Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Το νέο marketing έχει Digital DNA

596 views

Published on

Παρουσίαση μου στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας 2015 που διοργάνωσε (20-22.3.2015) ο καθηγητής ΟΠΑ κ. Ιορδάνης Λαδόπουλος και οι συνεργάτες του.

Η παρουσίαση δόθηκε στις 20.03.2015, στα πλαίσια του εναρκτήριου πάνελ του Πανοράματος και παρουσιάζει θεματικά τις επιρροές που έχει δεχθεί το σύγχρονο marketing από την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τα social media.

Γιάννης Π. Τριανταφύλλου
ΤΟ ΑΤΟΜΟ
www.facebook.com/toatomoconsulting
www.toatomo.info

Published in: Marketing
 • Login to see the comments

Το νέο marketing έχει Digital DNA

 1. 1. Το «νέο» marketing έχει Digital DNA Γιάννης Π. Τριανταφύλλου, ιδρυτής & διευθυντής marketing, TO ATOMO ytriantafyllou@toatomo.info
 2. 2. 2 Λίγα λόγια για µένα... ! Έµπειρος διευθυντής µάρκετινγκ, µε 20+ χρόνια ως διευθυντικό στέλεχος σε οµίλους τεχνολογίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. ! Γνώρισα το marketing από τα µαθηµατικά και τον γραπτό λόγο. ! Από το 1994 ασχολούµαι µε την εταιρική επικοινωνία, την επιµέλεια κειµένων και την οργάνωση περιεχοµένου, από το 1998 είµαι ενεργός και ως οµιλητής, παρουσιαστής και συντονιστής σε κλαδικά συνέδρια, εκθέσεις και εταιρικές εκδηλώσεις. ! Από το 2000 ασχολούµαι µε το digital marketing και τα online communities, από το 2006 µε τα social media, το blogging και το community management, συµµετέχοντας και στη διοργάνωση σχετικών συνεδρίων και εκπαιδευτικών προγραµµάτων. ! Το 2008 ίδρυσα ΤΟ ΑΤΟΜΟ (www.toatomo.info) µε αντικείµενο την παροχή εξειδικευµένων υπηρεσιών marketing και κεντρικό µήνυµα «we do marketing, we build communities». ! Τι κάνουµε; Οργάνωση & διοίκηση Business Communities, Digital Marketing Projects και Content Curation, καθώς και υποστήριξη επαγγελµατιών, επιχειρήσεων και start-ups στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο.
 3. 3. 3 Το marketing χθες...
 4. 4. 4 Το marketing σήµερα...
 5. 5. 5 Το marketing εξελίσσεται στον χρόνο... ...όσο αλλάζει το περιβάλλον και εξελίσσονται τα εργαλεία. Η σύγχρονη επιχείρηση είναι digital στο DNA της, ακούει τους πελάτες της και µπαίνει σε διάλογο µαζί τους από επιλογή, καθώς είναι οι πελάτες πλέον που διαµορφώνουν το µήνυµα. Social, Local, Mobile είναι ο χαρακτήρας του σύγχρονου marketing! Ο Community Manager είναι ο νέος Marketing Manager.
 6. 6. Όταν λέµε «Social Media» αναφερόµαστε σε ένα ευρύ φάσµα εργαλείων και δραστηριοτήτων marketing. Όταν λέµε «Online Community» αναφερόµαστε σε ένα δίκτυο σχέσεων µεταξύ ανθρώπων, που εκτείνεται σε βάθος χρόνου, γύρω από κοινά ενδιαφέροντα.
