA E OPSIONIT FITIM/HUMBJA $ 50.00 $ 35.00 $ 5.00 -15 $ (10.00) $ 50.00 $ 40.00 $ 5.00 -10 $ (5.00) $ 50.00 $ 48.00 $ 5.00 -2 $ 3.00 $ 50.00 $ 55.00 $ 5.00 0 $ 5.00 $ 50.00 $ 62.00 $ 5.00 0 $ 5.00 $ 50.00 $ 75.00 $ 5.00 0 $ 5.00 $(10.00) $(5.00) $- $5.00 $10.00 $15.00 $20.00 $- $10.00 $20.00 $30.00 $40.00 $50.00 $60.00 $70.00 $80.00 f/h,,vleraeopsionit cmimi ushtrimor. opsione per shitje OPSION SHITJEJE/ BLERESI FITIM/HUMBJA
  4. 4. DERIVATET FINANCIARE (opsionet) IGLI TARTARAJ. -20 -15 -10 -5 0 5 10 $- $10.00 $20.00 $30.00 $40.00 $50.00 $60.00 $70.00 $80.00 f/h,,vleraeopsionit cmimi ushtrimor opsion per shitje OPSION PER SHITJE SHITESI. FITIM/ HUMBJA

derivatet financiare

Views

Total views

2,020

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

3

Actions

Downloads

8

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×