Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Masterclas videojocs

392 views

Published on

Apunts de la masterclass sobre Videojocs i Educació impartida al juny dels 2014 a la FPCEE Blanquerna. La master inclou també dos tallers entorn el videojoc SimCity versió educativa (Jordi Elies) i el fenònem Minecraft (Xavier Belanche).

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Masterclas videojocs

 1. 1. Masterclass Màster universitari en Innovació Pedagògica i Lideratge Educatiu en el segle XXI Universitat FPCEE Blanquerna Tere Vida Consultora en joc, educació i tecnologia Videojocs i Educació
 2. 2. Que en sabem dels videojocs? Tipus de videojocs Dades i tendències El Món dels videojocs SimCity Edu Minecraft Tallers de Videojocs Valors educatius Usos educatius Reflexió Videojocs i educació
 3. 3. El món dels videojocs
 4. 4. Què en sabem dels videojocs Fem un petit joc de preguntes per compartir tot allò que sabem d’aquest món. Preparats?
 5. 5. 1 Qué vol dir ATARI? A Era el nom del gos del propietari de l’empresa japonesa creadora de la videoconsola. B És una paraula japonesa similar al “jaque” dels escacs. Fundada als Estats Units el 1972 Atari pot ser considerada la fundadora de la indústria del videojoc, gràcies al PONG. La versió casolana de PONG, que es connectava a una televisió, va ser una de les primeres consoles de videojocs.
 6. 6. 2 Com es diu un dels pares dels videojocs, creadors de sagues com Mario; Donkey Kong o The Legend of Zelda A Shigeru Miyamoto B Alekséi Pázhitnov Darrera els creadors de videojocs comercials hi ha una indústria amb equips professionals que treballen aportant els seus coneixements en àmbits com el disseny 3D, la psicologia, la programació, el marketing...
 7. 7. 3 El Museu d’Art Modern de Nova York inclou en la seva col·lecció permanent una selecció de videojocs. A Veritat B Fals Al 2009 la Comissió de Cultura dels Congrés va aprovar una mesura per la qual al nostre país els videojocs es consideren cultura i no només una indústria de l’entreteniment.
 8. 8. 4 A quin videojoc et trobaries envoltat de “zombies” fruit de la contaminació d’una arma biològica? A Resident Evil B Call of Duty Tots dos son videojocs d’èxit amb un munt de sagues. El món dels “zombies”, les guerres i la ciència ficció son temàtiques recurrents en jocs on es combina l’acció i l’aventura en 1º persona.
 9. 9. 5 Lara Croft: Tom Raider. Qui fou abans, la pel·lícula o el videojoc? A La pel·lícula B El videojoc El món del videojocs i el cinema sempre han anat de la mà. En el fons, tots dos volen explicar-nos i fer-nos viure històries. Alguns directors de cinema com Spielberg o Peter Jackson han col·laborat en el desenvolupament de videojocs.
 10. 10. 6 Com es diu la càmera amb sensor de moviment de la XBOX? A Eyetoy B Kinnect Kinnect és un exemple de com els fabricants de hardware innoven en les experiències de joc i empenyen als creadors de jocs a pensar en nous títols.
 11. 11. 7 Quin preu té la PS4? A Entre 150€ i 300€ B Entre 350€ i 500€ El preu aproximat és de 400€, sovint es comercialitzen amb algun videojocs d’èxit per promoure la seva compra. Forma part de les consoles de 8ª generació que destaquen pel l’ús d’Internet como a eix central de les seves funcions.
 12. 12. 8 Quin tipus de videojoc és el WOW? A SHOOTER B MMORPG Multiplayer Massive Online Rol Playing Game. Molts videojocs reprodueixen mons fantàstics a través de dinàmiques on la partida continua encara que “tanquis” la consola. Desapareix el concepte de partida pel de subscripció, i els jugadors paguen per poder explorar mons infinits i mantenir el vincle i el compromís amb la comunitat.
 13. 13. 9 El 25% de les aplicacions que es desenvolupen per a mòbils i tauletes son videojocs. A Veritat B Fals Ho son el 75%. L’actual tendència dels desenvolupadors de videojocs és aconseguir que l’experiència de joc amb els mòbils i les tauletes sigui semblant al de les consoles portàtils.