 7. 7. 7
 8. 8. 8 Strategy Το marketing σήµερα έχει ζωτικό ρόλο στη διαµόρφωση της επιχειρηµατικής στρατηγικής, όχι µόνο γιατί κατανοεί τις αγορές, τα προϊόντα, τους πελάτες, την εταιρεία αλλά κυρίως γιατί κατανοεί το πως αλληλεπιδρούν. Το digital «thinking» είναι πλέον θέµα νοοτροπίας, όχι απλά εκτελεστική προσέγγιση. Αν η σύγχρονη επιχείρηση κοιτάζει πέρα από τον ορίζοντα, ο σύγχρονος marketeer είναι αυτός που έχει όραµα να ορίζει τον ορίζοντα...
 9. 9. 9 Commercial Ο σύγχρονος marketeer συµµετέχει ενεργά στην εµπορική λειτουργία. Αυτό σηµαίνει πως «παίζει στα δάχτυλα» το P&L, ξερει πως παράγεται το χρήµα, είναι σε θέση να µετρήσει και να βελτιώσει βασικούς εµπορικούς δείκτες, µπορεί να συνδέσει τη δουλειά του µε στόχους. Το e-commerce όρισε τη συναλλαγή ως το τελευταίο κλικ στο ταξίδι του πελάτη πριν την πώληση, τα social media επεκτείνουν το ταξίδι και µετά. Στη διαδροµή αυτή το marketing παρεµβαίνει διαρκώς για να την βελτιώνει, ευθυγραµµιζόµενο µε τις πωλήσεις και µε κοινά σηµεία λογοδοσίας.
 10. 10. 10 Experience Το να έχει ο πελάτης µας την καλύτερη δυνατή εµπειρία είναι διαρκής στόχος του marketing, µε ζητούµενο την ικανοποίηση και την αφοσίωση. Κάθε αλληλεπίδραση (εκδηλώσεις, προϊόντα, υπηρεσίες κλπ) µε τον πελάτη, µπορεί πλέον µέσα από τα digital κανάλια να είναι στοχευµένη και προσωπική, άρα και περισσότερο αξιόπιστη, ευχάριστη, εύκολη και χρήσιµη σε αυτόν.
 11. 11. 11 Integration Σήµερα πρέπει να σκέφτόµαστε συνολικά την εµπειρία του πελάτη και τις πολλαπλές οθόνες και σηµεία επαφής που την διευκολύνουν. Το σύγχρονο marketing είναι ενιαίο και είναι mobile, δηλαδή όπου και ο πελάτης. Γι’αυτό και πρέπει να συνδυάζουµε κλασσικές και digital δεξιότητες αντιµετωπίζοντας ενιαία όλες τις εταιρικές λειτουργίες που έχουν σχέση µε τον πελάτη µας.
 12. 12. 12 Brand Οι digital τεχνολογίες υποχρεώνουν σε περισσότερη διαφάνεια τόσο τα brands όσο και τις επιχειρήσεις. Είναι ο καταναλωτής που ελέγχει πλέον το µήνυµα, όχι η επιχείρηση! Ισχυρό brand σηµαίνει επιχειρήση που επικοινωνεί αυθεντικά, που γνωρίζει τον εαυτό της και πείθει πως λέει αλήθεια.
 13. 13. 13 Data Η πληθώρα δεδοµένων είναι ένας συναρπαστικός, καινούργιος κόσµος. Ο σύγχρονος marketeer µπορεί να προχωρήσει πέρα από την έρευνα αγοράς, στην τµηµατοποίηση της, τη στόχευση και την εξατοµίκευση, και µάλιστα σε πραγµατικό χρόνο, αποκτώντας έτσι σηµαντικό συγκριτικό πλεονέκτηµα. Αναλύοντας δεδοµένα µπορούµε να προβλέψουµε µελλοντικές συµπεριφορές των πελατών µας και να δηµιουργούµε µοντέλα που τις µετατρέπουν σε αξία.
 14. 14. 14 Personalisation Εξαιρετική εµπειρία είναι η εξατοµικευµένη εµπειρία. Τα ψηφιακά µέσα µας επιτρέπουν να χρησιµοποιήσουµε όλα όσα ξέρουµε για έναν πελάτη (τοποθεσία, συσκευή, µέγεθος οθόνης, συνήθειες…) για να µετασχηµατίσουµε µια απλή αλληλεπίδραση µαζί του σε προσωπική εµπειρία. Παράλληλα, ο σύγχρονος marketeer σέβεται την ιδιωτική ζωή των πελατών του και αναγνωρίζει ότι πρέπει να τους δώσει αξία για να πάρει ως αντάλλαγµα πρόσβαση σε προσωπικά τους δεδοµένα.
 15. 15. 15 Technology Η τεχνολογία είναι ο καταλύτης και όχι η λύση. Ο σύγχρονος marketeer πρέπει να είναι άνετος και ικανός να προτείνει, να προµηθεύεται και να χρησιµοποιεί τεχνολογίες µε το µέγιστο δυνατό όφελος. Το marketing αποκτά ολοένα και περισσότερο κυριότητα πάνω στην τεχνολογία που χρησιµοποιεί, ταυτόχρονα οι τεχνολόγοι –ειδικά της πληροφορικής- προσαρµόζονται µε το marketing και τις τεχνικές του.
 16. 16. 16 Creativity Χρειαζόµαστε τη δηµιουργικότητα όσο ακριβώς και την τεχνολογία. Χρειαζόµαστε τις ιστορίες όσο ακριβώς και τα δεδοµένα. Όσο για τα συναισθήµατα, έχουν δύναµη είτε µας αρέσει είτε όχι. Η ψηφιακή εποχή δίνει άµεση πρόσβαση πρακτικά στα πάντα. Ο σύγχρονος marketeer πρέπει να συνδυάζει το πάθος, τη δηµιουργικότητα και την δεξιοτεχνία του δεξιού µε την ανάλυση και τη λογική του αριστερού ηµισφαιρίου. υ.γ. τα νέα µας «P» είναι Purpose, Passion, Pain, Power!
 17. 17. 17 Content H έµφαση στο περιεχόµενο και η εστίαση σε owned και earned media είναι οι πλέον θεµελιώδεις, digital αλλαγές στο πως κάνουµε marketing. Το περιεχόµενο είναι κάτι περισσότερο από λέξεις, εικόνες ή βίντεο, παιχνίδια, apps, εκδηλώσεις, APIs, προσφέρουν κι αυτά πλούσιες εµπειρίες. Το περιεχόµενο ενισχύει την αξιοπιστία του brand και την αυθεντικότητα σ’αυτό που το brand αντιπροσωπεύει. Για τον σύγχρονο marketeer εποµένως, είναι ζωτικής σηµασίας έκφραση του brand για το οποίο δουλεύει.
 18. 18. 18 Social Culture Τα social media έχουν µετασχηµατίσει την επιχειρηµατική κουλτούρα, τον τρόπο που δουλεύουµε κι ερχόµαστε σε επαφή µε συναδέλφους και πελάτες. Tο «social» δεν είναι πια επιλογή, η επιχείρηση για να επιβιώσει πρέπει να είναι Social στο DNA της. Αυτό σηµαίνει πως συνειδητοποιούµε ότι τα πάντα, συµπεριλαµβανοµένου του marketing, συµβαίνουν πια σε ένα περιβάλλον όπου οι πελάτες µπορούν και θα µιλήσουν για το τι κάνουµε και θα το µοιραστούν µε τον υπόλοιπο κόσµο.
 19. 19. 19 The “digital” marketeer Τι χαρακτήρας είναι ο σύγχρονος, digital, marketeer; Πώς συµπεριφερόµαστε, τι µας καθορίζει ως επαγγελµατίες; Είµαστε υπόλογοι για την αξία που προσφέρουµε. Έχουµε ηθική. Επικεντρώνουµε στον πελάτη. Ακούµε. Δ∆ίνουµε έµφαση στο περιεχόµενο. Συζητούµε, είµαστε αυθόρµητα κοινωνικοί. Είµαστε ανοικτοί στην αλλαγή. Συνεργαζόµαστε, διευκολύνουµε, εκπαιδεύουµε. Καινοτοµούµε. Έχουµε θάρρος, πάθος!

×