 14. 14. 10 Quin d’aquests dos jocs és més popular? A Farmville B Candy Crush Candy Crush. Des de març de 2013, "Candy Crush Saga" va superar a Farmville 2 com el joc més popular a Facebook, amb 45.600.000 d'usuaris mitjana al mes. Actualment compta amb 150 milions d'usuaris únics mensuals i 54 milions de persones el juguen a diari, sent a més l'aplicació n º 1 en ingressos a les botigues Google Play i App Store i una de les pàgines de Facebook més populars.
 15. 15. Tipus de Videojocs  Acció  Aventura  Estratègia  Simulació  Imitació Analitzem amb més detall aquestes categories i esbrinem les habilitats que promouen. Es habitual classificar-los per aspectes relacionats amb les seva jugabilitat. La major part dels videojocs combinen més d’un o dos gèneres.
 16. 16. Videjocs d’Acció Arcades Plataformes Lluites Trets (Shoot’em up) Baralles Puzzles Jocs senzills en dinàmiques i arguments. Nivells curts amb dificultad progressiva. Quan més hi jugues, milors resultats obtens per això son tan adictius.  Tetris, Mario, Grand Theft Auto, Candy Crush, Tom Clancy Requereixen habilitats com ara la coordinació, rapidesa, concentració, esforç i constància…
 17. 17. Videjocs d’Aventura Conversa, Gràfica, Joc de Rol (RPG), +Acció Jocs que ens expliquen una història dins un món obert a l’exploració sota unes regles del joc. Plens de reptes i enigmes a resoldre.  Lengend of Zelda, Castelvania, Resident Evil... Requereixen habilitats com la comprensió, la presa de decisions, el raonament i l’ingeni.
 18. 18. Videjocs d’Estratègia Estrategia militar Per torns En temps real Jocs que ens presenten una situació que hem de fer progressar i que implica majors nivells de complexitat.  Civilization, World of Warcraft… Requereixen habilitats com el pensament tàctic i estratègic, la planificació.
 19. 19. Videjocs de Simulació De la realitat, de construcció, de negocis, d’oficis, d’esports, vehicles… Jocs que reprodueixen una realitat virtual que el jugador transforma a partir de la gestió creativa d’un seguit de recursos i variables.  SimCity, The Sims, Farmville, Football Manager… Requereixen habilitats com la imaginació, la creativitat, el pensament analític, la interpretació de dades.
 20. 20. Videjocs d’Imitació Esportius Exercici Música Taula Jocs que simulen disciplines esportives o artístiques per a la seva pràctica virtual. Inclouen formes de joc tipus training o en competició amb la màquina o amb altres jugadors.  Fifa, Just Dance, Art Academy Requereixen habilitats com la coordinació i en molts aspectes les mateixes d’allò que emulen per la qual cosa poden esdevenir complementaris del seu entrenament i pràctica.
 21. 21. Sensors de moviment i de les nostres reaccions orgàniques i emocionals,complements de realitat virtual, realitat augmentada… Immersió i realisme Partides obertes, descàrrega i compra d’actualitzacions, millores, joc social per compartir o competir… Connectivitat Portar l’experiència de joc al mòbils. Fer servir les tauletes com a segones pantalles de joc… Mobilitat
 22. 22. Els videojocs més venuts del 2013 (font ADESE)  1.- «Grand Theft Auto V» (PS3)  2.- «FIFA 14» (PS3)  3.- «Call of Duty: Ghosts» (PS3)  4.- «Just Dance 2014» (Wii)  5.- «Animal Crossing: New Leaf» (Nintendo 3DS) Espanya és un dels 10 països del món que més juga amb videojocs amb 19,5 milions de jugadors.
 23. 23. Usos educatius
 24. 24. Valors educatius dels videojocs  Motivació de l’aprenentatge  Adquisició d’habilitats  Desenvolupament d’estratègies de presa de decisions i de solució de problemes  Anàlisi i contrast de valors i actituds  Aprenentatges significatius  Aprenentatge cooperatiu  Expressió i canalització d’emocions
 25. 25. Ús de videojocs comercials en entorns d‘educació formal. Videojocs comercials Videojocs especifícament disenyats per al seu ús educatiu. Serios Games educatius Aplicacions que permeten desenvolupar videojocs. Scratch (MIT) Mods… Proliferació de campus i tallers tecnològics per infants i joves. Dissenyar i programar videojocs
 26. 26. Taller Simcity Edu Jordi Elies
 27. 27. Taller Minecraft Xavier Belanche
 28. 28. Reflexionem Videjocs a l’educació Ventatges Inconvenients Conclusions
 29. 29. Moltes gràcies Tere Vida tvidam@gmail.com @terevida http://www.linkedin.com/in/terevida

×